Hallókészülékes lettem

Kávézó, étterem, cukrászda – így nem fog szorongást okozni a nagyothallás!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Ha frissiben, az új hallókészülékeddel ismét beleveted magad a társasági élet forgatagába, akkor nem kertelek: fognak érni meglepetések. Különösen, ha olyan helyre szervezed a találkozóidat, mint az étterem, a cukrászda vagy egy kávézó. Ezekben a helyekben ugyanis egy dolog közös: mindig van bennük egy alapzaj, amit te valószínűleg úgy fogsz emlegetni, mint az “idegesítő háttérzaj, amitől nem értek semmit”. Ennek azonban nem kell így lennie!

Pontosan tudom, milyen bosszantó olyan helyre beülni, ahol egyszerűen semmit sem értesz. Megőrülök az olyan helyzetektől, amikor nem értem, amit a másik mond, mert olyan zaj van, pedig hónapok óta most sikerült végre találkoznunk. Bosszantó, amikor nem értem, mit kérdez a pincér, vagy kínos helyzetbe kerülök, mert leadom a kajarendelésem, pedig még csak az italos körnél tartunk.

És akkor még nem beszéltem arról, amikor nagyobb társasággal találkozunk: felfal az unalom, mert képtelen vagyok bárhová becsatlakozni a beszélgetésbe. Lelépni meg, ugye, ciki.

Szerencsére az évek és a rutin mára már megtették a hatásukat: kitapasztaltam, mit tehetek azért, hogy ezeken a helyeken is jól érezzem magam, vagy legyen B-tervem, ha ez nem jönne össze.

Az alap: egy szuper hallókészülék, speciális beállításokkal

A hallókészüléket nemcsak alapbeállításokkal lehet elátni, azaz, ahogyan a hétköznapokban hallasz vele, hanem kérhetsz egy-egy helyzetre is megoldásokat. A hallókészülékekre lehet tenni úgynevezett programokat, amikre át tudsz váltani akkor, amikor szeretnél.

Az enyémen például van egy program azokra az esetekre, amikor zajos kávézóba ülök be az ismerőseimmel. Ha átkapcsolok, sokkal jobban megszűri a háttérzajt, és a beszéd hallhatóbbá válik számomra, ami nekem a szájról olvasáshoz fontos.

Gondold át, hogy neked mi segít egy kávézóban! Mi zavarja a beszédértésedet? Mitől tudnál könnyebben beszélgetni? Milyen hangok túl erősek és túl halkak?

Ennek fényében beszéld át a beállításokat az audiológusoddal!

Kávézó, étterem, cukrászda - így nem fog szorongást okozni a nagyothallás!

Forrás: Unsplash

Kérj csendes helyet!

Ne félj attól, hogy beleszólj, irányítsd azt, hogy hová menjetek! Mindegy, hogy csak egy ügyfeleddel, barátoddal, vagy az egész családoddal ülnél be valahova!

Semmi baj nincs azzal, hogy megfogalmazod, mire van szükséged, és kéred, hogy egy adott helyre menjetek, ami neked már bevált!

Vagy akár át is veheted a szervező feladatát, így észrevétlenül úgy irányíthatod a dolgokat, hogy neked kedvező legyen! Ha pedig már sikerült belefutnod abba, hogy egy rossz, zajos helyszínen vagy, akkor még mindig tudsz tenni azért, hogy pár fokkal jobb legyen a helyzet:

 • Kérdezd meg, átülhetsz-e egy csendesebb/világosabb részre!
 • Kérd meg, hogy halkítsanak a zenén!

Vagy kérj bármit, amitől jobban érzed magad! Ne feledd, ha csak ketten vagytok vagy néhányan, és csak beültetek egy helyre délután, bármikor odébb tudtok állni egy másik helyre!

A döntés a te kezedben van!

Beszélj te többet!

A nagyothallás egyszerű kommunikációs praktikákkal jól kezelhető, leplezhető. Nem azt mondom, hogy téveszd meg a körülötted lévőket és tegyél úgy, mintha nem lenne a hallásoddal semmi baj, egyszerűen csak tudj róla, hogy amikor fáradt vagy, de nem akarsz bunkónak tűnni, ha nem érdekel, amiről a másik beszél, és túlzottan égeti az energiádat, hogy helytállj, akkor van mód arra, hogy kezeld a helyzeted!

Ne érezd magad rosszul emiatt, bárkivel előfordul hallásállapottól függetlenül, hogy belecsöppen egy számára kellemetlen kommunikációs helyzetbe, amikor semmi kedve sincsen a másikra figyelni.

Nem kell extra erőfeszítéseket tenned csak azért, hogy jó színben tűnj fel. Tudom, hogy nagyothallóként kényszert érezhetsz arra, hogy jobb fej legyél az átlagnál, hogy jobban elfogadjanak, de nem kell!

