Szülők ide!

13 tipp, hogy hallássérült gyermeked mielőbb önmaga lehessen

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Sokszor gondolkodom azon, anyuéknak milyen lehetett akkor, amikor kiderült, hogy nem hallok. Beszélgettünk róla, de igazán csak akkor lett teljes a kép, amikor magam is találkoztam azokkal a szülőkkel, akik hallássérült gyermekükkel együtt keresték a jó utat.

Teljesen más kívülről figyelni ezt, mint belülről.

Igaz, akkor is kaptam ebből egy kóstolót, amikor az a bizonyos piaci eset történt velem, amiről itt írtam. Csak akkor egy teljesen más aspektusból világosodtam meg. Sokat segített az is, hogy tanultam a hallássérültekről gyógypedagógiai tanulmányaim során, és így megint csak jobban megértettem az összefüggéseket.

13 tipp, hogy hallássérült gyermeked mielőbb önmaga lehessen

Forrás: Pexels

Halló szülőként nem könnyű hallássérült gyermeket nevelni.

Akármilyen durván hangzik is, két különböző világról beszélünk, amit időbe kerül megérteni.

Azért tartom fontosnak ezt kiemelni, mert ezek a tanácsok nem kritikák. Nem az az üzenet, hogy szándékosan rosszul csinálnának a szülők bármit is. Amikor egy hallássérült gyerek kifejti, hogy mit csinálhattak volna másképpen gyerekkorában, akkor nem a szüleit hibáztatja. Pontosan tudjuk, hogy nem olyan egyszerű ez.

Az üzenet az, hogy így csinálhatod jobban, hogy boldogabb és kiegyensúlyozottabb legyél Te is, a gyereked is, a tesó is, apa is.

Azok a hallássérült gyerekek, akik halló családban nőnek fel, és integráltan tanulnak, kapnak egy erős hallóközpontú iránymutatást és egy erős halló közösséget, miközben szükségük lenne sorstárs közösségre is. Ha azt nem biztosítod neki legalább lehetőség szintjén, akkor is boldogulni fog valószínűleg, csak sokkal több frusztráció fog felhalmozódni benne.

13 tipp, hogy hallássérült gyermeked mielőbb önmaga lehessen

Forrás: Pexels

Szülőként valójában egyetlen fontos dolgot kell megadnod a gyermekednek:

Megértetni vele, hogy ki is ő pontosan, és hagyni, hogy a hallássérültségét is megélje.

Tudom, a sok fejlesztés és gyereknevelés meg az aggódás mellett, hogy vajon megtalálja-e a helyét a gyermek a hallók között, beilleszkedik-e, apró dolognak tűnik ez, pedig fontos. Fontos, azért, hogy gyermeked később ne küszködjön önmaga megértésével, és hogy könnyen beilleszkedjen.

Mindezért pedig apró odafigyelésekkel tehetsz.

#1 Értsd meg az ő világát!

A kezdő és legfontosabb lépés az, hogy beleásd magad a hallássérültek világába. Néhányan nagyon leegyszerűsítve látják ezt a helyzetet.

Látnak egy gyereket, aki nem hall jól, de kap egy készüléket, és azzal majd valahogyan hallani fog, és majd beilleszkedik a hallók közé.

És ez valamennyire fedi is a valóságot, de valójábancsak ez csak a felszín. Ennél mélyebbre kell merülnünk.

13 tipp, hogy hallássérült gyermeked mielőbb önmaga lehessen

Forrás: Pexels

Persze, egy szülő szempontjából ez nem tűnik a felszínnek. Ő azt látja, hogy a gyerek életéből valami hiányzik. Hogy folyton fejlesztésre járnak. Hogy bizottság elé járulnak, diagnózis kerül a papírra, hallókészüléket kap a gyermek. Hogy integrációba kerül, ahol helyt kell állni. És ha integrációba kerül, és helyt áll, az jó. És ez rengeteg érzéssel, pörgéssel jár.

De emögött az egész mögött van egy hallássérült társadalom: a siketek és a nagyothallók. Érdemes megismerned a szocializációjukat, gondolataikat, a cselekvéseik mozgatórugóit. A nehézségeiket és azok megoldásait. Ha megérted őket, akkor könnyebben megérted majd a gyermeked döntéseit is, és könnyebben segíted őt a dilemmáiban is. ( A későbbiekben jövök majd ehhez hasznos forrásanyagokkal. )

#2 Magyarázd el neki, miben másabb az ő világa és miért!

