Szülők ide!

Hallásfejlesztő játékok, amikkel megismertetheted a gyerekedet a hangokkal

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Szülőként biztosan aggódsz amiatt, hogy gyermeked hogyan fogja felvenni a kapcsolatot a külvilággal. Hogyan ismerkedik meg majd a hangokkal. Hogyan érti meg a velük való viszonyát, valamint a hangok egymással való kapcsolatát. Ijesztőnek tűnhet azt látni, hogy ezek nem azonnal egyértelműek számára, de ne aggódj! A gyerekek gyorsan tanulnak, és ezt a folyamatot te is segítheted!

Rendkívül izgalmas pillanat az, amikor egy hallássérült gyermek először találkozik a hangokkal. Gondold csak el, neked hallóként annyira automatikus folyamat volt ez, hogy nem is emlékszel rá, hogy megtanultad észlelni és megérteni azokat. A hallássérült gyerekek esetében ez néha zötyögősebben megy, kell adnunk nekik egy pici segítséget a felfedezésükhöz.
A hallókészülék sokat segít abban, hogy a gyermek elkezdje érzékelni az eddig nem hallott hangokat, és szinte varázslatosan könnyen is megy számára a rácsodálkozás az általuk hallhatóvá váló új világra.
Tényleg csak hajszálnyi rásegítésre van szükség ahhoz, hogy néhány összefüggést megértsen, megtapasztaljon, mint például:
 • a hangoknak forrása van,
 • ő maga is képes azokat létrehozni, kiváltani,
 • két tárgy képes egymásból hangot kiváltani,
 • van időtartamuk, hangerősségük,
 • a hangok szabályozhatóak.
Ebben pedig egyszerűen tudsz olyan hallásfejlesztő játékok beépítésével segíteni neki, amelyekben erősen építesz a fülelésre, a tapintásra és az érzékelésre. Hozok néhány konkrét tippet hozzá!
Hallásfejlesztő játékok, amikkel megismertetheted a gyerekedet a hangokkal

Forrás: Unsplash

Elő a rezgő játékokkal!

A rezgés egy intenzív inger, amit nem tudnak figyelmen kívül hagyni a gyerekek, ráadásul a rezgő tárgy különféle felületeken más-más hangot ad ki. Érdemes tehát egyet beszerezni, és azzal játszani a gyermeketekkel, hogy tapasztalatot szerezzen. Néhány ötlet, amire használhatod:
 • A tárgy ki-be kapcsolása. (Ezzel megtapasztalja, hogy a hang a tárgyból érkezik, ha rezeg, van hangja, ha nem, nincsen.)
 • A tárgy különböző felületeken történő mozgatása. (Különböző hangokat kapunk, pl. szőnyegen halkabb lesz, asztalon hangosabb.)
 • A rezgő tárgy eldugása, hang alapján megkeresése. (Hallásfigyelem fejlődik, és megtanulja a gyermek, hogy a hang a tárgyhoz kapcsolódik)
 • A tárgy tapintása, irányítása.

Kezeket a torokra!

Elvégre hogyan másképpen érzékeltetnénk a beszédet, mint úgy, ha a kezünket a torkunkra tesszük? Így remekül érzékeltethető, hogy mikor beszélünk, mikor nem. Akár a család többi tagjait is bevonhatjuk, hogy lássa a gyermek, milyen sokféle hang létezik, és hogy bizony erre a hangadásra ő is képes.

Hangkiváltás élménye

Külön izgalmas lépés, amikor a gyermek rájön, hogy ő is képes hangokat kiváltani. Remek eszköz erre a zongora, a cintányér, a dob, de akár két építőkocka összeütögetése is. Játszhatunk utánzósdit is, amikor megadunk az eszközökkel egy ritmust, amit aztán a gyermek leutánoz, vagy fordítva.

Forrás megnevezése, beazonosítása

Az együtt fülelés is remek móka tud lenni, annyi dolgotok van mindössze, hogy induljatok el hangokra vadászni! Mindegy, hogy az otthonotokban, az udvarotokon vagy séta közben, a lényeg, hogy ha hangot hallotok, alaposan vesézzétek ki:
– Hallod? – Mit hallottál? Mi ez? – Ez ugatás volt! Ugatott a kutya, így: vau-vau!
Akár utánozhatjátok is, hallgassátok meg többször. Közelítsétek meg a hangforrást, ha lehet és biztonságos. Így rengeteg új hanggal bővül az ő kis világa!
Hallásfejlesztő játékok, amikkel megismertetheted a gyerekedet a hangokkal

Forrás: Unsplash

Kérdésed van?

Oszd meg velünk és a többi szülővel is! Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedétől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted hallássérült gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top