Vegyes sali

Füldugót feltétlenül pakolj be, ha élvezni szeretnéd a nyári koncerteket!

A nyár kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmedet arra, hogy csomagold be a füldugóidat. Így elkerülheted a hallásgondokat a nyári koncert szezon idején.

Friss kutatások azt mutatják, hogy a füldugók nem csak segítik a zene szerelmeseit kihagyni a koncert utáni „csengő hangot a fülben” (fülzúgás), de akár attól az átmeneti halláskárosodástól is megóvnak, ami a hangos zenének vagy zajnak való kitettség után következik be. Koncertre járók figyelem! Az „átmeneti” halláskárosodás gyorsan alakul ki, és az ismételt zajkitettség akár maradandó halláskárosodáshoz is vezethet.

A „füldugók használata a biztonságos hallásért” üzenet leginkább a tiniket célozza meg. Célja, hogy rávegye őket arra, hogy kétszer is meggondolják a zene hangerejét. Az elgondolkodtató adatok ugyanis azt mutatják, hogy halláskárosodás egyre gyakoribb ebben a korcsoportban.

A zajvédő füldugók tényleg képesek segíteni! Tény: Azoknál fesztiválra-járóknál akik füldugót viseltek, ötször kisebb valószínűséggel tapasztalható a koncert után fellépő ideiglenes halláskárosodás, mint azoknál akik nem védték fülüket. Emellett a füldugót viselők körében kisebb a valószínűsége annak is, hogy később a fülzúgásban megkeserítse az életüket.

Minden hang, ami 85 dB vagy afeletti hangerejű, huzamosabb idő elteltével káros lehet. Volt rá eset, hogy egy zenei fesztiválon 4,5 órán keresztül folyamatosan 100 dB-t mértek. Ezzel a hangerővel a halláskárosodás már akár 15 perc elteltével is felléphet.

Általában igen könnyű szert tenni egy pár füldugóra. Az eldobható füldugók, melyek habból vagy szilikonból készülnek, a legtöbb helyi gyógyszertárban már kaphatóak. Praktikusak, mert a zenét és a társalgást továbbra is hallhatod annak ellenére, hogy a füleidben vannak. De ha jó szorosan illeszkednek, akkor igen hatásosak a már kockázatosan erős hangok kizárásában.

Füldugót feltétlenül pakolj be, ha élvezni szeretnéd a nyári koncerteket!

Sokkal kifinomultabb, zajszűrő betétes füldugók is beszerezhetőek már akár online is. Az audiológusok pedig már egyéni hallásvédelemmel is el tudnak látni, hogy pontosan a te füledhez illeszkedő méretű fülvédővel védekezhess. Az egyéni védelem megfelelő és optimális illeszkedést biztosít, és csökkenti a nem kívánt zajnak való kitettség kockázatát. Ha már audiológusnál jársz, végeztess el egy hallástesztet is, hogy megismerd hallásállapotodat, és hogy megtudd, nincs-e már bármilyen szintű halláskárosodásod.

A nyár folyamán. nemcsak a hangos zene az egyetlen veszélyforrás, amitől meg kell óvnod a hallásodat. A fűnyírók, erőgépek, motoros szabadidős járművek zajának, illetve céllövészetnek, sport eseményeknek és tűzijátékoknak való hosszabb ideig tartó kitettség is károsíthatja a hallást. Javasold te is a környezetedben lévőknek, hogy kerüljék el, vagy csökkentség a hangos zaj miatti halláskárosodás kockázatát, azzal, hogy füldugót használnak

A zaj része a világnak, amiben élünk… Ha a nyár folyamán jól akarjuk érezni magunkat, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy bele ne fussunk valamilyen hangos tevékenységbe is. Éppen ezért határozottan arra biztatunk mindenkit, hogy legyen előrelátó és védje meg a füleit! A füldugók használata a legjobb megoldás arra, hogy megőrizhesd a zene élvezetét.

Szerző: Tompa Annamária
Fénykép: festivalsherpa.com
Forrás: Better Hearing Institute

Írjon nekünk!

Szeretne értesülni róla, ha egy új bejegyzés kerül az oldalra?
Kövessen minket a Facebookon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email