Vegyes sali

Miért van pont ilyen formája az emberi fülnek?

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

A fülünk formájának nagyon nagy szerepe van abban, hogy hogyan hallunk; a külső fülnek, illetve a fülcimpának pedig abban, hogy miként képes a fül a hangot begyűjteni.

Annak ellenére, hogy különösen furcsa alakjuk van, és hogy oldalt kiállnak a fejünk síkjából, 'füleink igencsak jól végzik a rájuk bízott munkát'.

Adja magát a kérdés: Miért van ilyen alakja a füleinknek?

Könnyű gúnyolódni valakin, akinek nagyok a fülei, de az emberi test igen érdekes módon optimalizálja magát hatékonnyá.

Tudtad például, hogy fülünk alakja tesz lehetővé, hogy a hátulról érkező neszeket is észleljük, vagy, hogy a nagyobb fülek tényleg jobb hallást eredményeznek?

 Miért van pont ilyen formája az emberi fülnek?
A méret IGENIS számít:

A füleink formája nagyban befolyásolja a hallásunkat, és mivel mindannyiunk születésünk óta van kettő belőle, volt időnk rá, hogy megszokjuk a hangokat, amik a dobhártyához majd az agyunkhoz jutnak.

Bár vannak olyan állatok, amelyek forgatható fülei vannak, a legtöbb tudós úgy gondolja, hogy a tápláléklánc tetején elhelyezkedő emberek füleinek nincs szükségük erre a funkcióra a jó hallás érdekében. Nem valószínű ugyanis, hogy fentről bármiféle támadás érne minket, mint ahogy az sem, hogy felkap minket, és elrepül velünk egy madár.

A fülünk külső részét fülkagylónak nevezzük és feladata a hangok összegyűjtése. Kicsit olyan, mint egy kürt, csak az áramló hangok iránya fordított. Ez a kürt egy kicsit előrefele néz, amely azt teszi lehetővé, hogy a hátulról érkező hangok helyett minél több elölről érkező hangot tudjon begyűjteni. A hátunk mögül érkező hangok leginkább "árnyékhoz hasonlítanak" és nem képesek olyan jól körbejárni a fülkagyló vonalát.

A nagyobb fülkagyló segít a hátunk mögül érkező zajok kiszorításában, így elősegíti, hogy a velünk szemben lévő beszélőt jobban halljuk. Másrészról viszont, elképzelhető, hogy a kevésbé elálló fül sokkal jobban érzékeli a hátulról érkező zajokat.

Ha az adott szituációban nem vagy elégedett a fülformád hatékonyságával, akkor ezen könnyen segíthetsz: Ahhoz, hogy egy beszélgetés során jobban hallj valakit, tedd kagylóként a tenyered a füleid mögé és ez majd segít abban, hogy az érkező hangokra jobban tudj koncentrálni.

További előnyök:

A két fül közötti távolság segít az érkező hang helyének felmérésében. A fülkagylón lévő kis barázdák és redők megváltoztatják az érkező hangok frekvenciáját, de abban is segítenek, hogy könnyebben meg tudjuk határozni egy hang eredetét. A füled tetején lévő fodrok, dudorok vagy éppen horpadások pedig a te egyedi "hangérzetedet" eredményezik.

Fülcimpa formáját - akár rövid vagy éppen megereszkedett - általában genetikailag örököljük, és még nem bizonyított tény, hogy hatással lenne az akusztikus képességre. Bár tele vannak idegvégződésekkel, és emiatt sokaknak ez érzékeny pontja, a tudósok többsége által elfogadott tény, hogy a fülcimpának nincsen semmiféle biológiai finkciója.

A fülünk barázdált kagylója a hangot levezeti a hallójáratba, amely az erősítő szerepét tölti be. Az ember füle természetes módon erősíti a 2 és 4000 Hz közötti tartományban érkező hangokat, ami a mássalhangzók és magánhangzók megkülönböztetésénél játszik fontos szerepet.

A hallójárat végén található a puha dobhártya, ami egyrészt nagyon érzékeny, másrészt megfelelően védett a hangokkal szemben. Szokatlan képessége még, hogy sérülése esetén (egy bizonyos pontig) képes magától meggyógyulni.

Miért van pont ilyen formája az emberi fülnek?

Nyomás alatt

Egy egészséges fülben - miután a hang keresztülhalad a hallójáraton - a nyomás felváltva húzza és nyomja a dobhártyát, ami zeneként, beszédhangként vagy akár zajként érzékelhető rezgést idéz elő. A dobhártyát követően a dobüreg következik, ahol a kis csontok sorakoznak egy légzsákon a Eustach-kürtökkel együtt, amelyek a nyomás kiegyenlítésében játszanak szerepet. Aztán következik a folyadékkal telt belső fül, ami továbbítja a hanghullámokat a fül szenzoros szerveihez és végül az agyhoz.

Intelligens Dizájn

A fül egy öntisztító, ön-olajozó gépezet, ezért is kérnek a hallásgondozók minket mindig arra, hogy ne dugjunk bele fültisztító pálcikát, amivel befolyásolhatjuk a fülzsír természetes "munkáját" amely során rögzíti és ezt követően kilöki a szennyeződéseket. Füleink nem megfelelő tisztítása akár tompíthatja is a hallásunkat!

Fordítás: Tompa Annamária Fénykép: girlslife.com; ungi.eoldal.hu Forrás: The Wall Street Journal; Heidi Mitchell

Írjon nekünk!

Szeretne értesülni róla, ha egy új bejegyzés kerül az oldalra? Kövessen minket a Facebookon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre! [good_old_share] 

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email