És akkor ott vannak még azok a helyzetek is, amikor szívesen beszélgetnél, de nem érted a másikat, és azt sem tudod, hogyan kerülhetnél ki a kínos helyzetből anélkül, hogy megbántsd a másikat. Szerencsére vannak egyszerű, könnyed megoldások erre:

 • Beszélj te kicsivel többet, és akkor kevesebb stressz a másik megértése!
 • Irányítsad a beszélgetést! Ha nagyon nem tudod, miről van szó, finoman válts témát! Könnyebb megérteni a másikat, ha ismerős a téma!
 • Kérdezz! Ha nagyjából képben vagy, miről van szó, de a részletek homályosak, akkor kérdezz bele ebbe-abba a témán belül, és hallgasd a másikat!

De a legjobb még mindig az, ha őszinte vagy a beszélgetőpartnereiddel.

Legyél őszinte!

Soha nem lőhetsz mellé azzal, ha őszintén elmondod, mi a helyzet. Így gyorsan kiléphetsz a kellemetlen helyzetből, sőt, megelőzheted azt, és a másikban sincsen tüske amiatt, hogy leráztad.

Ha nem tudod, hogyan fogalmazd ezt meg, akkor itt egy tuti recept:

Kérj elnézést, hogy most neked nem megy a beszélgetés, magyarázd el, hogy miért nem, és nyugtasd meg, hogy nem róla, ellene szól a dolog.

Ez nekem mindig bevált. És az esetek 99%-ban az emberek megértőek. A maradék 1%-kal pedig nem kell foglalkoznod, ők nem a te embereid!

Kávézó, étterem, cukrászda - így nem fog szorongást okozni a nagyothallás!

Forrás: Unsplash

Használj adó-vevőt!

Rengeteg szuper technológia van a hallókészülék mellé, amit használhatsz, kimondottan kommunikációs nehézségekkel teli helyzetekben!

Az adó-vevők például az asztalra helyezve képesek begyűjteni a környezet hagjait, és felerősíteni számodra azokat a beszédhangokat, amelyek neked fontosak, míg a háttérzajt megszűrik.

Ha van ilyened, használd! Ha nincs, próbáld ki, és fontold meg a beszerzését!

Csapódj klikkekhez!

Akár dohányoztam, akár nem, én szinte mindig a dohányosokhoz csapódtam, mert ők a beltéren kívül verődtek össze valahol, ahol jóval nagyobb volt a csend, mint bent a teremben. És mivel szinte mindig dohányzik valaki, így hosszú ideig tudtam velük kint beszélgetni.

Ha pedig bent maradtam mégis, akkor is kerestem a lehetőséget arra, hogy kisebb csoportokhoz csapódjak, azokat ugyanis könnyebben tudtam követni, könnyebben be tudtam kapcsolódni. Néha pedig 1-1 emberhez csapódtam, akivel hosszabb ideig el tudtam lenni.

Keresd a lehetőséget te is! Sosem tudhatod, hol vár rád egy kellemes beszélgetés!

Nem ciki előbb hazamenni!

Tudom, nagy a kényszer, hogy ott ülj és várj, míg valaki először elbúcsúzik és hazamegy, pedig te már órák óta visszavonultan szemléled az embereket, mert egyszerűen semmit sem értesz.

Tudom, hogy nagy visszatartó erő az, hogy mit szólnak, hogy idő előtt, korán lelépsz, engem is sokáig visszatartott,

de az a helyzet, hogy simán megteheted, hogy felállsz, elköszönsz és hazamész. Vagy rövidre zárod a találkozót.

Én mindig elmondom azoknak, akikkel találkozom, hogy mi a helyzet, hogy most nem tudok bevonódni, vagy nagyon elfáradtam, és majd legközelebb bepótoljuk.

Gondolj bele: ki nyer azon, hogy ott ülsz csendben, egyedül, fáradtan és frusztráltan? Na ugye, hogy senki! Miért ne mennél akkor haza, hogy kipihend magad, megnézz egy filmet, olvass egy könyvet, vagy haladj a munkáddal?

Nincs őrjítőbb annál, mint amikor feleslegesen megy az időd értelmetlen dolgokkal.

Kávézó, étterem, cukrászda - így nem fog szorongást okozni a nagyothallás!

Forrás: Unsplash

Csatlakozz egy támogató közösséghez!

Ha nemrég vagy felnőttként lettél nagyothalló, sokat segíthet egy befogadó közösség. Akár a hallókészülék kiválasztásáról van szó, akár hallássérüléssel, önismerettel kapcsolatos kérdéseid vannak, jól jöhet egy hely, ahol tanácsot, segítséget tudsz kérni.

Mi tudunk számodra ilyet biztosítani: létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak a Tudatos nagyothallók nevet adtuk, pont azért, mert mi abban hiszünk, hogy hallássérültként is lehet teljes életet élni. Tudjuk, hogy olykor nehéz boldogulni hallásproblémával az élet egyes területein, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor úgy alakíthatod az életedet, ahogyan Te szeretnéd! Ebben a szellemben szeretnénk ezt a csoportot kezelni, és ennek te is részese lehetsz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved, de ellőhetsz hallássérült poénokat is,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top