Hallókészülékes lettem

Romlott a hallásom, merjek randizni?

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Ha felnőttként, idősebb korodban lettél hallássérült, valószínűleg beletelik egy kis időbe, míg megtalálod a helyed, újragondolod saját magad. Tudom, hogy borzasztó nehéúgy randizni vagy újra meghatároznod magad a meglévő kapcsolatodban, hogy közben tele vagy félelemmel amiatt, hogy mi lesz, ha nem fognak elfogadni, de hidd el, közel sem olyan rossz a helyzet! Segítek kicsit optimistábban látni a dolgokat! 

Romlott a hallásom, most mi lesz?

Tudom, hogy ijesztő a kezedben tartani az audiogramot, és szembesülni azzal, hogy mostantól nagyothalló vagy, és szükséged lesz hallókészülékre. A legnehezebb talán az egészben, hogy olyan korlátokat tapasztalsz meg a hétköznapokban, amelyek miatt nem tudsz úgy működni mint régen. Elbizonytalanodsz, hogy így, az újonnan kialakult nehézségeiddel hogyan fogsz társat találni, vagy mennyire fogja befolyásolni a meglévő kapcsolatodat az, hogy romlott a hallásod. Nem fogom azt írni, hogy könnyű lesz, de azt fontos tudnod, hogy
normális az, amit érzel, és nyugodtan hagyd átfolyni magadon ezeket az érzéseket!
Éld meg, tedd fel a kérdéseidet, amik felszínre buknak belőled, bármilyen furcsának is tűnnek azok. És akár randizni szeretnél, akár egy kapcsolatban vagy, az alábbi dolgok segíthetnek abban, hogy hamarabb lerendezd a benned dúló feszültségeket.
Romlott a hallásom, merjek randizni?

Forrás: Unsplash

Ne gondolj a legrosszabbra!

Tudom, ilyenkor könnyű átengedni a gyeplőt a rossz gondolatoknak:
 • le fogok égni, ha nem értek valamit,
 • hülyének néznek, ha többször visszakérdezek,
 • csalódni fognak bennem, ha valamit nem tudok úgy megoldani, mint régebben,
 • túl problémás leszek a radim/párom szemében
És ez valószínűleg csak néhány a sok negatív gondolat közül. Sajnos, látom, és magam is tapasztaltam, mit tud kihozni az emberből az, hogy nem tud úgy támaszkodni a hallására, ahogyan szeretne: gyakran vagy dühös, csalódott, és frusztrált, mert számtalan helyzetben bizonytalannak érzed magad. Újra kell tanulnod megérteni a környezetedet, és bizony fárasztó hiányos információkból összerakni, mi is történik körülötted, mit szeretnének tőled. És ha nem meg minden olyan gördülékenyen, akkor könnyebb belesüppedni a rossz gondolatok örvényébe, megjelenik az önbizalomhiány. Én azt mondom, ne tedd ezt! Helyette inkább mantrázd az alábbi gondolatot:

Nem érek kevesebbet, mint eddig!

Attól, hogy néhány dologban nem veszed olyan gyorsan a lapot, vagy nem tudsz valamit úgy megoldani, mint amikor még jól hallottál, egyáltalán nem leszel kevesebb! Tény, néhány dolog nehezebbé válik, bár egy jó hallókészülék segít ezt is áthidalni, amennyire lehet – a technológia ma már csodákra képes! Lehet, hogy a mozi helyett inkább múzeumba mennél, vagy a telefonos ügyintézés nem a te reszortod lesz, hanem a mostani/leendő párodé, és az is lehet, hogy nem leszel a társaság középpontjában, és lassabb veled a kommunikáció, de ez semmit nem von le az értékedből! Ne feledd, ezeket a dolgokat te sokkal érzékenyebben tapasztalod meg belül, mint mások, akik kívülről látnak téged. Nem olyan nagy dolog csak akkor moziba menni, ha feliratos film is van, vagy felhívni helyetted a bankot. (Ha valakinek ez mégis szúrja a szemét, annak nem is melletted van a helye.) Nem mellesleg, minden kapcsolat megkíván némi alkalmazkodást, még két halló ember között is!
Mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei a jó hallás mellett is: ugyanúgy le kell mondani a hegyi túrázásról valakinek, ha a párja tériszonyos.
Az önostorozó gondolatok helyett inkább adj teret a következő érzésnek:

Legyél magadra büszke!

