Tabu

A cochleáris implantátum veszélyei – így válassz jól implantátumot a sok közül!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Ha eddig is követted a cikkeinket, akkor azt már tudod, hogyan lehetsz tudatos hallókészülék vásárló, de ha cochleáris implantátumra váltasz, akkor bizony azt is meg kell tanulnod, mik a cochleáris implantátum veszélyei, és hogyan hozz jó döntést a CI műtét előtt. A jó hír, hogy ebben az orvosi team végig a segítségedre lesz, de néhány dologgal te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy biztosan jó döntést hozz!

Konzultálj személyesen a forgalmazókkal!

A CI modell kiválasztás rengeteg vizsgálat és szakmai tanácskozás előzi meg, így biztos lehetsz abban, hogy nem fognak rossz CI-t ajánlani neked, hanem csak olyat, ami a te hallássérülésednek megfelelő. Azonban, ahogy a hallókészülék kiválasztásakor is tájékozódsz, úgy a CI modelleket is érdemes jobban megismerned!

Az implantátumok belső egysége ugyanazt a feladatot látják el minden esetben, azonban a külső egységek technológiailag meglehetősen különbözőek lehetnek, akárcsak a hallókészülékek!

A cochleáris implantátum veszélyei - így válassz jól implantátumot a sok közül!

Forrás: Oticon

Mivel több gyártó van a piacon, érdemes felvenned a kapcsolatot a forgalmazókkal, és rákérdezni, hogy milyen különbségek vannak az egyes modellek között:

 • képesek-e vezeték nélküli kapcsolatra
 • elemekkel vagy tölthető akkumulátorral működnek-e, meddig bírják egy elemmel, vagy egy feltöltéssel,
 • milyen funkciók vannak bennük,
 • milyen a dizájn,
 • mekkora méretűek kényelmi szempontból,
 • milyen telefonrendszerekkel kompatibilisak (Android és/vagy iOS),
 • illetve milyen kommunikációt segítő kiegészítő eszközökkel működnek együtt.
A cochleáris implantátum veszélyei - így válassz jól implantátumot a sok közül!

Forrás: Oticon

Mivel az implantátum külső egységének cseréje hatévente 100%-os állami támogatással biztosított, arra is érdemes rákérdezned, hogy milyen jövőbeni fejlesztések várhatóak az adott modellnél. Ugyanis, ha leteszed a voksod egy gyártó mellett, életed végéig csak az általuk kiadott új beszédprocesszorokat tudod majd használni.

Arra azonban minden gyártó figyel, hogy az új modellek kompatibilisek legyenek az előző belső egységekkel, hogy mindenki ki tudja élvezni az újabb fejlesztéseket. Ádám, az Oticon implantátumok szakértője arról is mesélt ottjártunkkor, hogy mi mindent várhatunk el a külső egységtől:

Jól válaszd meg, hol műttetsz!

Fontos átgondolnod azt is, hogy hol szánod rá magad a CI beültetésére. Jelenleg Magyarországon négy helyen végeznek ilyen műtéti beavatkozást: Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsett. Sok más szempont mellett figyelembe kell venned azt is, hogy a műtét helyszíne mennyire van messze a lakhelyedtől, és hogyan tudod megoldani, hogy oda rendszeresen eljuss.

Ennek több okból is van jelentősége.

Egyrészt, az implantátum beállítása általában ott történik, ahol a műtétet elvégezték, ami azt jelenti, hogy eleinte gyakran kell odautaznod. Egy CI beállítása jóval hosszadalmasabb, mint egy hallókészüléké, eleinte havonta állítják a programot a beszédprocesszorodon, majd idővel ez ritkulni fog.

Mindenképpen kérdezz rá majd, hogy milyen lehetőségeid vannak ezen a téren, megoldható-e a beállítás, hibaelhárítás máshol, közelebbi helyen. Ne vedd félvállról ezt, mert a műtét után 1-2 évig is eltarthat, mire az implantátumot úgy beállítják, hogy az jó és végleges legyen, és utána is rendszeresen kell majd járnod kontrollra.

A megfelelő beállítás kulcsfontosságú abban, hogy szeresd az implantátumod, és kihozd belőle azt a maximumot, amiért belevágtál ebbe az utazásba! Ezért ne adj esélyt arra, hogy a túl nagy távolság, időhiány miatt félbe kelljen hagynod és emiatt csalódás érjen!

Enreiter Ádám, aki CI beállító fizikus, ottjártunkkor azt is kihangsúlyozta, hogy ha érezzük, hogy a fülünk fáj, esetleg sikerül összeszednünk egy középfülgyulladást, akkor ne a háziorvosunkhoz vagy fül-orr-gégészhez menjünk, hanem egyenesen oda, ahol műtöttek bennünket. Ott ugyanis azonnal, célzottan segítenek, nem kísérleteznek különféle kezelésekkel, mert máshogyan kell kezelni a problémánkat a CI miatt.

