Szülők ide!

9 könyv, ami segít a hallássérült gyermek beszédfejlesztésében

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

A mai napig megvannak azok a könyveim, amiből anyu tanított engem beszélni gyerekkoromban. Élénken emlékszem az oldalakra, arra, hogy csináljuk a feladatokat, és arra is, hogy élvezem.

Én szerettem tanulni. Emlékszem, minden nap ott ültem anyuval a lekerekített szélű konyhai asztalnál, és anyu felcsapta valamelyik könyvet, én pedig imádtam nézni az elém táruló képeket, betűket. Sokszor vágtunk ki képeket feladatgyűjteményből is, és hamarosan lettek kedvenc feladataim, kedvenc meséim, képeim. Amikor gyógypedagógia képzésre kerültem, szinte meghatottan ismertem rá a régi könyveimre, amikor a tanárok behozták azokat az órára.

Anyu gyerekkoromban egyáltalán nem volt könnyű helyzetben. Szlovákiai magyarként sokszor Magyarországról kellett beszerezni a könyveket, magyar szurdopedagógus nem volt, logopédushoz viszont jártam. A többit innen-onnan, szakemberek javaslata alapján a könyvekből otthon pótoltuk.

Így indult be a beszédem is szépen lassan, az első kimondott szavam a "baba" volt, aztán jött a többi. Szerencsére ma már Magyarországon jól kiépített rendszere van annak, hogy a hallássérült gyermek a diagnózis után megfelelő fejlesztésben részesüljön. Ezen az úton hasznos társak tudnak lenni azok a könyvek, amelyek megtámogatják a gyermek beszéd- és hallásfejlődését játékos feladatokkal, történetekkel, mondókákkal.

9 könyv, ami segít a hallássérült gyermek beszédfejlesztésében

Forrás: Unsplash

A választék elég széles, és sok közülük könnyen beszerezhető a nagyobb könyvesboltokból, némelyik pedig olyan könyvesboltban bújik meg, amelyik kifejezetten tankönyvek és fejlesztő könyvek forgalmazásával foglalkozik. Az egyik ilyen bolt, amit szinte minden gyógypedagógus hallgató ismer, az a Betűbazár Fejlesztő Könyvek és Játékok Boltja, itt jó eséllyel szinte az összes könyvet fellelhetjük, amit a szakemberek is gyakran forgatnak a kezükben a gyermekek fejlesztése során.

Noha, én most fel fogok sorolni néhány hasznos könyvet, azt azért szeretném leszögezni, hogy

mielőtt bármelyiket használni kezdenénk, kérjük ki gyermekünk fejlesztőjének véleményét abban, hogy melyiket használjuk otthon!

Ugyanis, a könyv akkor igazán hasznos, ha a gyermek beszédének fejlődési üteméhez igazítva, ahhoz kiválasztva alkalmazzuk a játékos feladatokat, gyakorlatokat.

Montágh Imre: Mondd ki szépen!

Nekem a Mondd ki szépen! igazán öreg, régebbi kiadása van meg, aminek a rajzai még most is felrémlenek előttem. Szerettem a képeit, színes szövegeit, példatörténetit, sokat gyakoroltam belőle anyuval. Montágh Imre - aki egyébbként kiváló pedagógusegyéniség -  könyve tele van játékos feladatokkal, és rendkívül egyszerűen vezeti a szülőket lépésről lépésre abban, hogyan foglalkozzanak gyermekeikkel, hogyan segítsék őt a tiszta beszéd elsajátításában.

Íme egy kis ízelítő belőle:

Mit tanult meg Manyi? Manyi csámcsogni tanult. Csámcsogás közben arra törekedtek a logopédus nénivel, hogy a nyelvük minél szélesebben nyomódjék a szájpadlásukhoz, de a nyelv hegye az alsó fogmederhez támaszkodjék. A csokoládét is úgy ették, hogy mielőtt lenyelték, azt mondták: mnyámnyámnyámnyámnyámnyámnyámnyám.

