Hallókészülékes lettem

6 jel, hogy rossz hallókészülék van a füleden

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Szeretném azt írni, hogy nincs tapasztalatom rossz hallókészülék hordásával, de sajnos van. Éltem három évig olyan hallókészülékkel, ami megkeserítette a hétköznapjaimat, és nekem még csak fogalmam sem volt róla, hogy az minden bajom forrása. Mi tagadás, akkoriban még nem voltam tudatos hallókészülék vásárló, és nem tudtam, melyek az alapvető kövei annak, hogy egy számomra igazán jó hallókészüléket válasszak. Most segítek, hogy ezt elkerüld, vagy legalábbis hamarabb észrevedd, mint én, hogy nem jó készülék van a füleden!
Annál is inkább, mert nem evidens, hogy a halláscsökkenésed kiderülésével rögtön egy jó szakember kezei közé kerülsz. Ezért neked kell résen lenned, felkészülnöd, felismerned, ha valami hibádzik a hallásgondozás folyamatában. Ha túl sokáig élsz rossz hallókészülékkel, annak bizony meglesz a böjtje,
komoly életminőségi romlást fogsz tapasztalni, ami alaposan megnehezíti azt, hogy az életedet a megszokott ritmusban és módon éld.
Mondom, mi az a 6 intő jel, amire érdemes felfigyelned, és arra gyanakodnod, hogy a rossz hallókészülék viselése állhat az egyes életnehézségeid mögött!

#1 Ha azt mondták Neked: ,,Majd az agyad megszokja!”

Az már egy elég intő jel, ha a hallókészülék kiválasztásakor, amikor feltettél pár kérdést a hallókészülékeddel kapcsolatban, például:
 • Normális, hogy nagyon éles egy-egy hang, és rosszul esik?
 • Furcsa, hogy torz egy-egy hang, ez így marad?
 • Olyan egyformán hallok minden hangot…
6 jel, hogy rossz hallókészülék van a füleden

Forrás: Unsplash

Egy jó szakember komolyan veszi a kérdéseidet, és nem hesseget el azzal, hogy majd az agyad megszokja, ahogyan hallasz. Elmagyarázza, hogy miért tapasztalod meg úgy a hangokat, ahogy. Komolyan veszi a panaszaidat, és addig módosítgat a hallókészülék beállításain, amíg nem lesz pozitívabb élményed. És ha úgy látja, a beállításokkal ez nem javul, akkor ajánl egy másik hallókészüléket kipróbálásra.
Ha azt tapasztalod, hogy egy helyen egyetlen hallókészüléket ajánlanak fel kipróbálásra, és nem túl rugalmasak abban, hogy mást is kipróbálj, az meglehetősen erős intő jel.
Akitől én kaptam a rossz hallókészülékem, ő pontosan ezt tette: azt mondta, majd megszokom. És nem nagyon adott más választási lehetőséget, a beállításokra pedig egyetlen egyszer került csak sor, akkor is úgy, hogy nem tudtam, pontosan mit is kellene mondanom. Egy jó hallás akusztikus ilyenkor segít megfogalmazni a kétségeidet.

#2 Ha kimaradt nálad a hallásgondozás

Sokan azt hiszik, a hallásgondozás mindössze annyiból áll, hogy kipróbálják a hallókészüléket, történik pár módosítás a beállításban, majd megvásárolják. A valóság ezzel szemben az, hogy egy jó szakember időt és energiát szán rád:
 • Elbeszélget veled arról, mik az elvárásaid a hallókészülék felé, milyen életmódot folytatsz, milyen helyzetekben vannak kommunikációs nehézségeid.
 • Több hallókészüléket is kipróbálsz.
 • A próbahordás alatt naplót vezetsz a tapasztalataidról, és az alapján több alkalommal is változtat a hallókészülék beállításain.
 • Hallókészülék vásárlás után is figyelemmel követi, hogy megfelelően hallasz-e a hallókészülékeddel.
Ha ezek nem valósultak meg, nagy eséllyel kerülhetett rossz hallókészülék a füledre. Nálam sem valósult meg ez akkor, meg is lett a böjtje.

