Szülőként biztosan aggódsz, hogy hogyan fejlesztheted jól hallássérült gyermekedet otthon, és lehet, hogy amiatt is aggódsz, hogyan fog majd visszaemlékezni ő erre az időszakra, amit tanulással és fejlesztésekre rohangálással töltöttetek. Most erre a két kérdésedre válaszolok, és tippet is adok neked az otthoni fejlesztésekhez!

Amikor gyerekként ott ültem az asztalnál anyuval, valószínűleg ő is ilyeneken gondolkozott. Hogy más gyerek szaladgál, játszik most, én meg tanulok. Mi így hívtuk a fejlesztésekkel teli délutánokat. De az a helyzet, hogy én szerettem tanulni. Anyu mindig így meséli, de én igazából úgy emlékszem erre, hogy játszok. És ez nem áll olyan messze az igazságtól, hiszen a gyógypedagógiában is rengeteg játékot használunk fel, alakítjuk át a szabályokat vagy magát a játékot aszerint, hogy mit szeretnénk éppen fejleszteni.

Ha így nézzük, a gyógypedagógusok kicsit játékgyártók is, én is készítettem már saját kezűleg társasjátékot, és emlékszem még, mikor festékekkel és színes ceruzákkal borítottam be a lakást, mert alkotnom kellett valamit egy foglalkozásra.

szókincsfejlesztő játék gyerekeknek

Forrás: Unsplash

Az a jó ezekben a fejlesztő gyakorlatokban, hogy leköti a gyerekeket, szeretik, és érdekli őket. Külső szemmel az ember tényleg csak annyit lát, hogy a gyerek játszik, csak a szakember az, aki valójában tudja, mi is történik pontosan, hiszen tudatosan válogatja össze ezeket az eszközöket.

A játék és a játékosság egyébként is fontos része a fejlesztéseknek. A játék lelkesít, izgalmas, felkelti az érdeklődést, változatossá teszi az ismeretszerzést, így az egyik legjobb eszköz arra, hogy játszva tanuljon a gyermek.

És akkor jöjjön néhány ötlet, amit kipróbálhattok otthon, akár egy az egyben, de akár inspirálódhattok is belőle, hogy később saját játékot kreáljatok belőle gyermeketek életkorának, fejlettségi szintjének megfelelően.

Fedőnevek

Remek szókincsfejlesztő játék ez, ami szókártyákkal operál. A játékosok két csapatot alkotnak, melyek 1-1 tagja, a kémfőnökök birtokában vannak a megoldókártyának, a többiek csak az előttük kiterített 25 szókártyát látják. A kémfőnökök feladata, hogy rávezessék társaikat, mely lapok tartoznak hozzájuk, méghozzá úgy, hogy egy-egy szóval megpróbálnak minél több kártyára utalni egyszerre anélkül, hogy megneveznék őket.

Például ha azt szeretném, hogy rájöjjenek, hogy a rigó és répa szókártya a miénk, mondhatom azt, hogy  “gyerekvers, 2” , azaz kettő szóra is asszociálhatunk ez alapján a 25 szóból. Ez egyszerűnek tűnik, de valójában egyáltalán nem az, komolyan meg kell dolgoztatni a szókincsünket a játék során!

Dixit

Az egyik kedvenc társasjátékom ez, és nemcsak azért, mert gyönyörű képeket használ, hanem azért is, nagyon sokrétű a felhasználása. Szuper játék önismeret fejlesztésre és szókincs bővítésre is. Egyszerűen csak terítsük ki a képeket, és tegyünk fel egy kérdést. Ez lehet bármi, amire válaszolhatunk képpel:

 • Hogyan képzeled el a következő iskolaévedet?
 • Milyen volt a tavalyi éved?
 • Milyennek látod magad/vagy mást most?