9 könyv, ami segít a hallássérült gyermek beszédfejlesztésében

Forrás: Unsplash

Szabó Szilvia: Látogatás a beszéd birodalmába

Én még nem találkozhattam vele, de a "Látogatás a beszéd birodalmába" könyvcsomag ígéretes társnak tűnik azoknak a szülőknek, akik otthon foglalkoznának többet gyerekeikkel. Feladataival komplett foglalkozásokat építhetünk fel a gyermek fejlesztőjének együttműködésével, és a könyvek felépítése, útmutatása segíti a szülőket az otthoni foglalkozások kialakításában is. A gyakorlóanyag változatos feladatokból áll össze, ami felébreszti a gyermekek érdeklődését, eközben fejleszti beszédét, szókincsét, gondolkodási folyamatait, emlékezetét, figyelmét.

A könyv nemcsak azoknak a gyerekeknek szól, akiknek megkésett a nyelvi fejlődése, hanem minden kisgyermek nyelvi fejlődését segíti. A feladatok sorrendje pedig a gyermek egyéni képességeit figyelembe véve variálható.

Egresi Erika: Beszédindító

Egyik legintenzívebb emlékem, hogy anyuval minden ősszel gesztenyét szedünk, és állatfigurákat készítünk belőle. Sokáig azt hittem, hogy ezt mindenki a világon így csinálja, a gesztenyék csak ezért teremnek és esnek le a lábaink elé a földre. Ma már tudom, hogy az évszakokhoz köthető ünnepek és jelenségek fontos állomásai a gyermekek kis életének. Segítik őt az idő fogalmának kialakításában, és számtalan lehetőséget biztosítanak a játékos fejlesztésre, az izgatott várakozásra. Ezt ragadja meg Egresi Erika négy kötetesre tervezett Beszédindító könyvsorozata, amelyből jelenleg a Tél és Ősz kapható.

Könyveinek legfontosabb célja, hogy eljuttasson minden gyerekeket a beszédfejlődés "mérföldköveihez", akár késve indul a beszéde, akár nem megszokott módon fejlődik, de akkor is, ha minden úgy megy, mint a karikacsapás. A kiadványok 3-5 éves gyerekeknek készültek, és elősegítik a gyermekek beszéd-és nyelvi fejlődését. A rövid történetek, a sok-sok ötlet és apró feladat, mintát adnak a szülőknek ahhoz, miként lehet a beszédet, a kommunikációt fejleszteni úgy, hogy azt a gyermekek és a szülők is élvezzék. Az évszakokhoz kötődő történethez kapcsolódik egy-egy kézügyesítő oldal is, mely segít a finommotorika fejlesztésében.

Illés Györgyi: Beszéd utca 3.

Az az igazság, hogy nagyon szeretem az igazán kreatív megoldásokat, és a Beszéd utca 3. pont ilyen. A könyv egy házról szól a Beszéd utcában, amelyiknek a lakói úgy vesznek rá történeteiken keresztül a gyakorlásra, hogy észre sem vesszük. A gyakorlatok a sorok között rejtőznek, illetve minden történet végén találunk egy érdekes feladatot, ami izgalmassá teszi a tanulást. Ha kíváncsi vagy, milyen a könyv, itt bele is olvashatsz!

Diósi Annamária: Hallod?

Ez a könyv azért olyan különleges, mert egy hallássérült grafikus kezei közül került ki. A szerző óvodapedagógus édesanyjával együtt építette fel a könyv feladatait, amelyek segítenek a halló és hallássérült gyerekek beszédének fejlesztésében. A könyv nem pusztán a beszéd kialakítását segíti, a feladatok komplex fejlesztést biztosítanak, az összes részképességet fejlesztik, így a gyerekek tudása és ismeretanyaga több oldalról fejlődik. A játékok a beszédnevelésre, a szókincsbővítésre és a hallásfigyelem fejlesztésére irányulnak, és minden témakört nagymozgásos feladatok is kiegészítenek. A könyv grafikai világa igazán különleges: letisztult, mégis színes - színesebb az átlagnál - , megragadja a gyermekek figyelmét.

Diósi Annamária: ,,Olyan nincs, hogy valami nem sikerül!”

Diósi Annamária: Hallod?

Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek

A "Tapsolj! Ugrálj! Kiabálj!" címszóval fémjelzett könyvsorozat pontosan az, aminek hangzik: nem kell csendben hallgatni, hanem aktivitásra biztatja a gyerekeket. A történetek tele vannak színes szavakkal, amelyekhez cselekvések kötődnek. Elhangzásuknál bizonyos cselekvést kell elvégezniük a gyerekeknek, ami lehet mozgásos, de akár kiabálni is lehet. Ez remekül fejleszti a hallássérült gyermekek hallásfigyelmét is, hiszen adott szavakra kell cselekvést végrehajtaniuk. Jelenleg a pösze nyuszi történetén kívül ilyen örökmozgó meséket találhatunk a szerző A száguldó hóember és más történetek, illetve A beszélő kiskutya és más történetek című könyveiben.

