Hallókészülékes lettem

10 kérdés, amire most az audiológus válaszol

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Nézzük reálisan: nincs elég idő arra egy rendelőben, hogy minden kérdést feltegyél az audiológusodnak, amit tudni szeretnél. Sokan várnak a sorukra, gyakran elfelejted, van, hogy nincs bátorságod megkérdezni, amit szeretnél. A Hali-tali Szabadegyetemi előadása után Várhelyi Krisztina, audiológus válaszolt a résztvevők néhány kérdésére. Ezekből szemezgettem most nektek.

Hallókészülékenként mennyire térnek el a program beállítási lehetőségek? Ha valakinek például a zajos környezet gondot okoz, melyik hallókészüléket válassza?

Ma már nem releváns kérdés az, hogy melyik a legjobb zajszűrős hallókészülék, hiszen minden gyártó törekszik arra, hogy ez a funkció alap legyen a hallókészülékeiben. Sokkal több múlik a beállításokon. Ami különbözik, az a zajszűrő, hangerősítő algoritmus és hangzás. Az fontos, hogy az tetsszen, mert az minden márkánál más a frekvenciák miatt, a mikrofonrendszer miatt. A többi mind variálható, beállítható.
Például, ha az utcán csak 1-1 mikrofon van bekapcsolva, akkor nem érzékeled zajosnak a környezetet, de ha 4 mikrofon van bekapcsolva, ami a háttérből is összeszedi a zajokat, azt borzasztó rossznak és hangosnak élheted meg. Ilyenkor az 1-1 mikrofonbeállítás a jó, plusz a bekapcsolt zajcsökkentő mód.

De van, aki nem szereti az erős zajcsökkentést, mert elveszi a biztonságérzetét az, hogy pár másodpercig gyengébben hall. Ettől nem kell megijedni, mert a készülék védi a hallásotokat, hogy 80 dB-nél magasabb erősségű hang ne menjen a fületekbe, mert halláskárosító is lehet.

Forrás: 123rf

Elérhető-e olyan készülék, ami úgy vízálló, hogy teljesen úszni lehet vele?

Sajnos nincsen ilyen. Cseppállóak a készülékek, ezt a minősítést megkapták, de úszni egyikben sem ajánlott. Bár mi már programoztunk is úgy hallókészüléket, hogy közben kólába, mosógépbe beledobtuk, és túlélte. Az elem ilyenkor persze azonnal tönkremegy, de utána, ha kiszárítod a hallókészüléket, működnek, mert az erősítők nanobevonattal vannak ellátva, jobban bírják a nedvességet. Bár teljesen vízálló hallókészülék nincsen, lehet rendelni rájuk gumi védő huzatot. Ezzel sem merülhetsz le a víz alá, de ha a fejed kint van a vízből, akkor a készülék biztonságban van.
A cseppállóság inkább azt védi ki, hogy ha hosszabb időre víz alá kerül a készülék, akkor ne menjen tönkre, kiszárítás után tovább működjön.

Azt tapasztaltam, ha bizonyos zenét hallgatok a tévén, besípol a hallókészülékem. Ez mitől van?

Lehet, hogy egy bizonyos hangfrekvenciára gerjed a hallókészüléked. Két magas frekvencia összegerjed ilyenkor. Be lehet állítani, hogy ez ne forduljon elő többször.

Nálunk az egész család hallássérült. Vannak ezek a segédeszközök. Lehet, hogy a TV-t mindhárman tudnánk vele hallgatni, vagy csak egy személy tud csatlakozni?

Ha egy gyártótól van a hallókészüléketek, akkor a TV link kiegészítő eszközével egyszerre tudtok a segítségével TV-t nézni.

Amikor utoljára voltam az audiológusomnál, megkérdezte, miért nem kemény illesztékem van, az ideálisabb lenne. Nem értettem, mi az összefüggés. Nekem az fájdalmat okozott, a szilikont szeretem.

Ha a kemény illeszték fájdalmat okozott, akkor nem illeszkedett rendesen a füledbe. Nem lenne szabad, hogy fájjon! Valószínűleg azért kérdezte az audiológusod, mert a félkemény illeszték jól izolál, jobban vezeti a hangot, és kevesebb problémát is okoz. A szilikontól bepállik az ember füle, ez főleg nyáron sok kellemetlenséget tud okozni. Ha jól meg van csinálva, a kemény a legtartósabb illeszték az összes közül.

Fáj a lenyomatvétel, amikor a szivacsot teszik a fülembe. Nem lehet anélkül mintát venni?

Szivacs nélkül nem veszünk le lenyomatot. Az azért kötelező, mert ha bármilyen hibát követünk el, és túlfolyna a lenyomatanyag, ráfolyhatna a dobhártyádra, ami sokkal nagyobb kárt okoz. Ha nagyobb szivacsot tesznek a füledbe, az valóban okozhat fájdalmat, ezért megfelelő méretű szivacsot kell használni. Ha csiklandoz, dörzsöl, az elfogadható, de fájdalmat nem lenne szabad okoznia.
Megoldást esetleg a 3D-s nyomtatással készült illeszték jelenthet. Itt elég csak évente egyszer mintát levenni, azt beszkenneljük, és ez alapján nyomtatjuk ki az illesztéket 3D-s nyomtatóval.