Sok szülő csak felületesen magyarázza el a gyermekének, hogy ki is ő. Nekem is az a legfőbb emlékem, hogy elmondják, hogy nem hallok jól, és hordanom kell a hallókészüléket, hogy halljak.

 • De nem tudtam, hogy máképpen hallok, mint a hallók.
 • Azt hittem, mindenki úgy hall, mint én.
 • És nem értettem, miért maradok le egy csomó mindenről.

Ezért fontos, hogy megismerd az ő világát már őelőtte, hogy tudd segíteni őt abban, hogy megfogalmazza, milyen is az ő hallása. Hogyan működik ő, mit hall ő másképp, mint halló társai. Ezzel eszközöket adsz a kezébe ahhoz, hogy elmagyarázza a többieknek is saját magát.

13 tipp, hogy hallássérült gyermeked mielőbb önmaga lehessen

Forrás: Pexels

Használj konkrét példákat:

Mondd el neki például, hogy sikítson nyugodtan strandolás közben, mert a többiek is sikítanak, csak ő nem hallja. Vagy hogy a pisilésnek van hangja, és azt mindenki hallja.

Ne félj belemenni a részletekbe, nem is gondolnád, milyen apró dolgok válhatnak óriási beszélgetés témájává!

#3 Biztasd, hogy meséljen a világáról!

Soha nincs korán elkezdeni átbeszélni, hogy mit hall és mit nem. Így természetessé válik számára, hogy ez beszédtéma, te pedig könnyebben átlátod, mi nem világos neki a hangok szempontjából, és tudsz segíteni neki realizálni a dolgokat.

Sokszor annyira evidens, hogy a gyerek helyt áll a halló közösségben, hogy ez a fajta beszélgetés jelentőségét veszti a fejlesztések befejezése után.

Pedig az élet megy tovább. A gyerek nő, tinédzser lesz, egyre több új helyzetbe kerül, másféle hanginger éri, amit ugyanúgy érdemes átbeszélni.

13 tipp, hogy hallássérült gyermeked mielőbb önmaga lehessen

Forrás: Pexels

#4 Segítsd a beilleszkedését!

Tulajdonképpen, ha segítesz neki abban, hogy megértse önmagát, azzal már jó eszközöket adsz a kezébe ahhoz, hogy beilleszkedjen bárhová. Így ugyanis el tudja magyarázni, hogyan hall, és mire van szüksége ahhoz, hogy be tudjon kapcsolódni a társalgásba.

Amit ezen kívül meg kell tanulnia, az már az élet iskolájában megtanulja, és a sorstársaktól.

#5 Beszélj vele a kényes témákról is!

Én szanaszét stresszeltem magam olyan dolgokon tinikoromban, hogy hangosan csókolózom-e. Vagy ha színházban leülök, zajos vagyok-e. Túl hangosan beszélek-e vagy túl hangosan.

Mivel a hallókészülék nem adja vissza ugyanazt a hangélményt, amit a hallók hallanak, ezért sok helyzetről téves elképzelésünk van.

Ebben a cikkben összegyűjtöttem a leggyakoribb hallássérült parákat, amik kialakulhatnak. Ezeket is megelőzheted, és mérsékelheted a szorongást, ha elmagyarázod neki ezeket a helyzeteket a maguk idejében.

13 tipp, hogy hallássérült gyermeked mielőbb önmaga lehessen

Forrás: Pexels

#6 Ne féltsd túl!

Néhány szülő túlfélti a gyermekét, mert fél, hogy csalódni fog. Nehezebben engedi el külföldre, mert mi van, ha nem megy neki a hallássérülés miatt az idegen nyelven való kommunikáció. Vagy izgul az első ottalvós bulinál, hogy mennyire illeszkedik be jól.

Én is mentem haza buliból szomorúan, mert nem figyelt senki arra, hogy nem értek mindent. Nem pont ilyen buliról álmodtam, de ott ismertem meg az egyik legjobb barátomat.

Bízz benne! Hagyd, hogy megkeresse a korlátait!

Hagyd, hogy belevágjon olyan dolgokba, amiről te azt gondolod, lehet, hogy meghaladja, amire képes.

Lehet, hogy szomorú lesz párszor, de az is lehet, hogy nagyon jól sül el a dolog. Meglepődnél, hányszor csináltam végig olyan dolgokat, amelyre azt mondták mások, hogy nem vagyok rá képes.

13 tipp, hogy hallássérült gyermeked mielőbb önmaga lehessen

Forrás: Pexels

#7 Ne várj el tőle túl sokat!

