Így szabadított meg a hallókészülék a szorongástól

Puha Andrea

Életünk során többször érünk el egy-egy fordulóponthoz, amikor minden gyökeresen megváltozik. Puha Andrea életében ez a pillanat akkor érkezett el, amikor a Hallás Társasága Alapítvány a Beltone hallókészülék gyártó céggel, a Samsunggal, a Telekommal, az Auditussal Halláspontokkal és a Belsound céggel karöltve új hallókészülékekkel és kommunikációs eszközökkel ajándékozta meg a “Tehetséges Nagyothalló Fiatalok Támogatása” Program keretében. Andrea cikkről cikkre avat be benneteket abba, milyen hatással volt az életére ez a változás.

III. rész

Kevesebb szorongás, nagyobb stabilitás

Azt szokták mondani, hogy ép testben ép lélek lakik, de szerintem ez sokszor inkább fordítva igaz. Ha a lélek túlterhelődik, akkor előbb vagy utóbb fizikailag is érezni fogod.

Amíg át nem éltem, addig hülyeségnek tartottam azt, hogy a hallókészülékem az oka lehet annak, hogy szorongok, vagy annak, hogy fáj a vállam. Pedig, ha belegondoltok, a magyar nyelv is olyan szépen példázza, hogy mije fájhat az embernek, ha például sokat vállal. VÁLLAL. Értitek?

Így szabadított meg a hallókészülék a szorongástól

A világ tele van emberekkel, akiknek fáj a válla, a háta, a térde és a dereka. A teher, ami rátok rakódik, azt a vállatokon, hátatokon viszitek el, és viszitek, mert nem nagyon van más választásotok. Reggel fel kell kelni, dolgozni kell, tanulni kell, határidők vannak, nem állhatsz meg. Egy idő után azonban az izmok elfáradnak.

Nekem iszonyatosan fájt a vállam. Jártam masszázsra, edzettem, de nem segített. Amikor elkezdtem viselni a Beltone készülékeket, igazából akkor fogtam fel, hogy a hangoknak vannak hatásaik a szervezetre. Az első és legfontosabb dolog, amit felismertem, az az volt, hogy az előző készülékkel örökös készenléti állapotban voltam. Így összehasonlítva a két készüléket, eléggé logikus is, hogy miért volt ez így.

A régi nem szűrte a hangokat, mindent rám zúdított egyszerre: a város zaját, a BKV hangjait, a kiabálást. Ráadásul még fel is erősítette ezeket. Nem csoda hát, hogy a vállam és az izmaim folyton görcsben álltak és feszültek voltak, hiszen tudományosan bizonyított tény, hogy az ember teste folyton ugrásra készen áll, ha huszonnégy órában erős zajok ingerlik. Nem tud pihenni, és egy idő után nyúzott és ingerült lesz. Kimerült. És én nagyon az voltam. Folyton aludni akartam, és nem tudtam tenni semmit azért, hogy egy fikarcnyival is több energiám legyen.

Az új hallókészülékkel villámcsapásra változott meg minden. Másnap reggel, miközben munkába sétáltam, elképesztően könnyűnek éreztem a vállaim, mintha három évig csak én tartottam volna Atlasz helyett a Földnek nevezett golyóbist. Szinte lebegtem a föld felett, és érezni kezdtem az összes izmomat a testemben.

Ez volt az első út ahhoz, hogy a bennem lévő szorongás oszlani kezdjen, hiszen az izmok görcsei ennek a jelei voltak. Durva, hogy a test mennyire jelzi a pszichés stresszt, nem igaz?
Azt pedig végképp nem gondoltam, hogy egy rossz készülék pánikrohamot is okozhat, pedig de. De erről majd a következő részben írok.

Fénykép: europosters.es
Szerző: Puha Andrea

Írjon nekünk!

Szeretne értesülni róla, ha egy új bejegyzés kerül az oldalra?
Kövessen minket a Facebookon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre!