Szülők ide!

4 játék, amivel klasszul fejlesztheted gyermeked hallását

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Hallássérültként gyakran elgondolkoztam azon, hogy vajon hogyan fogom kezelni majd, ha pici gyerekem lesz. Mi van, ha nem hallok meg valami fontosat, lemaradok valamiről. Aztán eszembe jutott, hogy anyu is megoldotta valahogy, pedig neki sem lehetett könnyű halló szülőként hallássérült gyerekkel.

4 játék, amivel klasszul fejlesztheted gyermeked hallását

Forrás: Pexels

Egy szülő-gyermek kapcsolatban, ha különböző hallásállapotról van szó, nem kis feladat megérteni a másik világát.

Ez nem egy olyan dolog, ami egy anyával születik, csak mert anya.

Ezt tanulni kell.

Szóval, egy pillanatig se érezd rosszul magad, ha úgy érzed, nem tudsz könnyen áthangolódni az ő világára. Gondolj csak bele!

Leéltél legalább egy fél életet halló szokásokkal.

Nehéz ezeket a szokásokat levetkőzni!

Hagyj időt magadnak arra, hogy elkezdj úgy játszani és beszélni, ahogyan a gyermeked fülének jó. Hiszen kicsit másképpen kell vele beszélned, és kicsit másképpen kell vele játszanod is, ha azt szeretnéd, hogy hallása fejlődjön is, és mindent megértsen.

A szurdopedagógus többek között azért is van mellettetek, hogy segítsen nektek az egymásra hangolódásban és abban is, hogyan fejleszd őt, a hallását, a beszédét otthon. A fejlesztések ugyanis nem fejeződnek be a gyógypedagógussal töltött idő végével, hanem az ő tanácsait követve otthon is be kell építened a fejlesztésen megtanult apró praktikákat.

Néhány hallásfejlesztő játékot én is összegyűjtöttem neked, ha újat próbálnál ki, vagy a gyerkőcöd elunná magát napközben.

4 játék, amivel klasszul fejlesztheted gyermeked hallását

Forrás: Pexels

Hangvadászat

Neked lehet, hogy természetes az, hogy hangokból áll a világ, de a gyermekednek nem az! Számtalan hang veszi őt körül, amit nem ismer, és nem tud megnevezni.

Fedezzétek fel őket együtt!

A helyszín lehet az otthonotok, egy szoba, az udvar, de akár sétálhattok is egyet az erdőben vagy az állatkertben.

Vigyetek magatokkal egy diktafont, és vegyetek fel néhány hangot a helyszínen. Lehetnek ezek állathangok, a levelek zizegése, ág reccsenése, kavicsok összeütköztetése, a lépteitek zaja, bármi, amit fel tudtok venni a hanghordozóra.

Beszéljétek meg mindegyik hangnál, hogy mi az, nevezzétek meg, és akár élményeket is társíthattok hozzá. Ez izgalmas játék lesz neked is, hiszen a hétköznapokban te sem koncentrálsz ennyire a hangok megkülönböztetésére és megfigyelésére.

Ezeket a hangokat otthon később vissza is játszhatjátok, és újra átbeszélhetitek. Meglásd, neked sem lesz egyszerű mindet felismerni, ezért érdemes magatokkal vinni a zajkeltő tárgyakból otthonra is, vagy vizuálisan ábrázolni, mit vettetek fel, a könnyebb beazonosítás miatt.

4 játék, amivel klasszul fejlesztheted gyermeked hallását

Forrás: Pexels

Hallgatózó játék

Ennek a lényege az, hogy gyermeked a meglévő környezetéből minél több hangot be tudjon azonosítani, fel tudjon ismerni. Üljetek le az udvaron, és beszéljétek át, mit hallotok éppen.

Próbáld a következő kérdések mentén megfigyeltetni a hangokat a gyerekeddel:

 • Itt mit hallunk?
 • Milyen az a hang?
 • Mi kelthette ezt a hangot?
 • Mire emlékeztet ez a hang?

Ha megvan a zajforrás, nevezzétek meg, ha kézzel fogható, nézzétek meg, fogjátok meg.

Kereső hangjátékok

Ezeket a játékokat szinte bárhogyan variálhatod. A lényege, hogy legyen egy tárgyatok, ami hangosan szól, hogy hang alapján lehessen keresni vagy szólni, amikor megszólal. Hasznos, ha időzíthető tárgyról van szó, például vekker, ébresztőóra a telefonon.

Figyelj arra is oda, hogy olyan dallamot válassz, amit gyermeked jobban meghall (mély, magas), ha elég ügyessé válik a játékban majd, akkor nehezítheted a feladatot a hang változtatásával is.

 • A tárgyat eldughatod valahová a szobában, amíg ő kint vár, és megkeresheti.
 • Időzítheted is, ekkor játszhattok többen is: a tárgy járjon kézről kézre, és szólnia kell, ha megszólal
4 játék, amivel klasszul fejlesztheted gyermeked hallását

Forrás: Pexels

Kereső hangjátékok

Sok játékot építhetsz a zene ki és bekapcsolására is. Valakinek mindig kezelnie kell a zenét, míg a többieknek különféle cselekvéseket kell végezniük akkor, amikor szól a zene, és akkor, amikor nem.

Például:

 • valamilyen szoborpózt felvennie,
 • guggolnia, ugrálnia, pördülnie,
 • mondania valamit,
 • abbahagynia a mozgást vagy elkezdenie
 • adnia apának puszit, ha szól a zene, anyának, ha nem.

Csak a fantáziátokon múlik, mit találtok ki, akár a kedvenc játékát, szokásait is beleviheted. Végül ne felejtsd el azt sem, hogy ezek mellett a hallásfejlesztő játékok mellett van helye minden másnak, amit meg szeretnél élni a gyerkőcöddel. Bízz a szurdopedagógusodban, aki segít eligazítani abban, hogy mit és hogyan csinálj.

És ami a legfontosabb, amire a gyermekednek szüksége van:

az a tőled jövő végtelen szeretet.

Neked vannak bevett fejlesztő tevékenységeid?

Oszd meg velünk és a többi szülővel is! Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedétől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted hallássérült gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top