Ismerd fel, ha valami meghaladja a korlátait.

Ez szülőként nem könnyű, hiszen nehéz különválasztani hallóként, hogy mi fakad lustaságból, és mi nem megy azért, mert a hallássérülése nehezíti a feladatot.

Nehéz is erre jó tanácsot adnom, hogy felismerd, hol is van ez a határ, de mindenképpen jó, ha kicsit többet vársz el tőle, mint amire szerinted képes. Ha pedig biztatod, soha ne úgy tedd, hogy azt közvetíted felé, hogy csak csinálja meg valahogy: tanuljon, gyakoroljon többet és meglesz például a vizsgája.

Biztosítsd afelől, hogy tudod, hogy a füle miatt tényleg nehezebb megbirkóznia a feladattal, de azért próbálkozzon még egyszer.

13 tipp, hogy hallássérült gyermeked mielőbb önmaga lehessen

Forrás: Pexels

#8 Magyarázz el neki mindent, mi történik vele és miért!

Ne csak elszenvedője legyen a hallásvizsgálatoknak és orvosi kivizsgálásoknak, hanem vondd be őt is a történésekbe. Beszéljétek át az audiogramját, a hallásvizsgálat folyamatát, a hallókészülék működését és kiválasztását. Vondd be mindenbe, mert így sokkal tudatosabban fogja megélni a hallássérülését, és ezek megalapozzák azt is, hogy később tudatosan válasszon hallókészüléket, vagy hogy érvényesítse az érdekeit.

#9 Neveld tudatos hallókészülék választásra!

Az első néhány hallókészülék kiválasztása még a szülő döntése, és a szakembereké. Később azonban fontos, hogy tudatosan válasszon olyan készüléket, ami neki megfelelő.

Le kell fektetnetek az alapokat:

 • Minél több készülék kipróbálása próbahordások alkalmával.
 • Márkák közti eltérések megtapasztalása.
 • Hallókészülék finomhangolásának fontossága.
 • Elvárások megfogalmazása a hallókészülék felé.

A tudatos hallókészülék kiválasztásról is írtam már itt. Én csak huszonhat évesen jutottam a tudatosság szintjére ezen a téren. Könnyebb lett volna, ha hamarabb tudom, mire kell figyelnem, akkor elkerülhettem volna egy nehéz időszakot, amit egy rossz hallókészülék választás miatt éltem meg.

#10 Biztosíts számára sorstárs közösséget!

Vannak dolgok és problémák, amiket soha nem fogsz igazán megérteni gyermeked életében, mert nem vagy hallássérült. Ezzel nincs semmi baj, csak biztosíts számára egy közösséget, ahol megértő fülekre (haha) talál.

 Ráadásul, sokkal könnyebben fog megbirkózni az akadályokkal, ha mások elmesélik neki, hogy ők hogyan oldották meg a nehéz helyzeteket.

13 tipp, hogy hallássérült gyermeked mielőbb önmaga lehessen

Forrás: A Hallás Társasága Alapítvány, Hali tali tábor

Egyszer megkérdeztem egy ismerősöm, hogy milyen volt számára sorstársakkal találkozni fiatal felnőtt korára.

Azt mondta, hogy nagyon felszabadító volt, egyben dühös is volt, mert órák alatt kapott olyan válaszokat a kérdéseire, amelyekre ő maga csak évek alatt jött rá.

Ezt a lehetőséget ne vedd el a gyerekedtől.

#11 Kérj tanácsot a hallássérült fiataloktól!

Ki mondta, hogy mindent egyedül kell kitalálnod?

Bátran vedd fel a kapcsolatot a hallássérült fiatalokkal, és kérj tőlük tanácsot, ha elbizonytalanodsz. Hidd el, szívesen segítenek!

13 tipp, hogy hallássérült gyermeked mielőbb önmaga lehessen

Forrás: Pexels

#12 Biztosíts számára más kommunikációs csatornákat is!

Ismertesd meg a jelnyelvvel is, mert miért ne? Egy plusz nyelv sosem árt, megismerheti a siket kultúrát is, és néha, ha nehezen birkózik meg a hangokkal, visszavonulhat a vizuális nyelv könnyedségébe is.

#13 Szeresd!

Nagyon.

Neked is van ötleted? Vagy szükséged lenne újra?

Oszd meg velünk és a többi szülővel, és kérdezz bátran! Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedétől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted hallássérült gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

 

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top