Tabu

Cochleáris implantáció – 10 gyakori tévhit, amivel most leszámolunk!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Emlékszem, amikor a cochleáris implantátumot először megemlítették nekem, már felnőtt voltam. Azt kérdezték, hogy miért nem vállalom be? Nagyon sok előzetes elképzelésem volt arról, hogy az implantátum milyen, hogyan működik, és hogy hogyan zajlik le az egész folyamat a kiválasztástól a műtét utáni történésekig. Ezek nagy része csak feltételezés volt, amelyek közül párról kiderült, hogy megfelelt a valóságnak, de akadt köztük bőven tévhit is.

Utólag vicces, hogy mi mindent tudtam rosszul, de ugyanakkor rámutat ez arra a tényre is, hogy valamiért nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre akkor, amikor felnőtt hallókészülékesként megpróbálunk utánanézni a cochleáris implantátummal kapcsolatos dolgoknak az online térben. Pedig mennyire hasznos lenne, ha már legalább az alapvető kérdéseinkre tudnánk a választ!

Az én legnagyobb tévhitem egyértelműen az volt, hogy a cochleáris implantáció egy az egyben visszaadja az igazi hallást, és tulajdonképpen hallóvá varázsolja a hallássérülteket. Csak amikor egyre több olyan ismerősöm lett, aki implantátumot visel, jöttem rá, hogy ez egy sokkal árnyaltabb dolog. De nézzük csak meg közelebbről a leggyakoribb tévhiteket, ami a CI-t övezi, kezdve az enyémmel!

#1 Az implantátum visszaadja az “igazi hallást”

Rajtam kívül is sokakban él az az elképzelés, hogy míg a hallókészülék csak visszaad egy „valamilyen” hallásélményt, addig a cochleáris implantátum a teljes, valódi hallást adja vissza:

  • mindent meghallunk vele,
  • tökéletes lesz a hallásunk,
  • halló emberré válunk általa.

Bár a CI jelentős mértékben javíthatja az életminőségünket azáltal, hogy jobban hallhatjuk vele a hangokat, mint a hallókészülékünkkel, és javulhat a beszédértésünk is, de nem képes teljesen visszaállítani a hallásunkat. Ellenben ki tudja hozni belőle a lehető legtöbbet, amire már egy hallókészülék nem biztos, hogy képes.

Cochleáris implantáció - 10 gyakori tévhit, amivel most leszámolunk!

Forrás: Oticon

Fontos azt is megérteni, hogy a CI-vel megtapasztalt hallásélmény nem az az úgynevezett természetes hallás, ami az ép hallással születettek sajátja, hiszen a cochleáris implantátum is egy elektronikus eszköz, amely egy bizonyos hangzást biztosít viselőjének, akárcsak a hallókészülékek.

Ám, ahogy a hallókészülék váltások esetében, a CI hallásélményét is sajátunkévá tudjuk tenni a hallásgondozás és a beállítások során. Mivel mindenkinek az agya különféleképpen dolgozza fel és adaptálja a hangokat, így egyénenként eltérő, ki hogyan éli meg ezt a folyamatot.

Az azonban biztos, hogy a CI bekapcsolása után egy izgalmas (újra)ismerkedési folyamat kezdődik el a hangokkal.

#2 A cochleáris implantátummal azonnal fogok hallani műtét után

Tévhit, hogy a műtét után, ha felébredsz, azonnal hallani fogsz az implantátummal. A CI használatának elkezdése ugyanis ennél sokkal összetettebb és hosszadalmasabb folyamat.

A műtét után pedig valójában nem a hallásélmény, hanem egy hónap csend vár rád.

Miért?

Mivel a műtét azért mégiscsak egy komolyabb beavatkozás, ahol megbolygatják a belső füled, szüksége van a testednek pár hét gyógyulási időre, hogy regenerálódjon, és befogadja az idegen anyagot. Ez idő alatt rendszeres orvosi ellenőrzés vár majd rád, varratkiszedés, és csak egy hónappal a műtét után kapcsolják majd be az implantátumot.

Még az első hallásélmény sem lesz olyan, mint a hallókészüléknél. Az implantátum aktiválásakor lehet, hogy hallani fogsz néhány hangot, de nincs rá garancia, hogy az elsőre kellemes élmény lesz. Sokan sípoló, éles, vagy más kellemetlen hangról számolnak be, és csak ekkor kezdődik el a valódi munka, ami a hallás felé vezet.

