Vegyes sali

FÜLDUGÓ: a mai generáció kerékpáros sisakja

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Az én gyerekkoromban még nem hordtunk biciklis sisakot, napszemüveget, nem kentük be magunkat naptejjel, és nem kapcsoltuk be a biztonsági övet sem. SŐT! - a gyerekek gyakran ültek az első ülésen az autóban. Ma ez a fajta viselkedés őrülten hangzik, ugyanis mára már tisztában vagyunk az agyrázkódás veszélyeivel, és azzal is, hogy a túl sok nap maradandó kárt okoz a bőrünknek és a szemünknek. A szüleink nem voltak tisztában ezekkel a kockázatokkal, és emiatt nem is próbáltak megóvni tőlük. Biztos vagyok benne, hogy az "új generációs" szülők is elkövetnek hasonló hibákat az élet különböző területein, és hogy a gyermekeink egy nap majd visszatekintenek és azon tűnődnek majd, hogy vajon miért nem védtük meg őket ezektől a ma még nem is ismert veszélyektől.

Van azonban egy fajta veszély amiről tudunk és amivel szemben azonnali lépéseket tehetünk - ez pedig a gyermekeink hallásának megvédése, mégpedig füldugók használatával.

Egy hihetetlenül hangos világban élünk, és úgy tűnik, hogy egyre csak hangosabb lesz.

Egy rock koncert, nagy sportesemény vagy bármelyik étterem, ahol hangosabban szól a zene, akár maradandó halláskárosodást is okozhat! Habár sokan keresik a megoldást, jelen pillanatban a már megszerzett hallásvesztésre még nincs gyógymód. De addig is amíg találnak - van lehetőségünk a védekezésre, pl. füldugók vagy fülvédők viselésével.

A probléma sürgős megoldásért kiált, hiszen a halláskárosodás előfordulása a tizenévesek között gyorsan és folyamatosan növekszik. Egy 2010-ben megjelent kutatási tanulmány megállapította, hogy 2005-2006 között már 5 tinédzserből 1-nek volt valamilyen típusú halláskárosodása (20% !!!!!), és ez az érték jelentősen meghaladja az 1988-1994 közötti mért minden 7 érintett tizenévest.

Sajnos az emelkedő tendencia folytatódik, így halláskárosodás gyakorisága a tinédzserek között mára már ennél is magasabb.

Valószínűleg a manapság használt fülhallgatók jelentik probléma egyik fő okát, amit kiegészít a túlságosan megemelt hangerő a koncerteken, iskolai bulikon és más iskolai rendezvényeken.

FÜLDUGÓ: a mai generáció kerékpáros sisakja

"Múlt évben a gyermekeim általános iskolájában lejátszottam a 'Ki Mit Tud?' egyik adását 90 decibelen. Egyetlen egy gyermek sem viselt fülvédőt - még az enyémek sem - , pedig én sosem gondoltam volna, hogy egy előadás lehet ennyire hangos. Többet soha nem követem el ezt a hibát. Az iskola meg sem kísérelte, hogy csökkentse a hangerőt vagy akár hallásvédővel szolgáljon. A hallás nem volt olyan fontos számukra.Pedig pl. az iskolai kirándulásokon szigorú szabályok vonatkoznak a sisak viselésére, amikor a gyerekek bicikliznek.

A 'Ki Mit Tud?'-os élménynek köszönhetően, füldugókat csomagoltam a gyermekeimnek amikor nyári táborba mentek, arra az estere, hogy ha hasonló esemény lenne. Istennek hála, ugyanis volt is egy koncert a táborban amiről azt mondták a gyerekek, hogy hihetetlenül hangos volt. A gyerekeim viselték a füldugókat és pár barátjuknak is adtak (sajnálatos módon ugyanis a táborban nem biztosítottak nekik). Nem gondolom, hogy ez egyáltalán felmerült volna a táborvezető gondolataiban. Ezzel szemben, a tábori "felügyelőket " arra utasították, hogy győződjenek meg arról ,hogy a gyerekek felveszik és vissza is teszik magukra a napszemüveget amikor kint játszanak a napon egész nap. Nagyon úgy tűnik, hogy a hallásunk védelme még koránt sem áll a figyelem középpontjában." - panaszolja Sahri Eberts.

A gyermekeim látják a siketséggel vívott mindennapos csatáimat, szóval teljesen tudatában vannak a hallás védelmének fontosságával, de a szülők nagy része illetve a többi gyerek; valószínűleg nincsenek."

Elgondolkodtató hogy kinek is a feladata az hogy növelje a tudatosságot ebben a fontos ügyben. több non-profit szervezet is aktív ebben a témában, de a munka költséges és nagyon időigényes. Szükség van a segítségünkre.

Vannak közöttünk, akiknek nehézségei vannak a hallással, tisztában vannak a súlyos következményekkel, melyek a halláskárosodással járnak, és emiatt hiszem, hogy nekünk kell segítenünk megérteni a zaj okozta halláskárosodás kockázatait másokkal. Tájékoztatni kell a szülőket és gyerekeket hallásunk védelmének módjairól. Meg kell írnunk ezeket a helyi iskoláknak és táboroknak. Együtt elérhetjük, hogy a füldugó is olyan hétköznapivá és megszokottá váljon, mint a napszemüveg, vagy biciklis bukósisak.

Kedves Olvasó, kélek oszd meg ezt a cikket a szeretteiddel, barátaiddal, a gyermekeid iskolájával és mindenki mással, akiről úgy gondolod, hogy tisztában van hallás megóvásának fontosságával és elősegítheti a zaj okozta halláskárosodás megelőzését.

Milyen hangos a túl hangos?

Az ökölszabály az, hogy bármilyen zaj - ami 85 decibel erejű, vagy a feletti - fokozatosan hallássérüléshez vezethet. Ez a zajszint megfelel a sűrű városi forgalom, vagy az iskolai menza zajának. 105 decibelen, ami az MP3 lejátszók maximális hangereje, 15 percen belül már kialakulhat halláskárosodás. 110 decibelnél, ami egy rock koncert vagy egy hangos sportesemény hangszintje, a károsodás akár az első perc után is bekövetkezhet.

Szerző: Tompa Annamária Fénykép: xlxhs.cn Forrás: scarymommy.com, Sahri Eberts

Írjon nekünk!

Szeretne értesülni róla, ha egy új bejegyzés kerül az oldalra? Kövessen minket a Facebookon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre! [good_old_share] 

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email