Vegyes sali

Partizz egészségesen, avagy hallásvédelem a szigeten

Üvöltő zene, tombolás és gondtalanság… Röviden így tudnánk összefoglalni az idei Sziget Fesztivál élményeit. De biztos, hogy a macskajajon túl következmények nélkül maradhat az egyhetes, nonstop partizás? Szerintünk nem, ezért léptünk akcióba a helyszínen. Ismeretterjesztő sátrunknál hatásos és innovatív megoldásokat mutattunk a fiataloknak hallásuk védelmében, amik gondoskodnak arról, hogy még sokáig élvezhessék a zenét – valóban gondtalanul

Partizz egészségesen, avagy hallásvédelem a szigeten

„A Hallás Társasága” Alapítvány idén nyáron tripla sátorral települt ki a Fesztivál Civil Szigetére. Célunk az volt, hogy a fiatalok elkerülhessék a halláskárosodást a maximális hangerőn dübörgő koncerteken, zajszűrő eszközeinket „élesben” tesztelve. Hogy a téma fontosságát megmutassuk, a nagyszínpadtól 200 m-re elhelyezkedő sátrunkban folyamatosan mértük a zajszintet. Emellett audiológusaink segítségével minden érdeklődő tisztázhatta maga előtt hallása aktuális állapotát.


Aktivistáink zajvédő füldugókkal látták el a látogatókat, akik játékos kvízek megoldásával profi zajártalom elleni eszközöket is nyerhettek.

Partizz egészségesen, avagy hallásvédelem a szigeten

A szigetlakók a klasszikus készülékek mellett megismerkedhettek a legújabb, innovatív füldugókkal is, amik úgy óvják a hallást, hogy közben nem akadályozzák a zene élvezhetőségét, sőt: legtöbbször fokozzák azt. Az orvosi műanyagból készült, úgynevezett passzív zajszűrős füldugók a fülbe belemelegedve a hangoknak csak a zavaró, egészségre káros frekvenciáit szűrik ki, a többit átengedik.

Ezen túl meséltünk a fiataloknak a sokuk által szinte életformaszerűen használt, közvetlenül a hallójáratba dugható fülhallgatók káros hatásairól. Egészséges alternatívaként kipróbálhattak passzív zajszűrős felhallgatóikat is, amelyek a környezeti zaj kizárásával segítik elkerülni, hogy halláskárosítóan magasra kelljen tekerni a hangerőt.

A helyszínen megismerhették és kipróbálhatták az érdeklődők az utazó, folyamatosan zenét hallgató életformát kedvelők (és ki nem ilyen manapság?) hallásának legjobb barátját, az aktív zajvédelmet kínáló fejhallgatókat is.

Ezeknek az eszközöknek az nagy előnye, hogy a bennük lévő mikrofonok figyelik a kinti monoton környezeti zajt, majd ellenkező amplitúdóval gerjesztenek egy ugyanolyat, hogy a kettő kiolthassa egymást. Ennek köszönhetően a fülhallgatóban csak a zene hallható, kristálytisztán és tökéletesen élvezhetően.

Partizz egészségesen, avagy hallásvédelem a szigeten

Végül, de nem utolsósorban az Alapítvány sátrában a fiatalok ismeretterjesztő filmeket nézhettek a hallás védelméről, egyszerű tesztekkel maguknak is ellenőrizhették hallásuk állapotát, vagy kipróbálhatták, milyen érzés lenne különböző mértékű halláscsökkenéssel „élvezni” a zenét. Az érdeklődők és a szétosztott füldugó magas száma alapján úgy gondoljuk érdemes volt ott lennünk, és ahogyan ott leszünk jövőre is, hogy a Sziget Fesztiválra látogatók egy felejthetetlen nyári élményeken túl egy egészségtudatosabb hozzáállással is gazdagodhassanak.

Írjon nekünk!

Szeretne értesülni róla, ha egy új bejegyzés kerül az oldalra?
Kövessen minket a Facebookon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email