A kérdés feltétele után válasszunk egy képet, és utána beszéljük át, miért azt a képet választottuk! Fontos, hogy te se maradj ki ebből a játékból, hiszen akkor lehet ez a játék őszinte, ha mindketten megnyíltok egymás felé. Remek játék ez arra is, hogy jobban megismerjétek egymást, magatokat, és ugye, az érzések, gondolatok mondatba formálása sem egyszerű feladat!

Sztorikocka

Egyszerű szabályokkal működő társasjáték ez: dobj a kockákkal, és az ikonok felhasználásával kerekíts egy történetet! Lehet ezt bonyolítani úgy is, hogy egymás történetét kell folytatnotok! Felpezsdíti a fantáziát, és a szókincseteket is bővíti!

szókincsfejlesztő játék gyerekeknek

Forrás: Unsplash

Horgászósdi

Szerintem nincs olyan gyerek, aki ne imádná a horgászosdit, aminek az oka roppant egyszerű: tényleg ki kell pecázni valamit a vízből, vagy a képzeletbeli vízből. Sokféleképpen létre lehet hozni ezt a játékot, vagy szerezzünk be egy lavórt, amit töltsünk meg vízzel, vagy vágjunk ki egy kék filcet, ami a tavat szimbolizálja. A vízben lévő tárgyakra vagy készítsünk hurkot drótból, vagy ragasszunk rájuk mágnest! A pecabotnak megfelel egy erősebb hurkapálcika, kössünk rá zsineget, a végén egy kampóval vagy mágnessel!

Ha ez megvan, indulhat is a pecázás, de természetesen megadott instrukciók alapján! Innentől pedig már csak rajtunk és a szurdopedagógusunkon múlik, mit hozunk ki belőle! Itt van néhány ötlet:

 • A gyermeked valamelyik tárgyat kihúzza, közben utánozza a hangját, vagy megnevezi azt.
 • A gyermeknek azt a tárgyat kell kihorgásznia, amelynek a hangját vagy a nevét hallja.
 • Azt a tárgyat kell kihorgásznia, amelyiknek a színét mondod.
 • Azt a tárgyat kell kihorgásznia, amelyiknek körülírod a tulajdonságait.

Mindig érdemes valamit elvárnod a gyermekedtől az ő szintjén, mielőtt kihorgássza: utánozza a hangját, nevezze meg, vagy támaszkodjon a hallására. Ha mindet kipecázta, vissza is dobálhatja őket a vízbe egyesével úgy, hogy megnevezi őket újra, vagy mond róluk valamit!

Gazdálkodj okosan!

A legtöbb társasjátékból remek fejlesztő játék alakítható át azzal, hogy kicsit változtatunk a szabályokon, vagy kiegészítjük, lecseréljük egyes elemeit! Ilyen a Gazdálkodj okosan! is, ami az egyik legegyszerűbben variálható játék!  Az eredeti szerencsekártyákat cseréld le házilag gyártott kártyákra, amelyekre olyan feladatokat írhatsz, amelyek fejlesztik gyermeked hallását, szókincsét, beszédét, szájmozgását, de akár az iskolai tananyagot is belecsempészheted!

Néhány példa feladatokra:

 • Fújj fel 3 lufit!
 • Fújj el egy papírgalacsint szívószállal az asztal egyik végéből a másikba!
 • Sziszegj, mint egy kígyó!
 • Mi az ellentéte a szónak: kicsi?
 • Mondd el ezt a nyelvtörőt: Mit sütsz kis szűcs?
 • Mondj egy verset fejből!

A fent leírt játékok mind alkalmazhatók otthon, ha azt a gyermeked életkorához, nyelvi szintjéhez, egyéniségéhez igazítod. Ebben kérd bátran a szurdopedagógusotok véleményét, segítségét! Soha ne kötelességből vagy fejlesztési célból álljatok neki játszani, tanulni, hanem akkor és azzal a feladattal, ami a gyermekedet is leköti és érdekli!

Neked is van ötleted? Vagy szükséged lenne újra?

Oszd meg velünk és a többi szülővel, és kérdezz bátran! Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedétől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted hallássérült gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!