Mivel az agyadnak alkalmazkodnia kell, és meg kell tanulnia feldolgoznia az új hangokat, így hetekig, hónapokig, akár 2 évig is tarthat, míg megfelelőnek fogod érezni a hallásélményedet, ám addig is sok, csodálatos tapasztalattal gazdagodsz majd.

Ádám hangsúlyozza, hogy mindig úgy állítják be az implantátumot, hogy a hangzása ne legyen zavaró, a hangos hangok pedig elviselhetőek legyenek.  A kellemetlen, szokatlan élmény hátterében pedig az áll, hogy olyan hangokat hallasz meg, amit még soha, vagy nagyon régen hallottál. Ha valaki úgy érzi, hogy a hangélmény kellemetlen, sípoló, akkor mindig jelezni kell, és újra kell állíttatni az implantátumot.

Enreiter Ádám

Enreiter Ádám okleveles fizikatanárként diplomázott. Először egy hallásvizsgáló műszerekkel, akusztikával és hallásvizsgáló kabinok gyártásával foglalkozó vállalkozásnál dolgozott. Később az egyik hazai cochleáris implantációval foglalkozó egyetemi klinikán folytatta, ahol többek között az implantátumok beállítását végezte. 2017 óta a Mediszintech Audiológia Kft-nél az Oticon Medical cochleáris implantátum üzletágért felel, emellett szakmai segítséget nyújt a hallókészülékekkel illetve hallásvizsgáló műszerekkel foglalkozó részlegek számára. Hivatásaként tekint a hallássérültek és az őket gondozók, gyógyítók segítésére, az ellátás emberközpontúbbá tételére. Három gyermek édesapja.

#3 A műtét után nem kell semmit sem tennem

Ez így nagyon nem igaz. Ahogyan az új hallókészülék hordásának elkezdésekor, úgy a CI bekapcsolása után is elkezdődik a hallásgondozás, amiben neked is aktív szereped lesz! Míg a hallókészülék beállítása és finomhangolása pár hetet, hónapot vesz igénybe, a CI esetében ez hosszadalmasabb és megterhelőbb folyamat.

Ennek a folyamatát Enreiter Ádám, a CI-re specializálódott fizikus érthetően elmagyarázta:

Természetesen ez fárasztó lehet, és ingerült lehetsz egy-egy hangtól, amit nehezen szoksz meg, de ez a folyamat természetes velejárója.

Azonban, ha végig őszintén, nyitottan tudod megosztani a tapasztalataidat a CI-det beállító audiológussal, akkor eljuthatsz egy olyan hallásélményig, amivel úgy érzed, megérte belevágni. Ebbe azonban neked is munkát, türelmet és energiát kell belefektetned!

#4 A cochleáris implantátum csak gyerekeknél lehet eredményes

Valóban van egy olyan megállapítás, hogy gyerekek esetében érdemes minél előbb megejteni a cochleáris implantátum beültetését, még a beszédfejlődés megindulása előtt, hogy már az implantátum segítségével tudjon támaszkodni a hallására, és így tanulhasson meg beszélni. (És ez igaz a hallókészülék ellátásra is.) Egy időben emiatt valóban nagyrészt csak gyerekek számára volt elérhető a CI műtét Magyarországon, ám ma már ez nincs így.

Az életkor helyett sokkal fontosabb az, hogy a hallássérült jelentkező megfeleljen azoknak a feltételeknek, amelyek nélkül nem lehet eredményes a CI használata, és jó egészségügyi állapotban legyen a műtéti beavatkozások átéléséhez.

#5 Nem lehet fürdeni és úszni a cochleáris implantátummal

Mivel a hallókészülékkel megszokhattam, hogy vízközelben mindig kiveszem a fülemből, ezért furcsa volt elképzelni, hogy a CI bőr alá ültetett részét és a külső egységet hogyan kell ebből a szempontból kezelni. Hogyan lehet benne fürödni, strandolni, hajat mosni. Hát, egyszerűen!

