Hallókészülékkel élni életforma. Vigyázni kell rá, óvni a víztől, karban kell tartani, hogy hűséges társunkként szolgáljon. Nem csoda, hogy a félelmeink nagy része a hallókészülékhez kapcsolódik.

Mert keserédes kapcsolat a miénk. Imádat és függőség. Néha utálat és bosszúság, amit érzünk irántuk. Máskor elönt a hála.

Hála és öröm azért, mert a csendet képes hangokkal teli világgá varázsolni. Mert olyan lehetőségeket biztosít, ami nélküle nem lenne.

Utálat és bosszúság azért, mert függünk tőle, mert nem mindig működik, ahogyan szeretnénk. Mert néha okoz kellemetlen perceket.

És félelem azért, mert mi van, ha baja esik.

A legutóbb összegyűjtöttem nektek a leggyakoribb hallássérült parákat, amelyek társas helyzetekben jöhetnek elő nálunk. Most pedig a hallókészülékhez köthető félelmeket gyűjtöttem össze. Íme a 8 leggyakoribb hallókészülék para!

#1 Hova tegyem a készüléket este?

Főleg idegenben, rutintalan utazóként lehet ez gyakori félelem. Otthon már jól bevált az ágyunk sarka, vagy az éjjeliszekrény sarka, de az idegen helyeken elsőre nehéz elhinni, hogy ugyanott pillantjuk meg a készüléket reggel, ahová este tettük.

,,Ne nyúlj hozzá!" - íme a 8 leggyakoribb hallókészülék para

Forrás: Pexels

Jobban belénk marhat a kétség:

 • Mi van, ha ellopják?
 • Ha leesik?
 • Utána rálépnek?
 • Eltűnik?
 • Eltörik?

Nem is kényelmes úgy nyaralni, ha kényszeresen ellenőrizzük, hogy rendben van-e.

De nem is kell!

Beszéljünk inkább a környezetünkkel, hogy a hallókészülék nagy becsben tartott kincsünk, és figyeljenek rá ők is. Azonnal szóljanak, ha például áthelyezték óvatosságból máshová, míg aludtunk Egyébként pedig tartsuk jól zárható dobozban, olyan helyen, ahol biztosan nem eshet le.

#2 ,,Ne nyúlj hozzá!”

A legtöbben nem viselik jól, ha hozzáérnek a hallókészülékéhez. Emögött több ok is megbújhat. Egyrészt az értéke, hiszen nem egy olcsó eszközről van szó, érthető, hogy félted, nehogy baja essen.

Másrészt pedig a pánik szélére tud sodorni a gondolat, hogy milyen rossz lenne, ha hirtelen és gyorsan új készüléket kellene találnod, és újra végig kell járnod az új készülék megszokásával járó tortúrát.

De ha már végig kell, az legalább a saját hibádból történjen, ne azért, mert más hozzányúlt.

Azért is ódzkodhatsz attól, hogy hozzáérjenek, mert ez egy intim eszköz. Csak a te füledben van helye és a te kezedben, és igen: van rajta kosz, fülzsír. Érthető, ha zavar, ha más látja.

Mindenesetre, azon túl, hogy tudatosítod, fülzsír mindenki fülében van, jó, ha egyszerűen csak elmagyarázod a másiknak a félelmeid mögött meghúzódó okokat. Ha pedig nem túl megértő emberrel hoz össze a sors, akkor említsd meg az árát, illetve azt, hogy ha tönkreteszi, a költségek őt terhelik.

,,Ne nyúlj hozzá!" - íme a 8 leggyakoribb hallókészülék para

Forrás: Pexels

#3 Csak víz ne érje!

Különösen nyáron, esőzésben, strandoláskor félhetünk attól, hogy a hallókészülékünk elázik. Ezekre a helyzetekre szerencsére fel lehet készülni előre, ha nagyon féltek tőle, de jó, ha tudjátok, hogy a hallókészülékek valamennyire csepp-és vízállók.

Érdemes megkérdezned az audiológusodtól, hogy a te hallókészüléked mit bír ki. Ez talán a félelmedet is csökkenti.

Vannak készülékek, melynek csak a gépháza cseppálló, más készülékeknek pedig az összes alkatrésze be van vonva víztaszító anyaggal.

Ettől függetlenül van néhány praktika, amit bevethetsz ezekben a helyzetekben:

 • Ha vízi csata van kialakulóban, jelezd hangosan, hogy rád vigyázni kell, mert tönkremehet a készülék.
 • Vedd ki a készülékedet, és vegyél részt a vizes bulikban is!
 • Esőzéskor legyen nálad vízálló doboz, zacskó, amibe elrakhatod, amíg elmúlik a vihar.
 • Használj vízlepergető sapkát esőben, vagy takard le ruhadarabbal, nejlondarabbal.

