Nehéz elmagyarázni másoknak, hogy milyen is a halláskárosodás… – Amit a leginkább észrevehető, az a nehezen érthető beszéd, az érzékenység a hirtelen hangos zajokra, és a nehézkes kommunikáció okozta állandó kimerültség. Mivel ez egy “láthatatlan” fogyatékosság, ezért gyakran félreértik, lebecsülik vagy akár tudomásul sem veszik – akár még a hozzájuk legközelebb állók is. De igen nagy hatással van az életükre és azokéra is akik szeretik őket.

“Ha csak az alábbi 5 dolgot mindenki megérti a halláskárosodással kapcsolatban, már sokkal könnyebbé válhat az életünk!…” – Shari Eberts

1) A halláskárosodás kimerítő dolog.

Hallássérültként a hallás nagyon fárasztó munka. Mivel azok számára akik normálisan hallanak, ez egy automatikus dolog, így nekik nehéz ezt megérteni. Talán legegyszerűbben a Szerencsejáték nevű táblás játék példáján keresztül lehetne elmagyarázni: A betűk egy része ki van töltve, de a többi üres. A versenyző (a hallássérült ebben az esetben) megpróbál értelmet adni az összeillő, de hiányos hangoknak, majd a hangokból összerakni egy olyan szót vagy mondatot, ami beleillik a beszélgetésbe. Nem könnyű, főleg azért, mert a beszélgetés nem áll le, amíg te az extra munkát végzed.

Bárcsak mindenki tudná ezt az 5 dolgot a halláskárosodásról!...

2) Nem vagyok ostoba vagy udvariatlan.

Néha ugyan nem megfelelően válaszolok a kérdésekre, vagy elvesztem a beszélgetés fonalát, de nem vagyok ostoba. Csak rosszul hallottam amit mondtál. És ha nem reagálok a köszönésedre vagy az “elnézést”-re az üzletben, az nem amiatt van mert nem figyelek rád. Csak nem hallottam meg.

3) A hallókészülékek nem úgy működnek, mint a szemüvegek.

A szemüvegek átalakítják a homályos képeket éles és tiszta látvánnyá, visszaállítva ezzel a normális látásélményt. A hallókészülékkel nem ez a helyzet. A hallókészülékek felerősítik a hangokat, de csak hangosabbá teszik őket, nem feltétlenül teszik élessé vagy tisztává azokat. A hallókészülék megpróbálnak különbséget tenni a hangok között – ami technológia fejlődésével egyre jobban sikerül is, de a háttérzajok, mint pl. a hűtőgép búgása, vagy a légkondi hangja is felerősödik. Ez nehezebbé teheti egyes szituációk megértését.

4) Nem kell hogy beszélj helyettem.

Nem vagyok sem gyerek, sem pedig magatehetetlen. Ha valaki feltesz nekem egy kérdést és nem hallom, akkor kérlek ismételd meg, így egyedül is tudok válaszolni. Ha másképpen teszel az sértő és megalázó.

5) Néhány trükk is sokat segíthet.

Nézz rám, amikor hozzám beszélsz és ne takard el a szádat. Ne próbálj meg egy másik szobából beszélni hozzám és győződj meg róla, hogy rád figyelek mielőtt elkezdesz beszélni hozzám. Hallani szeretnélek téged és ezért mindent meg is teszek. Ha betartod ezeket az egyszerű szabályokat, akkor tudom, hogy te is mindent megteszel. És ez elég.

Kedves Olvasó, mi az amit szeretnél hogy az emberek tudjanak a halláskárosodásról?

Fénykép: canstockphoto
Forrás: Shari Eberts

Írj nekünk!

Szeretne értesülni róla, ha egy új bejegyzés kerül az oldalra?
Kövessen minket a Facebookon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre![good_old_share]