A járvány miatt az audiológiák és a halláscentrumok az elsők között bezártak. A nyitva maradó helyeken pedig erősen bekorlátozódtak a lehetőségek és a szolgáltatások, ezzel pedig a hallássérültek nagy része szorult helyzetbe került. Tönkrement hallókészülék, fogyó elemkészlet,  rossz illeszték – ezek hirtelen még égetőbb problémává váltak, mint eddig. Szerencsére megoldásokat még mindig találhatunk, ezeket gyűjtöttem most össze.

Emlékszem, hogy a járvány kirobbanásakor az volt az első gondolatom, hogy van-e elemem itthon elég, de éppen előtte pár héttel táraztam be egy nagyobb mennyiséget otthonra. De nyilván ezzel nem volt mindenki így, és az ismerőseim körében egyre többen meséltek nekem arról, hogy szükségük lenne új illesztékre, vagy probléma van a hallókészülékükkel, és nem tudják, hogy mit csináljanak. Szerencsére az audiológiák és halláscentrumok közül többen jól alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, és igyekeztek megoldani az egyes felmerülő problémákat úgy is, hogy erősen meg volt kötve a kezük. Most már ugyan a helyzet javult, és újra nyitják kapuikat is a halláscentrumok, ám a járványnak még közel sincs teljesen vége, számíthatunk egy újabb hullámra. Jobb előre felkészülni, nézzük, mit tehetsz, attól függően, milyen hallókészülék probléma adódik nálad!

5 tipikus hallókészülék probléma karantén alatt, és megoldásuk| Koronanapló 5. rész

Forrás: Unsplash

#1 ha elfogyott az elem

Kellemetlen, de senki sem számított arra, hogy ilyen sokáig nem lesz lehetőség kimenni utánpótlásért. A jó hír, hogy több audiológia is webshop szolgáltatásra váltott, és vállalja hallókészülék elemek, tisztítószerek és egyéb kiegészítők kiszállítását. Nézz utána, hogy a beszerzőhelyeteknél van-e ilyen lehetőség! (nekünk elsőre ez ugrott fel)

#2 ha illeszték kell

Ez már nehezebb kérdés, hiszen lenyomatvételre is szükség van. Van, ahol vállalnak lenyomatvételt bizonyos körülmények és feltételek mellett, ezt nézzétek meg a ti halláscentrumotoknál is.

Létezik már az illeszték készítés kapcsán 3D technológia is. Ez  az, amikor a füledről levett mintát beszkennelik a számítógépbe, és némi testreszabás után 3D nyomtatóval nyomtatják ki.

Abban az esetben, ha bent van már a rendszerben a levett nyomatod, akkor kérésre ki tudják neked nyomtatni újabb mintavétel nélkül is, és a futár kiszállítja neked az új illesztéket.

Bizonyos esetekben, ha nincs a rendszerben a lenyomatod, de sürgősen szükséged van illesztékre, akkor az is lehet megoldás, ha a meglévő, utolsó lenyomatodat beküldöd postán. Azt is be tudják szkennelni, és az alapján is el tudják készíteni az illesztékedet. (Ilyen szolgáltatást itt találtunk)

#3 ha hallókészülék beállításra van szükség

Ez ugyancsak nehéz dolog, hiszen komolyabb együttműködést és személyes jelenlétet kíván. Ezzel, ha lehet, inkább várj, amíg biztonságossá nem válik a terep, és keríts rá sort személyesen.

Azonban, ha olyan hallókészüléked van, ami távolról programozható, akkor vedd fel a kapcsolatot az audiológusoddal, hogy megtegye a módosításokat a hallókészülékeiden!

Bizonyos, sürgős esetben vállalnak hallókészülék beállítást úgy is, hogy egy fiatalabb hozzátartozód beviszi a hallókészülékedet, és közvetíti az észrevételeidet, azt, hogy min szeretnél változtatni. Ez azonban tényleg csak akkor legyen opció, ha annyira rossz a beállítás, hogy hordani sem bírod a hallókészülékedet!

5 tipikus hallókészülék probléma karantén alatt, és megoldásuk| Koronanapló 5. rész

Forrás: Unsplash

#4 ha tönkremegy a hallókészülék

Ha teljesen tönkremegy a hallókészüléked, vagy hirtelen derül ki, hogy hallókészülékre van szükséged, van olyan halláscentrum, amelyik biztosít a járvány idején hallókészülék kölcsönzést arra az időre, amíg a korrekt, teljes hallókészülék ellátás nem kivitelezhető. Így legalább addig is hallhatsz, még ha nincs is tökéletesen a füledre állítva a hallókészülék.

Problémád akadt a hallókészülékeddel?

Ha nem tudod hogyan oldj meg egy problémát a hallássérüléseddel vagy a hallókészülékeddel kapcsolatban, akkor csatlakozz a Tudatos nagyothallók facebook csoportunkba, ahol biztosan találsz válaszokat a kérdésedre! Sosem tudhatod, kinél van a megoldás kulcsa, gyere, kérdezz bátran, oszd meg az aggályaidat. Mi segítünk!