Egy biztos: kellemetlenül ne érezd magad, mert ”furcsán” viselkedsz. A készüléked biztonsága fontosabb.

#4 Furcsának néznek, mert megtapogatod a füled.

Ez ilyen furcsa berögződés, néha én is csinálom. Annyira nem érzem már, hogy a fülemben van a készülék, hogy gyakran odanyúlok, hogy ott van-e. Néha még random hangokat is adok ki, hogy ellenőrizzem, jól szól-e, bent van-e.

Szerintem ez természetes dolog, sosem éreztem magam emiatt rosszul, szerintem te se tedd. Ha mégis kényszeresen odanyúlsz és téged zavar, akkor foglald le a kezed valami mással, vagy csinálj úgy, mintha csak a hajadat tűrnéd a füled mögé.

,,Ne nyúlj hozzá!" - íme a 8 leggyakoribb hallókészülék para

Forrás: Pexels

Az is jó megoldás lehet, hogy a hangokra kezdesz koncentrálni. Azzal is tudod ellenőrizni, hogy a hallókészüléked rendben van-e. Ha van a hallókészülékedhez okostelefonra való alkalmazás, kezdj el

#5 Mi van, ha hallják, hogy sípol?

Bevallom őszintén, engem ez egyáltalán nem zavar, mert annyira hozzám tartozik, hogy természetes része az életemnek. Ha valaki szól miatta, akkor kérek időpontot az audiológusomtól, mert ez egy jelzés, hogy

illesztékcserére vagy csőcserére van szükség. Esetleg a beállításon kell finomítani.

Ha ezek rendben vannak, akkor nincs mitől félnünk.

#6 Mi van, ha elveszik, ellopják?

Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha nincs a fülünkben: strandon, fürdés közben, alvás közben. Idegenben alváskor érdemes megkérni a velünk alvókat, hogy figyeljenek rá, vagy dobozban eltenni a táskánkba, ruháink közé. Ha a szállásunkon van széf, tegyük abba.

Strandon jó megoldás, ha valaki mindig van a holmik mellett, vagy ha az autóban hagyjátok, amíg fürödtök. Néhány helyen lakatolható csomagmegőrző is van, ott is hagyhatjátok arra az időre, míg vízben vagytok.

A lényeg, hogy minden olyan helyzetben, amikor kiveszed a füledből a készüléket, olyan helyre tedd, amelyet biztonságosnak ítélsz meg.

,,Ne nyúlj hozzá!" - íme a 8 leggyakoribb hallókészülék para

Forrás: Pexels

#7 Tönkremegy, és nem tudom kifizetni a szervízt/ az új készüléket

Tény, hogy ez előfordulhat, de azért ezek a kütyük strapabíró készülékek. Azonban érdemes felkészülnöd erre előre, akkor is, ha a készüléked vígan kiszolgál tíz évig is.

 • Kezdd el félretenni következő készüléked árát, így tudsz hova nyúlni, ha tönkremegy a készüléked vagy szervízelni kell!
 • Köss rá biztosítást!
 • Ha a régi készüléked még mindig jó, gondolj rá tartalék eszközként, amíg meg nem oldódik a probléma!
 • Tartsd rendszeresen karban a hallókészüléked, hogy kibírja a kihordási időt!
 • Ismerkedj meg a támogató rendszerrel – jelnyelv, orális tolmács, írótolmács – , hogy ügyeiden készülék nélkül is tudd intézni!

#8 Fontos esemény közben merül le az elem, és  nincs nálunk elem

Mindenképpen maradj nyugodt. Gondold át, honnan tudsz elemet szerezni:

 • Van a közelben audiológia?
 • Hallássérült ismerős?
 • Órás?

Ha nincsen, akkor se essünk kétségbe, hanem jelezzük a környezetünknek, hogy mi történt. Eldöntheted, hogy neked mennyire fontos az esemény, le tudod- e mondani, vagy esetleg több segítséget kérve, szájról olvasva végig csinálod.

,,Ne nyúlj hozzá!" - íme a 8 leggyakoribb hallókészülék para

Forrás: Pexels

Fontos, hogy ne érezd rosszul magad egyetlen esetben sem! Ilyen előfordulhat bárkivel, csak más például hirtelen rosszul lesz vagy egyéb problémája akad.

A félelmek szörnyeteggé tudnak válni, de fontos tudnotok azt is, hogy ha beszélünk róluk, ha felkészülünk rájuk, a morgó szörnyetegekből cincogó kisegér változhat.