Karinthy Ferigyestől az egyik kedvencem a Találkozás egy fiatalemberrel című novella. Ebben az idősebb Kazinczy találkozik ifjabb önmagával. Azóta időnként én is elgondolkozom azon, mit mondanék fiatalkori énemnek, ha valamikor találkoznék vele az Andrássyn.

2008

A tíz évvel ezelőtti önmagam éppen 18 éves. Tüsi hajú, és utoljára vágatja le a haját az érettségire, mert utána úgy dönt, elkezdi növeszteni. Már nem érdekli, hogy látszódik-e a hallókészüléke vagy nem. Hét évig rövid haja volt, ezzel lázadt. Piros, lila és rózsaszín csíkokat szántott bele az unokatestvére.

Zabolázhatatlan egy lány. Félelmet nem ismerő. Tudatos. Tiszta szívű. Félénk és vakmerő egyszerre. Van benne valami kettősség, maga sem érti, miért.

#9 dolog, amit elmondanék fiatalkori énemnek

Forrás: Pexels

Tudja, hogy újságíró akar lenni, bár fogalma sincs arról, hogy ezt a mércét ő meg tudja-e ugorni. Abban a hitbe kapaszkodik, hogy tudja, hogy tud írni, az írás a fegyvere. Tudja, hogy harcos típus. Számára nincsen lehetetlen.

Ott a szeme mindenhol.

Mert tudja, hogy ott kell lennie a szemének mindenhol, ha érteni akarja a világot.

Sokat van csendben, csak akkor beszél, ha figyelnek rá. Ezt nem teszik olyan sokan.

Leérettségizik, a szlovák jegyét háromszor ellenőrzi, hogy tényleg annyi lett, amennyi. Elégtételt érez, mert sokat készült rá, de azt is tudja, hogy a szlovák tudása sosem lesz használható a hallása miatt. Pedig szeretne idegen nyelveket magáévá tenni. Keserű íz van a szájában.

Eszébe jut, hogy múltkor is beszéltek hozzá szlovákul, és nem tudta leolvasni a szájukról. Pedig értette volna amúgy. A barátnője mondta, hogy az időt kérdezték. Reflexből fordítja is magában, hogy kolko je hogyín.

Érettségi után a szülei szemében megjelenő könnyek döbbentik rá arra, hogy a szülei mennyi energiát fektettek belé, meg abba, hogy minél önállóbb legyen. Hallássérülten is.

Beköltözik a székesfehérvári kollégiumba, és élete legmeghatározóbb évén esik túl. Az itt töltött év élete egyik legélénkebb éve a szabadság íze miatt, és amennyire vonzó számára az üres lappal való kezdés, pont annyira félelmetes is.

#9 dolog, amit elmondanék fiatalkori énemnek

Forrás: Pexels

2018

Na igen, ha őt elkapnám az Andrássyn, akkor behúznám őt egy kávézóba, elé tolnék egy nagy adag csokis brownie-t, és 8, azaz nyolc fontos dolgot mondanék neki:

#1 Nem vagy hülye a szlovákhoz, csak nem ez a te nyelved!

Azaz, kezdjek el tanulni inkább angolt, és azt is inkább külön tanárnál. Egész egyszerűen azért, mert az angol tele van magánhangzókkal, amit könnyebben leolvasok a szájakról, mint a mássalhangzókkal teli szlovákot vagy németet.

Csoportosan se vált be nekem a tanulás, és nem ártott volna egy külön szájról olvasós blokk sem egy tanóra alatt. Sebaj, sose késő elkezdeni tanulni egy nyelvet!

#2 Indíts blogot, már most!

Egyszerűen csak mert terápiás hatása van, és mert utólag fogsz csak rájönni, mennyi mindent is adott neked.

#3 Kezdj el olvasni hallássérült témákban!

Ismerd meg magad és a hallássérülteket! Lehet, hogy nem találkoztál 18 éven keresztül egy hallássérülttel sem, de fogsz, és jobb már előbb átlátni a viszonyokat, kapcsolatokat, finom szálakat, érzéseket, fájdalmakat. Hamarabb meg fogod találni a helyed!

#9 dolog, amit elmondanék fiatalkori énemnek

Forrás: Pexels

#4 Keress sorstársakat!

Beszélgess velük, találkozzatok rendszeresen. Segít majd egyensúlyban tartani, ha éppen úgy érzed, nehéz a hallók világában ellébecolni.

#5 Ne akarj ennyire megfelelni!

Nem tartozol senkinek sem semmivel. Azért, mert hallássérült vagy, nem kell extrán teljesítened sem a barátoknál, sem a szüleidnél, sem máshol. Ha valamit csak azért csinálnál, hogy megmutasd, hallássérültként is képes vagy rá, ne tedd! Inkább olyan dolgokra áldozz energiát, amit szívesen csinálsz!

#6 Tanuld meg a hallókészülék váltás alapjait!

Ne hidd el, ha azt mondja egy audiológus, hogy hozzá fog szokni az agyad. Nem fog!

A készülékváltás alapszabályai:

  • próbálj ki minél többet,
  • és addig ne nyugodj, míg az audiológus precízen be nem állítja!

És soha, egy percig ne érezz lelkiismeret furdalást amiatt, hogy ”panaszkodsz”!

#7 Lesznek korlátaid, és ezt fogadd el!

Nem azért, mert nem teszel érte eleget, hanem, mert képtelen vagy rá a hallásod miatt. Ha ilyen akadályba ütközöl, ne facsard ki magad feleslegesen. Engedd el. És ne törődj azzal, hogy vannak, akik ezt nem értik meg.

#9 dolog, amit elmondanék fiatalkori énemnek

Forrás: Pexels

#8 Vedd körbe magad olyanokkal, akik szőröstül-bőröstül elfogadnak!

Mert lesznek ilyenek. Rájuk kell koncentrálnod, a többi nem számít. Velük fogod önmagadnak érezni magad, nekik természetes lesz, hogy figyelnek rád!

Persze, lesznek rossz időszakok. Az élet néha zuhanórepülés, de majd a végén úgyis elkapod a kormányt.

Ha meg nem, akkor csak zuhanj le és kész.

Aztán majd lesz valami.

Valami mindig van.

Te most bölcsebb lehetsz!

Van egy zárt csoportunk Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha 17-30 év közötti hallássérült vagy. Itt már idejekorán megtalálhatod azokat az atyai tanácsokat, amit tíz évvel idősebb éned most elmondana neked. Ám ezen túl azért érdemes csatlakoznod, mert:

  • közösséget találsz,
  • akikkel évközben találkozhatsz is,
  • és mert elsőként tudsz mindenről: a táborról, lehetőségekről, találkozókról, előadásokról.

Halitalisok – Itt senki sem mondja, hogy semmi!  néven találsz meg bennünket!

Várunk nagyon!