Az időskori halláscsökkenés felismerése azért megy olyan nehézkesen, mert szinte észrevétlenül alakul ki. Lehet, hogy már évek óta szükséged lenne hallókészülékre, csak nem veszed észre, vagy egyszerűen csak nem ismered fel a hétköznapi problémáid mögött meghúzódó valódi okot: a korral a hallásod megkopott.

Ne aggódj, ezzel egyáltalán nem vagy egyedül, és nem vagy hibás sem. Tudom nagyon jól, hogy milyen settenkedve szivárog be a hallásprobléma az emberek életébe. Nem betoppan, nem azonnal érezhető, és pontosan ettől alattomos. (Hacsak nem tudod már rég, hogy szükséged lenne hallókészülékre, de csak halasztgatod, mert “nem is olyan nagy probléma ez”. Ha így van, akkor ejnye-bejnye, és most azonnal foglalj valahová időpontot hallásvizsgálatra! Írom is mindjárt, hogy miért!)

Az időskori halláscsökkenés, ahogyan a nevében is benne van, a korral beálló testi változások következményeként szivárog be az életedbe. Az olyan dolgok, mint a vérkeringés romlása, a szőrsejtek érzékenységének csökkenése, mind hozzátesznek a hallás fokozatos leépüléséhez.

Ráadásul először csak a magas hangok tűnnek el a hangok közül, amelyek hiánya kevésbé feltűnő. Éppen ezért, mire észrevesszük, hogy a beszéd megértése nehézséget okoz, addigra már jelentős hallásromlásról van szó.

Az idő folyamán ráadásul könnyű hozzászokni, hogy a világ hangzása megváltozott. Az új hallásélmény válik természetessé, és nehezen ismerjük fel, és be magunknak, hogy márpedig ahogyan most hallunk, az cseppet sem jó. Ezért van az, hogy sokan a hallókészülékkel visszakapott hallást idegennek, “rossznak” érzik, és küszködnek a megszokásával. Hogy ezt elkerüljük, fontos, még időben elcsípni a halláscsökkenés jeleit.

1# Nem hallod az unokád hangját

A születésük óta nagyothalló embereknek is a legnagyobb kihívás a gyerekekkel való beszélgetés! Nemcsak az elnagyolt artikulációjuk miatt, hanem azért is, mert magas a hangjuk, amit nehezebben hallanak meg. Az időskori halláscsökkenés a magas hangoknál jelenik meg először, így ha azt veszed észre, hogy az unokád hangjaira igencsak fülelned kell, akkor itt az ideje egy átfogó hallásvizsgálatnak!

Ne halogasd, mert a jó nagyszülő-unoka kapcsolat alapja a kommunikáció, a közös időtöltés, ami csorbulhat, ha nem hallasz jól!

6 jel, hogy utolért az időskori halláscsökkenés

Forrás: Unsplash

2# Elvesznek az évszakok jellegzetes hangjai

Szinte hihetetlen, de ha belegondolsz, az évszakok jellegzetes mozzanatai, az ünnepek hangjai, amikért odavagyunk, magasan szólnak. A karácsonyi csengőszó, a tücsökzene, az eső kopogása a háztetőn, a szél susogása, a levelek zizegése, a patak csobogása – ezek mind az élet halk, lágy és magas hangjai. Ha ezeket nem hallod, akkor bizony gond van a füleddel!

3# Szorongsz

Valamilyen mértékű szorongás mindig van az életben, hiszen aggódunk a szeretteinkért, a munkánkért, az egészségünkért. Ezeket azonban az ember jól be tudja azonosítani, és az okát is meg tudja nevezni. A fel nem ismert halláscsökkenés viszont szinte észrevétlenül kelt benned szorongást, jellemzően kommunikációs helyzetben.

Gyakran nem is tűnik fel, hogy mi a gond, csak azt vesszük észre, hogy megterhelőek és fárasztóak ezek a pillanatok, és nem is teljesen érted, hogy miért.

Hiszen szereted a munkádat, a kollégáidat, a szeretteidet. Mégis valami nincsen rendben.

4# Kerülöd a társas eseményeket

Jellegzetes ismertetőjele a korral járó halláscsökkenésnek, hogy kerülöd a számodra nehézséget okozó helyzeteket. Ilyenek a társas események is, hiszen a hallásod nem elég jó ahhoz, hogy megbirkózzon a háttérzajjal. A zaj ugyanis megnehezíti a beszéd megértését, és ez a probléma hatványozódik, ha több emberrel beszélgetsz egyszerre.

Jellemzően éttermekben, kávézókban, családi összejöveteleken éled meg ezt. Könnyen lehet, hogy megbántva érzed magad, mert nem figyelnek rád eléggé, és visszavonulsz a beszélgetésből.

Utána pedig rettenetesen kimerülsz, ami nem meglepő, hiszen sokkal több energiádba kerül a kommunikáció, mintha jól hallanál!

5# Kerülöd a telefonálást

A telefon torz hangja megnehezíti a rajta keresztül történő beszélgetéseket is. Mivel nehezen érted a beszédet, a telefonálás számodra nem egy hasznos kommunikációs csatorna, amin ügyet intézel és kapcsolatot teremtesz másokkal, hanem igazi büntetés a használata. Stressz, hogy mit nem fogsz megérteni, és mit fognak gondolni rólad mások.

Ha azt veszed észre, hogy ügyeidet inkább személyesen, vagy írásban intézed, és inkább kinyomod a telefonod, mintsem hogy felvennéd, az egy intő jel!

6 jel, hogy utolért az időskori halláscsökkenés

Forrás: Unsplash

6# A környezeted bosszankodik, hogy zajos vagy

A környezet jellemzően sokkal hamarabb észreveszi, hogy nem hallasz jól, és ezt éreztetik is veled.

  • Miért üvölteted a tévét?
  • Miért nem figyelsz?
  • Miért nem vetted fel a telefont?
  • Miért nem akarsz jönni a családi bulira?
  • Már megint rosszul értetted!

Ha ezeket gyakran hallod, akkor próbáld meg nem felidegesíteni magad a családodon, hanem ismerd fel a problémát: hallásvizsgálatra és hallókészülékre van szükséged!

Kérdésed maradt?

Tedd fel azt a Tudatos nagyothallók zárt Facebook csoportunkban, ahol a sorstársaid is segíthetnek, vagy mi is utánajárhatunk egy-egy kérdésednek!