A belső elektronika vízálló, hiszen a bőr takarja, így nem gond, ha víz éri. A külső egység pedig levehető, vagy egy vízálló tasakkal védhető, és így fürödhetünk vele. A legújabb modelleket pedig már úgy tervezték, hogy minél ütés- és nedvességállóbbak legyenek, így vannak olyan készülékek, amelyek bizonyos mélységig, egy megadott időtartamig vízállóak.

Emiatt is fontos, hogy a beültetendő implantátumot úgy válaszd ki, hogy az a te életviteledhez legjobban illeszkedjen!

#6 A CI a hallókészülék továbbfejlesztett változata

Ez az állítás nem túl helytálló, mert a két technológia teljesen másképp működik. A hallókészülék a hallópálya egészét használja fel, és segíti a működését úgy, hogy a beérkező hangokat megfelelően erősíti fel, a CI cochleába beültetett része azonban helyettesíti a belsőfül szőrsejtjeit, és helyettük adja át az elektromos impulzusokat a hallóidegnek.

Sokkal közelebb állunk az igazsághoz, ha inkább azt mondjuk, hogy két különböző technológiáról van szó.

#7 A CI az utolsó lehetőség azoknak az embereknek, akiknek súlyos hallásvesztésük van

Lehet, hogy ez úgy 50 évvel ezelőtt még igaz volt, ma már azonban a hallókészülék technológia olyan rohamosan és nagy mértékben fejlődik, hogy a súlyos nagyothallással élők számára nem feltétlenül a CI jelenti az egyetlen megoldást. Ugyanakkor az is elmondható, hogy az enyhébb hallászvesztéssel élők is dönthetnek az implantátum mellett.

Cochleáris implantáció - 10 gyakori tévhit, amivel most leszámolunk!

Forrás: Oticon

Neked azt érdemes mérlegelned, hogy a hallókészülék kielégíti-e az igényeidet, és hogy mi az, ami miatt az implantátum mellé tennéd le a voksod.

Az, hogy te megfelelsz-e a beavatkozás és a CI-re váltás kritériumainak, azt az erre felállított team tudja megmondani neked egy sor vizsgálat után, ugyanis számtalan tényező befolyásolja azt, hogy kinek megfelelő választás az implantátum.

#8 Az orvosom majd szól, ha CI-re van szükségem

Ha arra vársz, hogy majd a fül-orr-gégész vagy a háziorvos fog szólni arról, hogy megérett a hallásod a cochleáris implantátumra, ez nem fog megtörténni. Még az audiológusok közül sem mindenki naprakész a cochleáris implantátumok képességeit illetően.

Tehát, ha úgy érzed, hogy a hallókészülékkel már nem tudod úgy élni az életedet, ahogyan te szeretnéd, akkor keress egy olyan audiológust vagy fül-orr-gégész szakembert, aki a cochleáris implantátumra szakosodott, hogy megkezdje a te értékelésedet.

Az ok pedig, hogy ki miért vált implantátumra, vegyes: van, aki a karrierjét nem szeretné kockáztatni a hallása miatt, mert például orvosnak készül, mások pedig egyszerűen többet akarnak hallani a világból, mint amit a hallókészülékükkel érzékelnek.

#9 A CI műtét egy agyműtét.

Az agyműtét zsigerből rossz érzéseket vált ki az emberből, és mivel a CI a fejünkön helyezkedik el, és “beültetésként” szoktak rá hivatkozni, óhatatlanul is az agyműtét jut eszébe az embernek róla.

A CI beültetése azonban nem agyműtét, hanem fülműtét.

A műtét során ugyanis a belső egységet a fül mögé helyezik, közvetlenül a bőr alá, az elektromos jeleket továbbító elektródát pedig a belső fülben lévő csigába vezetik be.

Cochleáris implantáció - 10 gyakori tévhit, amivel most leszámolunk!

Forrás: Oticon

#10 Elavulttá fog válni az implantom, és újra műteni kell majd

Ez gyakori tévhit az implantátummal kapcsolatban, hiszen a hallókészülék viszonylag gyakori cseréjéhez vagyunk szokva. A cochleáris implantátum belső egységei azonban életünk végéig a helyükön maradnak, és alkalmazkodni fognak a fejlődő technológiához.

A külső egység az, amit cserélni tudunk, az viszont - akárcsak a hallókészülék - újabb fejlesztéseken eshet át. Ez azonban mindig kompatibilis lesz a belső egységekkel.

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email