Enreiter Ádám

Enreiter Ádám okleveles fizikatanárként diplomázott. Először egy hallásvizsgáló műszerekkel, akusztikával és hallásvizsgáló kabinok gyártásával foglalkozó vállalkozásnál dolgozott. Később az egyik hazai cochleáris implantációval foglalkozó egyetemi klinikán folytatta, ahol többek között az implantátumok beállítását végezte. 2017 óta a Mediszintech Audiológia Kft-nél az Oticon Medical cochleáris implantátum üzletágért felel, emellett szakmai segítséget nyújt a hallókészülékekkel illetve hallásvizsgáló műszerekkel foglalkozó részlegek számára. Hivatásaként tekint a hallássérültek és az őket gondozók, gyógyítók segítésére, az ellátás emberközpontúbbá tételére. Három gyermek édesapja.

Kérdezd meg, hogyan dolgozik náluk a team!

Egy ideális alapesetben a téged kezelő team része rajtad kívül:

 • a sebész, aki műteni fog,
 • az audiológus, aki elvégzi a teljeskörű hallásvizsgálatot,
 • a CI beállító fizikus, aki fokozatosan visszahozza a hangokat a készülékeden,
 • a gyógypedagógus, aki segít a hallásfejlesztésben és szakmai tanácsadásban,
 • és a pszichológus, aki segíthet a felkészülésben.

Ezek közül az első három személy mindig adott, de gyógypedagógus és pszichológus nem mindenhol van.

A cochleáris implantátum veszélyei - így válassz jól implantátumot a sok közül!

Forrás: Oticon

Érdemes átgondolnod, hogy számodra mennyire fontos, hogy ez a két szakember ott legyen.

A gyógypedagógus az előkészületek során tud tájékoztatni arról, hogy milyen fejlődés várható a vizsgálataid alapján a műtétet követően, a CI bekapcsolása után pedig tud segíteni a hallásod fejlesztésében. A pszichológus annak a felmérésével segíthet, hogy mennyire vagy felkészült, mennyire vagy támogató közegben, tanácsokkal láthat el téged és a közeli hozzátartozóidat is arra vonatkozóan, hogy hogyan kezeljetek egy-egy helyzetet.

Beszélgess azokkal, akik már bevállalták!

Más az, ha gyerekkorod óta van implantátumod, és azzal tanulsz meg beszélni, és más az, ha felnőttként hozod meg azt a döntést, hogy búcsút mondasz hallókészülékes énednek, és belépsz az implantáltak közösségébe.

A cochleáris implantátum veszélyei - így válassz jól implantátumot a sok közül!

Forrás: Oticon

Éppen ezért érdemes felvenned olyanokkal a kapcsolatot, akik hozzád hasonlóan később váltottak, hogy tudd, mire számíthatsz. Nem mellesleg nagyon sok pozitív energiát kapsz majd tőlük, ami segíthet leküzdeni a félelmeidet, ugyanakkor realizálni is tudod, hogy mit várhatsz el az implantátumtól.

Itt írtam már arról, hogy engem a mostani hallókészülékem még három évvel később is meglepett új tapasztalatokkal. Nem számítottam rá, hogy valaha javulni fog a beszédértésem, de a három év alatt beért az a folyamat, aminek eredményeképpen ez bekövetkezett.

Ezzel a CI viselése mellett is számolnod kell. Hogy nem jön minden azonnal. Hogy lehet, nem lesz 100%-os a beszédértésed, de ha eleget teszel érte, hogy sokat fejlődik majd. Nagyon sok tényező befolyásolja, hogy mit lehet kihozni a hallásodból.

Ezek a beszélgetések segíthetnek abban, hogy melyik CI modellt válaszd, hol történjen a műtét, mire figyelj oda, és persze felkészülhetsz arra is, hogy milyen jó változást fog ez hozni az életedbe.

Alakítsd ki a megfelelő közeget magad körül!

A CI-vel megtanulni hallani nem egy könnyű folyamat.

De hát te tudod ezt, hiszen egy új hallókészülékkel sem az!

A CI beállítása során azonban sokkal több változás vár majd rád. Több hang, alkalmanként akár négy program új beállításai is a beszédprocesszorodra kerülnek, amit az audiológusod iránymutatása szerint kapcsolhatsz majd be magadnak a következő találkozóig.

Lesznek nehézségek, mélypontok, fejfájás, fáradékonyság. Hogy ezeken átlendülj, fontos, hogy olyan közeget alakíts ki magad körül, akik támogatnak a döntésedben!

Nekem egy ismerősöm azt mondta, az, hogy megtanulsz-e CI-vel hallani, az fejben dől el.

Tegyél meg mindent azért, hogy nálad ez a kapcsoló a pozitív oldalra billenjen!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email