Kötelező a hallássérültek támogatása, ha te is az vagy?

2021-02-01T09:02:18+00:00Kategóriák: Tabu|Címkék: , |
Számos alkalommal belefutottam olyan reakciókba, amikor az egyik hallássérült számon kér a másiktól valamit azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene megnyilvánulnia vagy viselkednie, ha a hallássérülésről beszél. Vagy bármilyen olyan témáról, ami a hallássérültekhez is kötődik valamilyen formában. A többedik ilyen alkalommal felvetődött bennem egy nagyon kényes kérdés: Vajon kötelező-e hallássérültként kiállnunk a hallássérültekért, és minden esetben úgy kell megnyilvánulnunk, hogy az hallássérültbarát legyen?

Nehéz kérdés ez, és csak azt tudom rá mondani, hogy igen is, meg nem is.

Azt gondolom, hogy senkitől sem várható el, hogy kötelezően mindig a hallássérültekért éljen és felszólaljon. Ugyanakkor mindannyiunk érdeke, hogy legalább néha így tegyünk.

De kifejtem ezt egy kicsit alaposabban.

Nem várható el, mert azt gondolom, hogy a hallássérülés az a személyiségünknek csak egy szelete. Van olyan ember, aki szívesen foglalkozik az ideje nagyobbik részében a hallássérüléshez kapcsolódó témákkal, megnyilvánul, állást foglal, felszólal. De van olyan ember is, aki úgy érzi, hogy nem akar ezzel foglalkozni, mert ez csak egy pici szelete az életének, és szívesebben szánja az idejét, energiáját valami másra. Nem akarja, hogy a gondolatai gyakran forogjanak ekörül, és ez teljesen rendben is van!

Még nekem is vannak időszakok az életemben, amikor úgy érzem, kevésbé szeretnék ezzel foglalkozni, mert túl sok. Olyankor kicsit feltöltődöm más dolgokkal. És ez teljesen normális dolog!

Ugyanakkor szükségünk van emberekre, akik időt és energiát szánnak a hallássérültek problémáira, mert túl kevesen látszódunk és hallatszódunk ahhoz, hogy érdemi változások alakuljanak ki a mi ügyünkben, legyen az a feliratozás kivívása, vagy az egészségügy hallássérült-barátabbá tétele.

Tehát, én azt mondom, gondold át, te hogyan állsz ehhez, mi az, ami számodra belefér. Ha pedig valamilyen módon tennél a hallássérültek támogatása érdekében, összeszedtem pár ötletet, hogy merre indulj!

Vállald fel magad!

Akár Instagramon, akár Facebookon, akár a hétköznapokban. A hallássérülésről azért van annyi tévhit, mert keveset tudnak róla az emberek. Ha találkoznak hallássérült emberrel, általában a siketeket ismerik fel be a jól látható jelnyelv használatuk miatt, vagy pedig a hallókészülékről jönnek rá, hogy valaki hallássérült. A nagyothallókról viszont még mindig számos tévhit él a halló emberekben. Az egyik, hogy a hallókészülék visszaadja a teljes hallást, ezért nem kell figyelni rájuk. A másik, hogy nem hallanak jól, ezért kiabálni kell velük, hogy meghallják, amit mondanak nekik. Nem ritka az sem, hogy aluliskolázottabnak hisznek bennünket. Ezért fontos, hogy láthatóvá tedd, hogy hallássérült vagy.

Mert ha ott van a profilodon a hallássérülésed ténye, akkor a megnyilvánulásaid nem egy emberé, hanem egy hallássérült emberé lesznek. Így az emberek, akik olvasnak, követnek téged, egy reális, színes képet kapnak a hallássérültekről.

Olyan embert látnak, aki anya, szuper gasztrotündér, tanul, sportol, bulizik, természetben kirándul, utazik. Mint akárki más.

Kötelező a hallássérültek támogatása, ha te is az vagy?

Forrás: Unsplash

Mondd el a véleményedet!

Bármiről, ami kapcsolódik a hallássérülésedhez! A kommunikációs nehézségekről. Karácsonykor arról, hogy hogyan élted meg hallássérültként. Felhívhatod a figyelmet a feliratozás hiányára, vagy a maszkviselés miatti kommunikációs akadályokra! Elmesélhetsz egy vicces helyzetet. Elmesélheted a történetedet. Megmutathatod a hallókészülékedet. Elmondhatod, mi okoz frusztrációt. Tanácsot adhatsz a fiatalabbaknak vagy azoknak az anyukáknak, akik most ismerkednek gyermekük hallássérült világával.