Hogy miért? Azért, mert te duplán megdolgozol bizonyos dolgokért, mint az, aki jól hall. Mivel nem hallasz meg mindent, és extra energiákat mozgósítasz azért, hogy ne maradj le, és mindent megcsinálj, jobban elfáradsz. Ez nagy dolog! Amikor átveszed a diplomád, vagy leteszed a jogsid, vagy elintézel egy bonyolult hivatali dolgot, ne arra gondolj, hogy ezt bárki megcsinálja. Hanem arra, hogy extra energiával csináltad meg!
A nagyothallás fejleszti az alkalmazkodó képességedet, leleményessé, kitartóbbá tesz!
Legyél tehát büszke erre, és ennek tudatában vizsgáld meg a kapcsolatodat, vagy gondolj magadra, amikor randizol!
Romlott a hallásom, merjek randizni?

Forrás: Unsplash

Fedezd fel a nagyothallóságod előnyeit!

Fogadok, hogy általában arra gondolsz, mi mindent vett el tőled és a kapcsolatodtól az, hogy nagyothalló lettél. És az előnyeit is fel tudod sorolni?
 • Hogy jobb a látásod?
 • Hogy különleges érzéked van felismerni, hogy mi történik körülötted?
 • Hogy le tudod halkítani a világot?
 • Jobban tudsz aludni?
 • Jobban tudsz figyelni másokra?
 • Leleményesen megoldod a nehéz helyzeteket?

Nyugodtan villants hallókészüléket (vagy ne)!

Én azt mondom, a kezdetektől nyugodtan mutasd meg a hallókészülékeidet, nem kell elrejtened őket a hajad függönye mögé! De ha nem állsz rá még készen, az sem baj! Azt azonban jó, ha tudod, hogy az emberek – különösen, ha randizol – könnyebben állnak hozzád megfelelően, ha tudják, mivel állnak szemben. A hallókészülék egyértelműen utal arra, hogy jobban oda kell rád figyelni, és ez az embereknek nem okoz gondot, sőt, megértőek, ha te is rögtön felfeded a lapjaidat.
Aki pedig nem reagál jól, az fennakad a hallókészüléked állította előszűrőn: jobb is, ha nem lesz vele a jövőben dolgod!

Mondd el, hogy mi a helyzet!

Nem elég, ha látják a hallókészülékedet, ez önmagában kevés információ nekik ahhoz, hogy úgy tudjanak viselkedni veled, ahogyan neked is jó. A hallássérülésnek sokféle arca van, meséld el, a tiéd milyen!
A nagyothallásod a te történeted, a te személyiséged egyik alapköve, amit előbb-utóbb úgyis megismerne a másik. Miért ne mesélnéd el őszintén?

Mondd el, mire van szükséged (vagy, hogy még nem tudod)!

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy elmondod a másiknak, hogyan tud neked segíteni, hogy a beszélgetés könnyedén, gördülékenyen történjen köztetek.
 • Forduljon feléd?
 • Beszéljen hangosabban?
 • Ne menjetek zajos helyre?
 • Nem élvezed a színházat, mert nem érted?
Mondd ki bátran! Számtalan félreértést kerülhetsz el így, és tisztább lesz a másiknak is, hogy mi a helyes lépés, mit tehet, hogy mindkettőtöknek jó legyen!
Nem kell neked extra energiát beletenned a randidba/kapcsolatodba, csak azért, mert te nagyothalló lettél! Nyugodtan fogalmazd meg, mire van szükséged!
Sőt! Az is teljesen rendben van, ha azt mondod nem tudod. Időre van szükség ahhoz, hogy megértsd, miben változtál, mi jelent számodra nehézséget, mi megoldást!
Romlott a hallásom, merjek randizni?

Forrás: Unsplash

Csatlakozz egy támogató közösséghez!

Ha nemrég vagy felnőttként lettél nagyothalló, sokat segíthet egy befogadó közösség. Akár a hallókészülék kiválasztásáról van szó, akár hallássérüléssel, önismerettel kapcsolatos kérdéseid vannak, jól jöhet egy hely, ahol tanácsot, segítséget tudsz kérni. Mi tudunk számodra ilyet biztosítani: létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak a Tudatos nagyothallók nevet adtuk, pont azért, mert mi abban hiszünk, hogy hallássérültként is lehet teljes életet élni. Tudjuk, hogy olykor nehéz boldogulni hallásproblémával az élet egyes területein, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor úgy alakíthatod az életedet, ahogyan Te szeretnéd! Ebben a szellemben szeretnénk ezt a csoportot kezelni, és ennek te is részese lehetsz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved, de ellőhetsz hallássérült poénokat is,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top