Tabu

Ettől válik gyermekbiztossá egy cochlear implantátum!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Ha szülőként éled meg, hogy a gyermeked cochleáris implantátumot kap, biztosan sok kétség és kérdés vetődik fel benned. Az egyik ilyen, ami a szülőkben gyakran felmerül, hogy hogyan lehet a cochlear implantátummal együtt élni úgy, hogy semmi baja ne essen se annak, se a gyermeknek, amíg nem elég nagy, hogy vigyázni tudjon rá. Valójában erre az implantátum gyártók alaposan felkészültek.

Az aggodalom teljesen érthető, hiszen a CI a fején van, nem is olyan kicsi, és a gyermek általában mindent meg is tesz annak érdekében, hogy aggódjunk, pusztán azzal, hogy önmaga: csetlik, botlik, letépi, elveszíti, leesik a füléről, vagy éppen órák óta nem hall vele, mert nem tudja még jelezni, hogy lemerült az elem vagy az akku.

Az implantátum gyártók azonban pontosan tudják, hogy a CI viselők jelentős része pici gyermek, hiszen  fél év kötelező hallókészülék viselés és beszédfejlesztés után már javasolják a beültetést annak érdekében, hogy a kicsi beszéd- és hallásfejlesztése minél hamarabb a cochleár implantátummal folytatódhasson.

A jó hallás és beszéd alakulásának kulcsfontosságú része az, hogy a gyermek - valamilyen hallásjavító eszközzel - még a beszédfejlődés megkezdése előtt megkapja a megfelelő hangingereket.

A hangingerek megtapasztalása ugyanis segít kialakítani azokat az agyi idegi kapcsolatokat, amelyek felelősek és szükségesek a beszéd beindulásához.

Ettől válik gyermekbiztossá egy cochlear implantátum!

Forrás: Oticon

Éppen ezért az implantátumok beszédprocesszorai rendelkeznek olyan funkciókkal és kiegészítőkkel, amelyek jelentősen megkönnyítik a gyermek dolgát abban, hogy együtt tudjon élni az új hallássegítő eszközével, de a szülők életét is azzal, hogy ezáltal könnyebben tudják támogatni hallássérült gyermekük beszéd- és hallásfejlődését.

Mivel a műtét azért mégiscsak egy komolyabb beavatkozás, ahol megbolygatják a belső fület, szüksége van a testnek pár hét gyógyulási időre, hogy regenerálódjon, és befogadja az idegen anyagot. Ez idő alatt rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükség, majd varratkiszedés, és csak egy hónappal a műtét után kapcsolják majd be az implantátumot.

Ezekre a segítő, kiegészítő funkciókra is érdemes rákérdeznünk akkor, amikor gyermekünk implantálása előtt keressük azt a CI modellt, ami végül a kicsi fülébe és fejére kerül. Íme néhány ilyen kiegészítő funkció, amiről jó ha tudsz, hogy létezik.

Ütés-, por- és vízállóság

Mivel egy gyerek tényleg nyakig merül a világban, legyen az homok, föld, vagy víz, jó eséllyel a CI-nek is jut majd belőlük bőven. Szerencsére, éppen emiatt alapos tesztek alá vetik az egyes CI készülékeket, hogy a lehető legjobban bírják a gyűrődést. A belső egységen ütéstesztet, az antenna kábelén húzóerő tesztet, a beszédprocesszoron pedig merülés és ejtéstesztet végeznek el.

Összességében elmondható, hogy ezek a készülékek sokat kibírnak: modellenként eltérően vízállóak, van amelyik akár 2 méter mélységig vízálló, van, amelyik 2 méter magasból leesve sem sérül meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármit megtehetünk velük.

Enreiter Ádám, aki korábban az egyik fül-orr-gégészeti klinikán foglalkozott az implantáltakkal, mint CI beállító fizikus, beszélgetésünk során elmagyarázta, mi célt szolgálnak valójában ezek az extra tűrőképességek.

