Szülők ide!

Hallássérült a gyermeked? Így magyarázd el a családnak!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Néha a hallást elfelejti a gyerekkel hozni a gólya. Ilyenkor a forgatókönyv kissé megváltozik, a megszokott babaprogramokba beillesztődnek a korai fejlesztések. A pici hallókészüléket vagy cochleáris implantátumot kap, és elkezdődik a hallás- és beszédfejlesztés.

A fejlesztések zöme nem abból áll, hogy a gyermekkel foglalkoznak, szülőként te is alaposan kiveszed a részed a fejlesztésekből, hiszen amit ott látsz, azt otthon is be kell építened a hétköznapokba. Így tanulja meg a gyermeked felismerni a hangokat, és kezd becsatlakozni a hangok hemzsegő világába.

Nem mindig könnyítik meg a helyzetedet a család, rokonok tagjai sem, hiszen az esetek nagy részében nem tudnak sokat a hallássérülésről. Furcsa lehet nekik az, amit te teszel gyereknevelés címszó alatt, vagy az lehet nekik furcsa, hogy gyermeked másképp reagál bizonyos dolgokra, mint a halló kortársai.

Fontos tudatosítanod, hogy ez a másság nem rossz dolog. Ez a másság csak annak furcsa, akinek ismeretlen. Az elején lehet, neked is furcsa lesz, talán fáj is egy kicsit, de ezek az érzések normálisak.

Hagyj időt magadnak, hogy megértsd, mi történik.

Már csak azért is, mert később a te dolgod lesz az, hogy elmagyarázd a környezetednek és a gyermeked környezetének, hogy mire van szükségetek, hogy a fejlesztés minél sikeresebb legyen, és egy nap a gyermeked megtalálja a maga helyét.

Értsd meg a gyermeked világát!

Ahhoz, hogy közvetíteni tudj magatok és a környezetetek között, értened kell, mi zajlik le a gyermekedben. Hogyan éli meg a világot a saját fülével és szemével. Mi okoz neki nehézséget és miért. Ez nem könnyű neked úgy, hogy mindig is a hangok birtokában voltál.

Olvass blogokat hallássérültektől. Beszélgess hallássérültekkel. Olvass könyveket és nézz filmeket, amelyekben hallássérült a szereplő.

Ha pedig már nagyobb lesz a gyermeked, ne félj kérdezősködni tőle arról, hogy milyen a világa.

Hallássérült a gyermeked? Így magyarázd el a családnak!

Forrás: Pexels

Magyarázd el a családnak, milyen nem hallani!

Ha te már érted a gyermeked hétköznapjait, ne csak azt mondd az életetekbe belépő embereknek, hogy hallássérült. Magyarázd is el nekik, mit jelent az. Ha szájról olvas, akkor tátogj nekik hang nélkül, hogy próbálják leolvasni. Magyarázd el nekik úgy, hogy tényleg átérezzék és megértsék, miért fontos a gyerekedre kicsit jobban odafigyelni, felé fordulni vagy elismételni a már elhangzottakat.

Értesd meg velük, hogy nem azért nem figyel, mert nem akar, hanem mert nem hallja.

Értesd meg velük, hogy a gyermeked egy csodálatos, okos gyerek, akit akkor ismerhetnek meg igazán, ha odafigyelnek arra, hogyan beszélnek vele.

Magyarázd el nekik, mit jelentenek gyermeked számára a fejlesztések

A legtöbb embernek fogalma sincs, mi történik egy fejlesztésen, és gyakran sztereotípiákat fogalmaznak meg az egész jelenséggel kapcsolatban. Néha furcsán néznek azokra az Anyákra és Apákra, akik követik a fejlesztések által előírt szabályokat.

Hallássérült a gyermeked? Így magyarázd el a családnak!

Forrás: Pexels

Oszlasd el ezeket a sztereotípiákat, és magyarázd el az értetlenkedőknek, hogy az miért is jó, amit csináltok.

Sőt, vond be őket! Mondd meg, miképpen beszéljenek hozzá, és segítsenek ők is a gyermekednek abban, hogy a hangok világa kitáruljon előtte! Adj a kezükbe információt és eszközt!

Ismételj, ismételj!

Bármennyire is fárasztó, azok, akik nem töltik az idejük nagy részét veletek, el fogják felejteni, amit mondtál nekik. Mondd el nekik még egyszer! És még egyszer.

Legyél következetes!

Te tudod, hogy mi a jó a gyermekednek, így, ha bárki szóvá tenné neked, hogy furcsa, amit csinálsz, vagy miért úgy csinálod, ne vedd zokon. Magyarázd el neki. Ha megérti, akkor lesz egy új barátod, ha nem, akkor nem. De maradj mindig következetes és ragaszkodj ahhoz, ami neked és a gyermekednek jó!

Ne félj!

Ne ijedj meg attól, hogy a gyermekedről kiderült, hogy hallássérült. Fogd fel úgy, mintha csak nyelvet váltott volna. Neked csak az a dolgod, hogy megtaláld vele a közös nyelveteket, amit biztosan meg fogsz találni. Attól, hogy hallássérült a gyermeked, a kettőtök közti kapcsolat nem fog megváltozni! Te az anyja vagy, ő pedig a te szíved legédesebb csokidarabkája!

Hallássérült a gyermeked? Így magyarázd el a családnak!

Forrás: Pexels

Ne ijedj meg a saját gondolataidtól sem. Lehetnek majd olyan gondolataid, amelyek miatt úgy érzed, nem vagy tökéletes anya vagy apa. Na és? Senki sem az. Ezeket a gondolatokat hagyd átfolyni magadon, mert majd a helyükre kerülnek.

Ne félj attól sem, hogy rosszul döntesz a gyermeked életéről. Az én anyukám később sokszor megkérdezte, hogy jól döntött-e bizonyos helyzetekben. Például, amikor azt mondta, hogy majd rám bízza, hogy implantátumot akarok-e. Vagy hogy integrált oktatásba küldött.

Mindig elmondtam neki, hogy soha nem döntött rosszul.

Ha pedig másképpen szeretnék csinálni valamit, akkor másképpen fogok. Megtalálom a saját utam.

A te gyereked is meg fogja találni a saját útját.

Legyél része egy támogató közösségnek!

Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedétől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted hallássérült gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

  • itt kiöntheted a szíved,
  • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
  • olvashatsz mások tapasztalatairól,
  • mindenki inspiráció a másik számára,
  • mindenki megoldást keres és kap,
  • segítő közeg vesz körül,
  • jó szakembereket ajánlanak neked,
  • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top