Cicanapló

“Cica a vizsgálat közben felébred, de akkor már tudjuk: a pici lányunk siket.”

Az íróról

Ambrózy Noémi

Noémi vagyok, egy tündéri, pici lány édesanyja. 2014 március 24-én bizonyosodtunk meg róla, hogy nem hall, vagy legalább is keveset.
Nekünk minden nagyon új ezen a területen, és még nem tudjuk hogyan lesz.
Nekem fontos, hogy megosszam a gondolataimat. Pont ezért, ez inkább rólam, az anyáról szól, mint a gyermekről. Egyszer talán megírja, hogy hogyan éli meg ezt az időszakot. Addig itt vagyok én az érzéseimmel.

Noémi vagyok egy csodálatos kislány és egy csodálatos kisfiú édesanyja. Mindketten hallókészülékkel élnek. Amikor minden nagyon új volt ezen a területen, és nem tudtuk hogyan lesz a jövő, akkor fontosnak tartottam, hogy megosszam a gondolataimat. Pont ezért, ez inkább rólam, az anyáról szól, mint a gyermekről. Egyszer talán megírja, hogy hogyan éli meg ezt az időszakot. Addig itt vagyok én az érzéseimmel. Cicanapló, 1. rész.
*

Anticipációs gyász

Ülünk szerdán egymással szemben, és Sini mondja, hogy szeretné, ha elmennénk vizsgálatra. Pénteken úgyis megyünk dokihoz, szerzek időpontot. Pénteken, amikor anyósom beindul, és hétfő nyolc órára kapunk a Heim Pálba időpontot, megérkezik a gyomorgörcs is. Úgy már, hogy nem csak én aggódom, nehéz paramamiságnak tekinteni a dolgot....

“Cica a vizsgálat közben felébred, de akkor már tudjuk: a pici lányunk siket.”

Forrás: Unsplash

Sokk

....Összehányt pólóban ülök az alvó gyermek mellett és látom a monitoron a kisimult vonalakat. Bár fogalmam sincs, gyakorlatban mit jelentenek, az kiderül, hogy nem jó, és a helyzet percről percre rosszabb lesz. Ugyan a vizsgálat közben felébred, de akkor már tudjuk, a pici lányunk siket. A kép lehetne árnyaltabb a BERA és az ASSR vizsgálatok után, de nem az. Hiába a legjobb kezekben vagyunk, senkinek nincs ideje azzal foglalkozni, hogy most velünk mi lesz, mire számíthatunk.

Autópilóta módba kapcsolunk: kapunk papírokat, és két lehetőséget. Talán a hallókészülék működni fog, de lehet, hogy implantátum. Így vagy úgy, de hallani fog.

Még aznap elmegyünk a hallókészülékhez mintát vetetni.

Ezen kívül minden sötét, mint akit beledobtak a folyóba:

Ússzál b.meg!

A víz meg csak visz.

Kontrollált szakasz

Természetesen nem tudunk semmiről semmit, de egy esti telefon után egy szurdopedagógussal, már tudom, nem lesz semmiképpen sem könnyű menet. Próbálunk kideríteni valamit, hogy mit jelentenek számunkra azok a szavak, hogy hallókészülékek, implantátumok, jelnyelv, emberek hallókészülékkel, szülők hallókészülékes gyerekekkel. Feladatok felosztása. Poszt a facebookon: getting it out of our system.

Tudatosulás

A gyomorgörcs természetesen állandósul, mint ahogy az érzelmi hullámvasút is. Sírok és sajnálom magam. Bizakodó vagyok, minden rendben lesz. Nem értem, hogy miért velünk történik ez, és hogy mit hozott magával a pici Cica, hogy ezt érdemelje. Fél óránként változik a hangulatom, és legtöbbször nem tudom megállítani a sírást.

“Cica a vizsgálat közben felébred, de akkor már tudjuk: a pici lányunk siket.”

Forrás: Unsplash

Átdolgozás

Egy héttel a konyhaasztal melletti beszélgetés után már néha el tudom felejteni, hogy nem hallja a gyerekem a hangomat, és hogy én vagyok a hibás, hogy nem előbb derült ki. Már tudok nevetni. Már rá tudok szólni olyan dolgokért, amit nem szeretnék, ha csinálna. Már nem akarom megtömni olyan ételekkel, amit amúgy sem szeretnék, hogy enne. Ő még nem tudja, hogy intenzív tanulás időszaka jön. Neki talán nem is lesz annyira megterhelő, hiszen neki az a feladata, hogy intenzíven tanuljon.

Adaptáció

Na ezt a részt még nem érzem. Kíváncsi vagyok, mikor jön el az a szakasz, amikor már csak a napi/heti rutin része lesz. Kíváncsi vagyok, mikor múlik el a gyomorgörcs.

Remélem igaz lesz, amit hiszek(mert így értettem), hogy az iskoláig behozza a lemaradását. Izgulok, hogy működjön a hallókészülék, és ne kelljen egy nagyműtétet végrehajtani a gyermeken.

Majd csak lesz valahogy.

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email