Enreiter Ádám

Enreiter Ádám okleveles fizikatanárként diplomázott. Először egy hallásvizsgáló műszerekkel, akusztikával és hallásvizsgáló kabinok gyártásával foglalkozó vállalkozásnál dolgozott. Később az egyik hazai cochleáris implantációval foglalkozó egyetemi klinikán folytatta, ahol többek között az implantátumok beállítását végezte. 2017 óta a Mediszintech Audiológia Kft-nél az Oticon Medical cochleáris implantátum üzletágért felel, emellett szakmai segítséget nyújt a hallókészülékekkel illetve hallásvizsgáló műszerekkel foglalkozó részlegek számára. Hivatásaként tekint a hallássérültek és az őket gondozók, gyógyítók segítésére, az ellátás emberközpontúbbá tételére. Három gyermek édesapja.

Ha szükségesnek érzed, további óvintézkedéseket különféle eszközök segítségével tudsz tenni. Kaphatóak vízálló tasakok a készülékekre, párátlanító géppel pedig alaposan kiszáríthatjuk őket.

Ettől válik gyermekbiztossá egy cochlear implantátum!

Forrás: Oticon

CI rögzítő eszközök

A mindenben elmerülés és mindent megkóstolás után a gyerekek kedvenc elfoglaltsága a rohangálás, így jogos az aggodalmaskodás afölött, hogy nehogy kiessen a CI a fülük mögül és elvesszen valahol.

Szerencsére erre rengeteg megoldás létezik:

  • alkalmazhatsz speciális fejpántot, amibe beleültetheted a beszédprocesszort,
  • beszerezhetsz füldugós rögzítőt, aminek a dugós részét a hallójáratba helyezheted, a hurkos részébe pedig belebújtathatod a processzort,
  • De használhatsz biztonsági rögzítőt is, aminek hurkos végét ráhúzhatod a beszédprocesszorra, míg a másik végét rácsíptetheted a ruha nyakára.

Bármelyik megoldást választod is, mind segít abban, hogy a CI a helyén maradjon, vagy ha ki is esne a fül mögül, akkor se essen le a földre. Gyakori félelem még az is, hogy az antenna kábele beakad valahová és elszakad, de ez a kis zsinór sokkal strapabíróbb annál, mintsem, hogy ez tényleg megtörténjen.

Ettől válik gyermekbiztossá egy cochlear implantátum!

Forrás: Oticon

Gyerekzár

A legvadabb rémálmokban fordul elő az, hogy a gyereked lenyeli az elemet, az pedig csak szimplán bosszantó, ha félrenyomja a CI alapbeállításait vagy programot vált, miközben fogdossa a beszédprocesszort.

Erre nyújtanak megoldás a különféle gyerekzáras megoldások, amivel le tudod zárni például a programváltást, vagy ami megakadályozza gyermekedet abban, hogy a segítséged nélkül ki tudja nyitni az elemkamrát.

Dekor készletek

A CI gyártók különösen odafigyelnek arra, hogy a gyerekekkel mihamarabb megszerettessék a hallásjavító készüléküket. Éppen ezért biztosítanak számtalan módot arra, hogy időről-dőre a gyereked ízlésére tudd átvarázsolni a CI-t.

Kaphatóak díszítőelemek a mágneses tappancs korongjára, matricák, díszes, színes kábelek, és mintás tokok a beszédprocesszorra.

Ezek mind segítenek abban, hogy a gyermeked már alig várja, hogy reggelente a fülébe kerüljön a kis kütyüje.

Ettől válik gyermekbiztossá egy cochlear implantátum!

Forrás: Oticon

Egyéb hasznos kiegészítő funkciók

Érdemes rákérdezned csak úgy arra is, hogy milyen funkciók bújnak még meg az adott CI modellben. Létezik például megoldás arra is, hogy kétoldali implantátumnál ne küszködjetek azzal, hogy folyton elhibázzátok, és rossz oldalra teszitek fel a CI-t - például a készülék jelzi egy villanással.

Vannak hangra aktiválódó rendszerellenőrzések is, amivel tudjátok ellenőrizni, hogy a CI rendben működik-e, és nem pedig csendben tölti gyermeked a pillanatokat, mert például lemerült az elem.

Érdemes tehát ezekre is rákérdezned, ha a CI beültetése előtt álltok, vagy ha közeleg a beszédprocesszor cseréjének ideje.

  • Melyek elérhetőek ezek közül?
  • Hol beszerezhetőek, és milyen áron?
  • Hogyan segítenek az egyes funkciók a hétköznapokban?

Ez mind fontos részletkérdés a korai gyermekévek ideje alatt.

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email