Hallókészülékes lettem

Nehéz az ébredés? Íme a legjobb hallássérült ébresztőóra fajták

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Nagyon sokáig fel sem tűnt számomra, hogy teljesen másképp vagyok az alvással, mint az átlagemberek. Mindig anyu vagy apu keltett gyerekként, de ez azért a legtöbb gyereknél így van. Akkor kezdett el először gyanús lenni a dolog, amikor anyuék beszerezték az első vibrálós órát, gondolom elegük lett, hogy mindig fel kell kelniük, hogy én felkeljek. 
Addig szerintem olyan tévképzetekben éltem, hogy evidens, hogy apám és anyám szeme előbb kipattan, mint az enyém, és egyszerűen csak nem rendelkezem ezzel a készséggel, hogy pont jó időben ébredjek fel az álmaimból. Egy ideig aztán használtam a vibrálós órát itt-ott, aztán úgy 15 évesen megkaptam az első mobiltelefonomat, aminek erős volt a rezgése, és azzal keltem minden reggel. És ez a szokásom máig meg is maradt, bár ez kibővül más hallássérült ébresztőóra fajtákkal is:
a világos nyári-tavaszi időszakokban a biológiai órám ébreszt. A fényre azonnal kipattan a szemem, nem utolsósorban pedig jókedvűen is kelek ekkor. Van, amikor a telefonom leesik az ágyról, akkor a párom kelt fel, hogy szűntessem meg a számára idegesítő ébresztőhangot.
És persze, ott van a jó öreg tudatalattim is: ha valami fontos eseményre kell odaérnem, akkor biztos, hogy még az aktuális időpont előtt ébreszt, és ha szerencsém van, akkor nem azt rémálmodom, hogy elkések arról a bizonyos eseményről.
Nehéz az ébredés? Íme a legjobb hallássérült ébresztőóra fajták

Forrás: Unsplash

Szóval, én alapvetően azt gondolom, hogy mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy összeállítson egy olyan ébredési rutint, ami számára a legkomfortosabb. Ehhez mindössze arról kell tudnom, mi minden közül válogathatsz, így összegyűjtöttem, milyen módokon tudsz könnyebben felkelni, ha hallássérült vagy, és nem tudsz az ébresztőóra hangjára hagyatkozni!

Mobiltelefon

A legkézenfekvőbb megoldás, ha mindig elérhető ébresztőórára van szükséged. Mindössze arra kell figyelned, hogy elég erős legyen a rezgése, és hogy ne essen le az ágyról, amikor alszol. Velem már előfordult, késtem el már emiatt valahonnan, bár az is tény, hogy szökőévente egyszer fordul elő ilyen.
Egyetlen hátrányának azt érzem, hogy a hálószobában is ott a telefon, pedig szívesen hagynám kint.

Rezgő ébresztő óra

A fenti problémára jelenthet megoldást, ha egy  speciális, hallássérültek számára kifejlesztett rezgő ébresztő órát szerzünk be. Ez egy egyszerű ébresztő óra, amihez csatlakozik egy rezgő alkatrész, amit be tudsz tenni a párnád alá. Ez rezeg az ébresztő időpontjában.
Bevallom őszintén, én ezt nem tudtam megszeretni, mert túl agresszívnek éreztem a rezgését, és mindig idegesen keltem fel tőle.
Ez persze nem azt jelenti, hogy neked ez nem fog beválni, lehet, hogy te imádni fogod. Ha pedig a rezgés erőssége miatt aggódsz, mindenképpen kérd, hogy próbálhasd ki, mennyire erős, és érdeklődj utána, hogy szabályozható-e!

Természetes fény

Ahogy beköszönt a tavasz, kifejezetten figyelek rá, hogy a redőny mindig fent legyen, így reggel az első fényekkel felkelek. Még ha nem is pontosan akkor, amikor terveztem, de sokkal könnyedebben és kellemesebben, magamtól tudok úgy kelni, ha a kinti fény jelzi, hogy reggel van.
Érdemes erre is odafigyelned, hogy ne éld meg rosszul a reggeli felkelésedet!

Villanófényes ébresztő óra

Ha a rezgést nem szereted, akkor a másik nem hang alapú ébresztő eszköz lehet fénnyel operáló dolog. Léteznek olyan speciális ébresztő órák, amelyek a megadott időpontban erős vakufénnyel, villogással ébresztenek. Ezt én nem próbáltam, de más jelzőberendezést láttam már ilyen fényjelzéssel, és elég intenzív, figyelemfelkeltő fényről van szó. Egyéni érzékenységtől függ szerintem, hogy ki szereti, mindenképp érdemes vele megismerkedni!

Lámpafény

Van egy kedves barátnőm, aki úgy kel fel, hogy a halló párja kel fel a hang alapú ébresztőjére, és felkapcsol egy kellemes hangulatú éjjeli lámpát, amire a barátnőm szépen, fokozatosan felkel. Azt mondja, imádja ezt a megoldást, mert jó érzéssel kel fel, van ideje felkészülnie arra, hogy nemsokára ki fog kelni az ágyból.
Kipróbálhatod ezt te is, csak arra ügyelj, hogy a lámpa elhelyezkedése és fényereje pont elég legyen ahhoz, hogy ösztönözzön a felkelésre, de ne keltsen benned rossz érzést azzal, hogy túl erős a fénye.
Nehéz az ébredés? Íme a legjobb hallássérült ébresztőóra fajták

Forrás: Unsplash

Egy személy kelt

Amikor kollégista voltam, volt, hogy a szobatársam keltett. Amikor a párommal keltem, akkor ő. Kelthet téged bárki, akiben megbízol. Nyilván benne van a pakliban, hogy ő is elalszik, de biztosítéknak jó, és ha nálad van az ébresztő óra, akkor biztosan fel fog kelni, ha másért nem, azért, hogy kikapcsoltassa veled az ébresztődet.

Okosóra

Az okosóra a telefon helyett jelenthet jó megoldást, hiszen így az kikerül a szobából éjszakára. Nem mindenki szereti, hogy a karján van valami éjjel, de van, aki imádja, hogy egy finom rezgés kelti a csuklóján. Nem mellesleg pedig akkor már sok minden mást is megtudhatsz magadról és a testedről az okosórád által: a pulzusodat, az alvási ritmusodat, az aktivitásodat.
Ha ezekkel tisztában vagy, biztosan össze tudsz állítani magadnak egy olyan ébredési rutint, amitől nyugodtan alszol, mert tudod, hogy időben fel fogsz kelni.

Kérdésed maradt?

Tedd fel azt a Tudatos nagyothallók zárt facebook csoportunkban, ahol a sorstársaid is segíthetnek, vagy mi is utánajárhatunk egy-egy kérdésednek!
 

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email