Cicanapló

,, A hallókészülék-választással a szülők nagyon magukra vannak hagyva.”

Az íróról

Ambrózy Noémi

Noémi vagyok, egy tündéri, pici lány édesanyja. 2014 március 24-én bizonyosodtunk meg róla, hogy nem hall, vagy legalább is keveset.
Nekünk minden nagyon új ezen a területen, és még nem tudjuk hogyan lesz.
Nekem fontos, hogy megosszam a gondolataimat. Pont ezért, ez inkább rólam, az anyáról szól, mint a gyermekről. Egyszer talán megírja, hogy hogyan éli meg ezt az időszakot. Addig itt vagyok én az érzéseimmel.

"A hallókészülék-választással a szülők nagyon magukra vannak hagyva."

Noémi vagyok egy csodálatos kislány és egy csodálatos kisfiú édesanyja. Mindketten hallókészülékkel élnek. Amikor minden nagyon új volt ezen a területen, és nem tudtuk hogyan lesz a jövő, akkor fontosnak tartottam, hogy megosszam a gondolataimat. Pont ezért, ez inkább rólam, az anyáról szól, mint a gyermekről. Egyszer talán megírja, hogy hogyan éli meg ezt az időszakot. Addig itt vagyok én az érzéseimmel. Cicanapló, 9. rész.
,, A hallókészülék-választással a szülők nagyon magukra vannak hagyva.”

felirat: iStock

Azt hiszem, mindenkinek a családjában van legalább egy hallókészülékes. Nagymama, szülő, nagynéni, nagybácsi. Sokszor ideges is az ember, hogy miért nem hordja, miért nem állítatja be rendesen, miért nem vesz jobbat? Aztán amikor az audiológus neki szegezi a kérdést, hogy akkor milyen készüléket szeretne kipróbálni a tizenhárom hónapos gyerekével, akkor néz, mint borjú az újkapura (esetleg nem túl szalonképes gondolatok haladnak át az agyán). 

Mi, az Y generáció gyermekei, már meg vagyunk áldva az internettel, és belenőttünk, tudunk keresni. De egy totálisan ismeretlen témában, amiről semmiféle saját tapasztalatunk nincs, nagyon nehéz. A gyermek pedig nem fogja megmondani, hogy mi az, amit hall, mi az, amit szeretne, hogyan lesz neki jobb. Arról nem is beszélve, hogy ahhoz elég speciális téma, hogy igazán jó összehasonlító elemzések nincsenek. Akkor tudsz többet, ha sokat látott szakemberekkel beszélsz. Persze minden ember és gyermek más, másra is van szükségük.  

Intenzív megfigyelés időszaka volt ez a négy hónap. Mindent felírtunk, mit mond, mit ért, mit ért félre? Minden percben figyeltem, hogy ha valamilyen hangra felfigyel, akkor megmutassam neki a forrását. Minden percben figyeltem, hogy van-e olyan dolog, amire nem figyel fel.  

Ebben az esetben persze az se mindegy, hogy az inger- vagy a hallásküszöbét nem éri el vajon?   

Végül öt különböző készüléket próbáltunk, mindenféle beállítással. Szerencsére van lehetőség ilyesmire, ebben mindenki partner volt az egészségügyben. Senki nem sürgetett.  

Végül gyártót az alapján választottunk, hogy van egy csodálatos ember, aki nem csak, hogy ért ahhoz, amit csinál, de meghallgatja az ember sirámait, a nem túl szakszerű véleményét, és abból próbál összerakni a gyermeknek egy beállítást.  

A készüléknél nagyon fontos volt, nekünk, hogy mekkora (fizikai kiterjedés), milyen tartományt bír (decibelek). Szerencsére már vízálló is a készülék, és nagyon új modell. Így nem kell aggódnunk olyan problémákon, hogy amikor megizzad, véletlenül lelocsolják, megázik, akkor leáll a készülék.  

Az ilyen apróságnak tűnő dolgok amúgy nagyon megkönnyítik az életet. Így rá merjük bízni bármelyik nagyszülőre, mert tudjuk, nem kell egyoldalas használati utasítást adni a gyermek mellé. Nem kell izgulnunk azon, hogy akár fél napra elmegy a hallása.  

Valójában a hallókészülék választással a szülők nagyon magukra vannak hagyva. Nekünk olyan szempontból jól jön a mérnöki szemlélet, hogy alapból a gyártót kérdeztük, hogy kit ajánl, ki állítsa a készüléket. Sok emberrel beszéltünk, sokat olvastunk utána, műszaki és emberi szempontból is. Így, úgy érzem, hogy jó döntést hoztunk, adott körülmények között a legjobbat.  

Ettől függetlenül végig azt éreztem, hogy a gyártók és az orvosok is jobban figyelhetnének arra, hogy mennyire elveszett egy ember, ha egy szakmájától, mindennapjaitól teljesen idegen területre téved. Kész szerencse, hogy ha tudásunk nem is, időnk volt választani, így utánajárhattunk mindennek, aminek akartunk. 

 

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top