Tabu

Így edzhetsz frusztrációmentesen hallás nélkül is!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Az edzés régóta állandó része az életemnek. Voltak ugyan időszakok, amikor időhiány miatt kicsit háttérbe szorult, de volt olyan is, hogy heti öt alkalommal jártam edzeni. Első alkalommal izgultam, hiszen csomó aggályom volt amiatt, hogy mit nem hallok majd meg, és hogyan fogok így sportolni. Az évek alatt azonban klassz, jól bevált stratégiákat dolgoztam ki, így egészen komfortosan érzem magam az edzőteremben.

Voltak kihívások az elején, meglepően sok akadályba ütköztem, pedig addig nem is gondoltam arra, hogy mennyit számíthat ilyenkor is a hallás hiánya. A csoportos órákon nem hallottam, mik az utasítások, folyton lemaradtam. Aggódtam, hogy túl hangos vagyok a zihálásommal, mert nem hallottam mások hogyan veszik a levegőt. Személyi edzésnél pedig olyan sok dologra kellett figyelnem a szájról olvasáson kívül is, hogy több időbe telt felfogni, milyen gyakorlatokat kell megcsinálnom.

Az elején ezek zavaró dolgok voltak, de ma már nem azok.

Gördülékenyen megy minden, és ha te még az elején jársz, most kezdtél el edzeni, akkor itt van pár tipp, hogy minden zökkenőmentesen menjen!

Így edzhetsz frusztrációmentesen hallás nélkül is!

Forrás: Unsplash

Nem csak te, mások sem hallanak!

Hajlamos lehetsz azt gondolni, hogy te vagy az egyetlen hátrányos helyzetű az edzőteremben, de megnyugtatlak, a hangos zene miatt sokan járnak a te cipődben! Sokszor ugyanis annyira hangos a zene, hogy semmit nem értenek az edzők utasításaiból. Ha pedig amiatt aggódsz, hogy a belőled érkező hangok, nyögések, zihálás hallható, akkor tudnod kell, hogy egyrészt ezek sem hallhatóak, másrészt pedig  mindenki másból jönnek ilyen hangok, ne legyél frusztrált miattuk!

Hallgass zenét a hallókészülékeddel!

Szeretem, ha van zene edzés közben, mert motivál, és az sem elhanyagolható szempont, hogy eltereli a figyelmemet a fájdalomról, és sokkal hatékonyabb edzést tudok tető alá hozni. Általában az edzőtermi zene vagy a csoportos edzés alatt dübörgő zene is megfelel erre, de előfordul, hogy olyan a hely akusztikája, vagy a zene maga, amit nem élvezek vagy nem hallok jól. Ilyenkor szoktam a telefonomról hallgatni egy előre összekészített lejátszási listát.

Ha a hallókészüléked Bluetooth-kompatibilis, mint az enyém, ez te is könnyen meg tudod csinálni, hiszen ha összekapcsolod a telefonoddal, a zene közvetlenül a hallókészülékedbe fog érkezni, amit csak te hallasz!

Csoportos edzésen ezt még nem próbáltam, de megkérdezheted az edződet is, hogy hogyan tudsz rácsatlakozni a zene forrására, így azt is élvezhetőbben fogod hallani, könnyebben követed majd a feladatok ütemét.

Állj olyan helyre, ahol jól látsz!

Bevallom őszintén, én szerintem csoportos órán még soha nem hallottam egyetlen edző hangját sem a zene miatt, igaz, ha hallanám, se segítene sokat, hiszen szájról olvasni így sem tudnék. Éppen ezért mindig csak másolom a mozdulatokat, ehhez pedig úgy helyezkedek, hogy jó rálátásom legyen az edzőre. Ez azzal is jár, hogy én mindig kicsit korábban érkezem az edzésre, hogy biztosan legyen jó helyem a teremben.

Így edzhetsz frusztrációmentesen hallás nélkül is!

Forrás: Unsplash

Másolj ügyesen!

Másolni sem mindig egyszerű, hiszen váltásnál például mindig lemaradhatsz egy lépéssel, míg észreveszed, hogy más a gyakorlat. Először is megnyugtatlak, hogy az elején mindenkinek, a hallóknak is szüksége van arra, hogy megszokja egy új edzésforma rutinját, így nem csak te fogod eltéveszteni a ritmust! Másrészt jó hír, hogy a csoportos edzések ismétlésekkel dolgoznak, így nem kell az egész edzésen azon rugóznod, hogy mikor mi történik.

Ami nekem segített:

  • Az új gyakorlatnál mindig megszámoltam, hányat csinálunk belőle, így magamtól is tudtam, mikor kell váltani.
  • Mindig kerestem az edzőn kívül 1-2 embert, akik a legügyesebben csinálták a gyakorlatokat, hogy rájuk is tudjak támaszkodni, ha az edzőt nem látnám.

Egy idő után már szinte magamtól tudtam, mi fog következni és hányszor, mert kiismertem az edzőimet.

Mondd el az edzőnek, mire van szükséged!

Ne félj elmondani az edződnek, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy jól tudd követni az edzéseket! Így te is és az edződ is nyugodtan tud az edzésre figyelni! Gondold csak el, hogy neki is milyen kellemetlen, ha azt látja, hogy neked nem megy a dolog, és nem érti, hogy miért, mit csinál rosszul, hogy nem tudja az edzés örömét átadni neked!

Én például el szoktam mondani az edzőimnek, hogy mire számítsanak:

  • Nehezen beszélgetek edzés közben, mert nem tudok gyakorlatot végezni, számolni és szájról is olvasni.
  • Többször el kell mondania személyi edzés során a feladatot, mert nem tudom egyszerre leolvasni a szájáról az utasítást és megnézni, ahogyan bemutatja a feladatot.
  • Csoportos edzés során ne izguljon, mert lemásolok mindent.

Évek óta így csinálom, és remekül működik!

Így edzhetsz frusztrációmentesen hallás nélkül is!

Forrás: Unsplash

Neked mi vált be? Meséld el!

Van egy zárt csoportunk Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha 17-30 év közötti hallássérült vagy. Azért érdemes csatlakoznod, mert:

  • közösséget találsz,
  • akikkel évközben találkozhatsz is,
  • és mert elsőként tudsz mindenről: a táborról, lehetőségekről, találkozókról, előadásokról.

Halitalisok – Itt senki sem mondja, hogy semmi!  néven találsz meg bennünket!

Várunk nagyon!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email