Hallókészülékes lettem

5 gyakori fülilleszték gond és megoldásuk

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Első hallókészülékesként biztosan új lehet számodra, hogy a füleseddel foglalkoznod kell. Tisztítani kell, esténként szárítógépbe tenned a párátlanítás miatt, óvni a nedvességtől. Ne aggódj, ebbe hamar belerázódsz! Ami nagyobb kihívás szokott lenni a hallókészülék karbantartásának terén, az a fülilleszték problémáinak felismerése. 

Néha ugyanis csak érzékeled, hogy valami nincsen rendben, de mivel nincsen vele elég tapasztalatod, nehezebb lehet rájönnöd, hogy mi is az pontosan, és főleg, hogy mi állhat a hátterében. Most összegyűjtöttem néhány klasszikus fülilleszték-problémát, ami már velem is előfordult legalább egyszer, és azt is megírom, mit tudsz tenni annak megelőzéséért, és akkor, ha a baj már megtörtént.

Sípol a hallókészüléked

A sípolás mindenki rémálma, és még az analóg hallókészülékek fénykorában gyakran a gerjedés állt ennek a hétterében. Emlékszem, gyerekként még mosolyogni sem mertem, mert azonnal besípolt, és az egész osztály rám nézett, hogy miért csinálom én ezt állandóan. Szerencsére ma már a digitális hallókészülékek korában ez már nem jelenthet problémát, mert szuper sípolásgátló beállítások léteznek, ami garantálja, hogy a sípolás hátterében nem a gép okozza a problémát, hanem valami más. Ilyenkor érdemes rögtön az illeszték körül körbenézni, mert a sípolást okozhatja egy elrepedt fülilleszték, vagy az, hogy nem illeszkedik tökéletesen a hallójáratodhoz. Ilyenkor nem szigetel tökéletesen, a levegő bejut, és a hang kiszökik éktelen sípolás formájában. Mit tehetsz? Ilyenkor minden esetben egy új fülillesztékre lesz szükséged. Be kell jelentkezned az audiológusodhoz, aki mintát vesz le a füledről, ami alapján elkészítik az új illesztékedet, ami már tökéletesen fog passzolni a hallójáratodhoz. Ez nem egy újkeletű probléma, időnként mindig szükség van a fülilleszték cseréjére, hiszen a füled az illeszték használatától tágul, így szükség van arra, hogy az új illeszték kövesse a füled formájának változását. Felnőttként erre általában kétévente érdemes sort keríteni, higiéniai okokból is.
5 gyakori fülilleszték gond és megoldásuk

Forrás: 123rf

Elérhetetlen részeken eldugult

Az illeszték, mivel sok időt tölt a füledben, koszolódik. A fülzsír rárakódik a hajlatokra, beveszi magát az illeszték belső részébe is, ahonnan bizony nem könnyű mindig távozásra bírni. Fontos, hogy mindig odafigyelj az illesztéked tisztítására, akár napi szinten töröld át erre a célra kifejlesztett tisztító-és fertőtlenítőszerekkel. Az eltömődés ugyanis meggátolja a hang továbbítását a füledbe, amit te úgy érzékelsz majd, hogy a hallókészülékeddel nem hallasz elég jól, vagy teljesen elnémul a hallókészüléked. Mit tehetsz? A külső szennyeződéseket erre a célra kifejlesztett tisztító eszközökkel könnyedén el tudod távolítani, de ha az épp nincsen kéznél, a fogpiszkáló, fogkefe, fülpiszkáló is jó szolgálatot tehet! A mélyre lerakódó szennyeződéseket azonban nem éred el ezekkel az eszközökkel sem, arra a legjobb a tisztító tabletta, amit vízben feloldva tudsz használni. A tabletta pezsegni kezd, így a vízbe helyezett fülilleszték belső részeiből is kipezsegteti a lerakódásokat.
Ezeket a tisztító eszközöket és szereket bármelyik halláscentrumban be tudod szerezni, érdeklődj az elérhető termékekről!

Elrepedt a cső

Az illesztéket a hallókészülék fül mögötti részével összekötő csőnek komoly feladata van a hang továbbításában. Fontos, hogy a cső rugalmas legyen, megfelelő legyen a hossza. Az idő előrehaladtával minden új cső elsárgul és megkeményedik, ami három okból nem jó:
  • nem vezeti jól a hangot,
  • könnyen elrepedhet,
  • korlátozza a hallókészülék mozgását, ami miatt az illeszték kimozoghat.
Tehát végső soron az lesz a következménye, hogy nem tudsz a hallókészülékeddel megfelelően hallani. Mit tehetsz? Semmiképpen nem jó megvárni, míg a cső elöregszik, ezért mindig ellenőrizd a cső állapotát. Ha már kezd elszíneződni, nehezen hajlik, nyomásra nehezen mozdul el, vagy már nehezen húzod le róla az illesztéket, akkor ideje lecserélned új darabra!

Nyomja a fülilleszték a füledet

Előfordulhat, hogy új illesztéknél azt tapasztalod, hogy nyom. Pár nap hozzászokási időszak normális lehet, ha új illesztéket kapsz, ám, ha azután is kényelmetlen, nyom, esetleg még sebet is ejt a füleden, akkor mielőbb cselekedj! Valószínűleg nem sikerült jól levenni a mintát a füledről, vagy rosszul készült el az illeszték! Mit tehetsz? Kérj új illesztéket mielőbb! Ne felejts el utánaérdeklődni új illeszték készítésénél, hogy mennyi garanciát adnak a cserére, ha esetleg probléma lenne az illesztékre!

Eltört a fülilleszték

Előfordulhat, hogy szétesik a fülilleszték, vagy letörik belőle egy darab. Lehetséges, hogy hibás volt a darab, vagy nem a fülformádnak megfelelő fülilleszték-formát kaptad. Mivel mindenkinek más a fülformája, ezért más-más formájú illeszték lehet ideális mindenkinek. Lehet, hogy egy adott részen túl vékony a füled formája miatt az illeszték, és azért törik el. Mit tehetsz? Jelentkezz be audiológusodhoz új illesztékért, és ha ez többször előfordul, keressetek közös megoldást! Kísérletezzetek a formákkal és az anyagokkal!
5 gyakori fülilleszték gond és megoldásuk

Forrás: 123rf

Állandóan viszket a füled

Kellemetlen probléma ez, ami nagyon megnehezíti azt, hogy a hallókészülékedet hordani tudd. Ezért sürgős és halaszthatatlan ennek a megoldása. Ne várd meg sosem, hogy elfajuljon a viszketés, hanem az első jeleknél már kezdj el tenni ellene! A viszketés mögött állhat fülfertőzés, amivel haladéktalanul keress fel egy fül-orr-gégész szakorvost! Fontos, hogy mielőbb kezelve legyen a probléma. Azonban, ha nincs semmiféle fülészeti problémád, lehet, hogy a fülilleszték anyagára érzékeny a füled bőre. Mit tehetsz? Jellemzően a szilikon anyagú illesztékek szoktak ilyen problémát okozni, és ha ez áll fenn nálad is, akkor első lépésként egy másik anyagból kell illesztéket készíttetned. Emellett pedig kérhetsz antiallergén bevonatot az illesztékeidre, amelyek segítenek abban, hogy kisebb eséllyel váltson ki allergiás reakciót az illeszték a füledből.

Kérdésed maradt?

Tedd fel azt a Tudatos nagyothallók zárt facebook csoportunkban, ahol a sorstársaid is segíthetnek, vagy mi is utánajárhatunk egy-egy kérdésednek!
 

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email