Ezt bármikor megteheted, amikor úgy érzed, van mondanivalód, vagy az aktuális politikai, társadalmi történések váltanak ki belőled gondolatokat, amire hallássérült szempontból is tudsz reflektálni.

Vannak kimondottan olyan alkalmak is, amikor a hallássérülés központi téma az egész világon: március 3. a hallás világnapja, de ott van a siketek világnapja, vagy a #DeafAwarenessWeek. Ilyenkor sokan megnyilvánulnak a közösségi médiában, csatlakozz hozzájuk te is!

Buzdíts erre másokat!

Mert még nem vagyunk elég láthatóak. Még mindig sokan olvadunk be a többségi társadalomba, ami egyfelől jó, mert menők vagyunk, és képesek vagyunk rá mindenféle nehézségeink ellenére is! Ugyanakkor ne felejtsd el, ha sosem teszel szóvá semmit, ha nem hívod fel a figyelmet egy-egy problémára, akkor nem történik semmilyen változás.

Lehet, hogy néhányan közülünk beszélnek a 444.hu cikkében a maszkviselés nehézségeiről, vagy én írok itt a Koronanaplók sorozatban a COVID-19 következményeiről a hallássérültekre nézve, de ez nem elég.

Nem, mert ha ugyanaz a pár ember ír csak róla, az kevés. Attól nem leszünk eléggé hihetőek, számba vehetőek. Többen kellünk hozzá, hogy látszódjunk, és hogy észrevegyenek!

Foglalkozz a hallássérültséggel valamilyen formában!

Nem baj, ha olyan életmódot folytatsz, ahol nem nagyon van kapcsolódásod más hallássérültekkel, és nem kell, hogy aktivista legyél! De megtalálhatod a módját annak, hogy hogyan segítsd őket. Például a szakdolgozatodban választhatsz olyan témát, ami a hallássérüléshez is kapcsolódik.

Nagyon hasznosak azok a kutatások, amelyek különféle területeken vizsgálják meg azt, hogy hogyan illeszthető bele a hallásvesztés, vagy milyen hatással bírhat a hallássérültek csoportjára az adott szakterület.

Ismerd meg a saját kultúrádat!

És legyél nagyon nyitott! A hallássérültek világa nagyon összetett és sokszínű. Rengeteg egymásnak ellentmondó álláspont van, sok az olyan téma, amit nem mindegy, hogyan közelítesz meg. Nem árt ezekkel tisztában lenned, és törekedned arra, hogy úgy nyilvánulj meg, hogy az mindenkivel szemben korrekt legyen. Nem baj, ha van egy határozott álláspontod, de azt is úgy kommunikáld, hogy tiszteletben tartod az ellenkező véleményeket is.

Nem érdemes még jobban megosztani egy amúgy is megosztott közösséget. Sokkal fontosabb az, hogy egymás érdekeit is megértsük és képviseljük.

Igyekezz hallássérültbarátként nyilatkozni!

Ezalatt azt értem, hogy ha videót osztasz meg, akkor feliratozd. Ha élőzöl, feliratozott legyen. Ha előadást tartasz, legyen jelen tolmács. Ezeknek a megvalósítása idő és energiaigényes, tudom. De ha teheted, akkor gondoskodj erről! A Clipomatic alkalmazás például jó az aláfeliratozáshoz, több instagrammer is használja, és én hálás is vagyok érte. Ha valamiért nem sikerülne az akadálymentesítést megoldanod, akkor kommunikáld, hogy miért, és mi az álláspontod ebben!

Kötelező a hallássérültek támogatása, ha te is az vagy?

Forrás: Unsplash

Neked is van véleményed? Mondd el!

Van egy zárt csoportunk Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha 17-30 év közötti hallássérült vagy. Azért érdemes csatlakoznod, mert:

  • közösséget találsz,
  • akikkel évközben találkozhatsz is,
  • és mert elsőként tudsz mindenről: a táborról, lehetőségekről, találkozókról, előadásokról.

Halitalisok – Itt senki sem mondja, hogy semmi!  néven találsz meg bennünket! Akkor se búsulj, ha a halitalisok közé nem tudsz csatlakozni, akkor gyere a a Tudatos nagyothallók zárt facebook csoportunkban, ahol a sorstársaid várnak!

Go to Top