#3 Visszaesett a kommunikációd

Ha azt veszed észre magadon, hogy rosszabbul megy a beszélgetés, mint az előző hallókészülékkel, vagy nélküle, akkor az egy erős jele annak, hogy rossz hallókészülék ül a füleden. Egy jó hallókészülék ugyanis megkönnyíti számodra a kommunikációs helyzeteket, szívesebben kezdeményezel beszélgetéseket, és aktívan veszel részt társas helyetekben. A nehézkes kommunikáció ráadásul többféle módon is megnyilvánul:
 • Kerülöd azokat a helyzeteket, ahol kényelmetlen számodra a kommunikáció.
 • Szorongsz, ha tudod, olyan helyzetbe fogsz kerülni, ahol nehezen boldogulsz.
 • Eltávolodsz egyes ismerőseidtől, mert nehezebben érted őket.
 • Nehezebben veszed rá magad, hogy kimozdulj közös programokra, mert úgysem fogod élvezni.
Ezek nálam is mind fennáltak, rettenetesen tudtam szorongani egy munkahelyi ebédnél, vagy egy csapatépítő találkozónál, mert tudtam, mennyire nem fogok érteni semmit.

#4 Úgy érzed, a hangok félelmetesek

Ha nincs jól beállítva a hallókészüléked, az azzal járhat, hogy egyes hangok túl erősek, más hangok pedig túl halkak, azaz egyáltalán nem támogatnak téged a hétköznapokban. Mondok egy egyszerű példát: A közlekedés hangja annyira erős volt, hogy nem tudtam összeegyeztetni azzal a hangot, amit látok.
Például, hiába tudtam, hogy szemmértékkel át tudok jutni a zebrán az út túloldalára, a hang annyira erős volt, mintha az autó már nagyon-nagyon közel lenne. Minden egyes átkelésnél komoly dilemmám volt, hogy rá merjek-e lépni az úttestre, vagy ne.
Egy jó hallókészülék pont ott és annyira erősít, ami életszerű, és ami segít az életviteledben.

#5 Állandóan frusztrált és nyugtalan vagy

Ha nem tudsz a hallásodra és a hallkészülékedre maximálisan támaszkodni, az bizony idegőrlő és frusztráló. A társas és kommunikációs nehézségek éppen annyi stressznek tesznek ki, mintha erődön felül kellene teljesítened egy maratonon. Gondold el, mások erre alig pazarolna energiát, neked pedig külön, tudatosan is mozgósítanod kell a figyelmedet ezekre a helyzetekre.
Állandó készenlétben élsz, hiszen egy részed mindig éberen figyel, hogy ugrásra készen megoldja a számodra nehezebb helyzeteket. Egy jó hallókészülék leveszi a válladról ezt a terhet.
6 jel, hogy rossz hallókészülék van a füleden

Forrás: Unsplash

#6 Fizikailag kimerült vagy

A fenti mozzanatok bizony fizikailag is megmutatkoznak. Emlékszem, állandó görcsben volt a vállam, izomlázam volt a feszültségtől, és soha olyan nehezen nem végeztem el az egyetemet, mint abban a 3 évben, pedig van 9 évnyi tapasztalatom a felsőoktatás útvesztőjében. Nehézséget okozott a megszokott feladataim elvégzése is, amit előző hallókészülékemmel könnyedén megoldottam. Rengeteget aludtam, ahogy jutott rá időm, és úgy éreztem az sem elég.
Ha jól hallasz, ha könnyebben kommunikálsz, minden könnyebb.

Gyere egy támogató közösségbe!

A Tudatos nagyothallók facebook csoportot pont azért hoztuk létre, hogy ha elakadsz a hallókészülék keresésed során, akkor itt találj segítséget, és mielőbb tudatos nagyothallóvá válhass Te is! Csatlakozz hozzánk, és kérdezz!  

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email