Mi is így nyomtatjuk az illesztékeket, és így pont akkora lesz az illeszték, mint amekkora a hallójárat, nem fog nyomni, sípolni. Sokkal könnyebb nekünk audiológusoknak, később nektek is betenni az illesztéket, nem annyira tömi el a fület, szabadabb, kényelmesebb érzést biztosít. Nagy előnye még, hogy ritkábban is kell új lenyomatot vennünk, mert az elmentett, beszkennelt lenyomat alapján kérésre bármikor ki tudjuk nyomtatni újra. Ez jó opció lehet arra, hogy egy kellemetlenséggel akár pár évre előre is tudjunk segíteni, mert ugye a fül változik, pár év után azért kell új, friss lenyomatot venni.

Forrás: 123rf

Mitől sípolhat egy hallókészülék?

Az első, hogy nem illeszkedik rendesen. A következő, hogy az illeszték nem megfelelő kialakítású, és a hang nekimegy a hallójárat falának, nem továbbítódik a dobhártya felé. A készüléknek lehet műszaki hibája is, hallójárati készülékeknél előfordul gyakrabban, hogy ha pici a hallójárat, az alkatrészeket nagyon összezsúfolják, ilyenkor gyakran gerjed a készülék, és nem tudunk kellő erősítést elérni.
Ha túl közel van a mikrofon és a hangszóró egymáshoz, az is gerjedést okozhat.

Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ez egy sűrűn előforduló probléma, mert lemérik a hallókészüléket, mielőtt kimegy próbára, és a technikusok figyelmeztetnek, ha nagyon össze van zsúfolva minden, hogy nem biztos hogy jó lesz. Mindig meg kell találni a probléma forrását, és azt megoldani, megszüntetni.

Ha nem jó az illeszték, amit kaptam, akkor mennyi garancia van rá cserélni?

Egy hónap. Hamar, akár már egy nap alatt is kiderül, ha nem megfelelő az illeszték, ilyenkor vissza kell menni, és csinálnak újat!

Találkoztam azzal a fogalommal az illesztékek kapcsán, hogy "antibakteriális réteg". Ez mi pontosan?

Nincs antibakteriális réteg, az antiallergén bevonatot hívják gyakran - és tévesen - annak. Ez azt jelenti, hogy antiallergén anyagból készült az illeszték maga, vagy van rajta egy antiallergén bevonat. Régen a kemény illesztékre lehetett kérni ilyet, ma ezt nem kell  külön kérni. Nálunk legalábbis biztosan nem, mert minden egyes illeszték úgy kerül ki, vagy maga az anyag antiallergén. A kemény illeszték évekig jó, ha az tisztítva van, nem kopik le róla az antiallergén réteg. A félkemény illesztéket viszont évente érdemes cserélni, körülbelül addig bírja.

Hogy mire is jó az antiallergén réteg? Ha valaki hajlamosabb a hallójárata gyulladásra, nem fogja irritálni a füleit az illeszték, de persze, attól még fokozottabban kell tisztítani azokat. A hallójáratunkban már fennálló betegségre nem ad megoldást, azt kezeltetni kell, de megelőzi, hogy az illesztéktől kialakuljon valamilyen gyulladás a fülben. A cukorbetegnél gyakori, hogy van eleve gyulladás, vagy azoknál, akik nagyon izzadékonyak. Ha nincsen rendszeresen kitörölve a fülünk, befülled, az pedig táptalaja a gombáknak. Ki kell venni a készüléket mindig, és ki kell törölni a hallójáratot, hogy ezt megelőzzük.

Forrás: 123rf

Ha valakinek sok problémája van a hallókészülékével, sokszor van szervizben, van lehetőség kihordási idő előtt kedvezménnyel újat vásárolnia?

Sajnos nincs. Törvény szerint 6 évente jár új hallókészülék. Hat éven belül csak akkor kaphatsz új készüléket, ha olyan állapotváltozás áll be a hallásodban, amit a hallókészülék nem tud kiszolgálni. Ha valaki például erősebb készüléket kapott, mint amire szüksége van, az is állapotváltozásnak minősül.  Ha valójában kisebb erősítésűre van szüksége, ugyanúgy támogatja a biztosító. Ha 6 éven belül elhagyja valaki a készüléket, TB támogatással egyet-egyet kaphat.

Mindig mérlegelni kell. Ha műszakilag rossz egy készülék, akkor a gyártók is szokták segíteni a hallássérült személyt, ha látják, hogy tényleg az erősítővel van a baj, mert mondjuk pont kifogott egy rossz szériát. Sokszor viszont felhasználói probléma van a háttérben, nem vigyáznak a készülékre eléggé, nem tisztítják, párátlanítják rendszeresen.

Kérdésed maradt?

Tedd fel azt a Tudatos nagyothallók zárt facebook csoportunkban, ahol a sorstársaid is segíthetnek, vagy mi is utánajárhatunk egy-egy kérdésednek!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top