Fehérné Kovács Zsuzsa, Sósné Pintye Mária: Játsszunk ​beszédet!

Játsszunk beszédet!  nem csak egy könyv, hanem 82 darabos kártyacsomagot is tartalmaz. Elsősorban óvodás gyermekek szüleinek készült, hogy gyermekükkel együtt gyakorolják az artikulációs mozgásokat. A könyv az ajkak és a nyelv mozgatásának lehetõségeire ad játékos tippeket, hiszen ezek adják a helyes artikuláció alapjait. A színes ábrák a mozgásfolyamat legjellemzőbb pillanatát ábrázolják, sok "Szájaló" és "Nyelvelő" (ajak- és nyelvmozgást fejlesztő) gyakorlatot ismerhetünk meg általuk, gyermekeknek kedves elnevezésekkel - például Titoktartó béka, Hajlebbentő.

A könyv emellett a mozgás, a beszéd és a nyelv fejlődéséről és a gyermek kiejtési hibáiról is ír, ami szntén támpontod ad a szülőnek abban, hol tart a gyermeke fejlődése, milyen mérföldköveket kell meglépniük.

Terefere O, Ö, U, Ü - Beszédfejlesztő feladatgyűjtemény

A Terefere beszédfejlesztő feladatgyűjtemény sorozat részei a hangok világába kalauzolják el a szülőket és 5-7 éves gyerekeiket. Változatos feladatokat tartalmaz a beszéd fejlesztéséhez, mesékkel, képekkel és egyéb területeket fejlesztő gyakorlatokkal kiegészítve. Mivel a tiszta, helyes beszéd az egyik alapvető feltétele az olvasás és írás elsajátításának, olyan feladatokat is beleszőttek a feladatgyűjteménybe, amelyek ezeket a területek megerősítik.

9 könyv, ami segít a hallássérült gyermek beszédfejlesztésében

Forrás: Unsplash

Fülelj és rajzolj! 1.2.3. – Feladatlapok a hangpárok differenciálásához

A hallássérült gyerekek fejlesztésében kiemelt szerepe van a beszédészlelés fejlesztésének és a hallásfejlesztésnek. Ebben lehet jó segítő eszköz a Fülelj és Rajzolj! három kötete, amiben színezhető, rajzolható feladatlapokat találhatunk. Ezek mind játékos hangdifferenciáló feladatok, amiket kiegészíthetünk még egyéb, nyelvi készséget fejlesztő feladatokkal.

Például:

 • Színezd ki / karikázd be az állatok képét!
 • Karikázd be azt a képet, ami a hóember és a könyv képe között van!
 • Mondj egy mondatot az egyik képpel!

A feladatok három különböző feladatgyűjteményben vannak összegyűjtve, így beszerezhetjük azt, melyik hangpárral problémánk van, amelyiket szeretnénk gyakorolni:

 • Fülelj és rajzolj! 1. kötete: Feladatlapok a g-k, t-d, h-k, t-k, d-g hangpárok differenciálásához.
 • Fülelj és rajzolj! 2. kötete: Feladatlapok a gy-d, gy-ny, ty-cs, n-ny, valamint az l-j, j-r, l-r hangpárok differenciálásához.
 • Fülelj és rajzolj! 3. kötete: Feladatlapok a cs-c, cs-zs, cs-s, s-z, s-zs, sz-c, sz-s, sz-z, z-c hangpárok differenciálásához.

Ezeket a könyveket és feladatgyűjteményeket az emlékeim alapján és egy kis kutatás után gyűjtöttem össze. Ezen kívül is vannak remek források a fejlesztéshez.

Kérjünk bátran tanácsot gyermekünk szurdpedagógusától, kérjük ki a véleményét, mit javasol, mivel tudunk otthon játékosan foglalkozni hallássérült gyermekünkkel.

9 könyv, ami segít a hallássérült gyermek beszédfejlesztésében

Forrás: Unsplash

Neked mi a kedvenc játékod a gyermekeddel?

Oszd meg velünk és a többi szülővel is! Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedétől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted hallássérült gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top