Cicanapló

,,Anya védelmez. Anya küzd. Anya fejleszt.”

,,Anya védelmez. Anya küzd. Anya fejleszt. 

 

Noémi vagyok egy csodálatos kislány és egy csodálatos kisfiú édesanyja. Mindketten hallókészülékkel élnek. Amikor minden nagyon új volt ezen a területen, és nem tudtuk hogyan lesz a jövő, akkor fontosnak tartottam, hogy megosszam a gondolataimat. Pont ezért, ez inkább rólam, az anyáról szól, mint a gyermekről. Egyszer talán megírja, hogy hogyan éli meg ezt az időszakot. Addig itt vagyok én az érzéseimmel. Cicanapló, 15. rész. 

Anya védelmez. Anya küzd. Anya fejleszt. Anya tigris.  

De anya mégis elsősorban anya, aki szereti a gyerekét, és ugyanúgy szereti az önfeledt együtt töltött perceket, és ugyanúgy szüksége van rá, mint a gyermekének. 

Kicsit kétségbeesett küzdelemnek érzem, hogy ezek ténylegesen ne csak percekre, hanem órákra, délutánokra, napokra legyen lehetőség. Amit lehet, azt egyébként is igyekszünk játéknak felfogni.  

Ha nincs lehetőség, és kényszernek érzem a fejlesztést, akkor nem csinálom.  

Tudom, hogy egy héten hat napon kéne tornázni, de kell, hogy ez felszabadult együttlét legyen, és ne a gyermek hozzászegezése a gimnasztikai labdához. Így egyébként az is előfordul, hogy egyes játékokat ő maga játszik, vagy a babáját fejlesztgeti lelkes “mondókázással” kísérve.  

Lehet, nagyképűen hangzik, de azt hiszem, ezt jól csinálom.  

Amúgy a fejlesztésnek adott helye van a napban, így a gyermek is megszokta, és már tudja melyik feladat jön a másik után. Szerintem élvezi.  

Ettől függetlenül, szerintem könnyű abba a csapdába esni, hogy az ember felvesz egy hős-anya pózt, amit aztán nehéz lerakni. Eleinte minden nap a küzdésről, a bizonytalanságról, a harcról szól. Csak észre kell tudni venni, és le kell tenni a csatabárdot, amikor nincs erre szükség már.  

És el kell tudni fogadni azt is, hogy mi sem vagyunk istenek. Néha fáradt vagyok, néha nincs kedvem semmihez. Néha csak ahhoz van kedvem, hogy együtt legyünk, néha ahhoz, hogy soron kívül is halljam a kacagást, amit a labdán ugrálás okoz. De egy dologban egyáltalán nem különbözök akármelyik másik anyukától:  

a legjobbat szeretném neki, és ezért mindent megteszek, ami képességeimből telik.  

 

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email
Top