Bulvár

9 szuper ajándék ötlet, hogy mit kérj Karácsonyra hallássérültként!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Mindjárt jön az ajándékbontogatós este, úgyhogy ideje kirukkolni a legbensőbb kívánságaitokkal. Elvégre mikor is súghatnád meg a családnak, hogy mire is vágysz, ha nem most?

Ráadásul ez már csak azért is jó ötlet, mert így biztosan olyasmit kapsz, aminek örülni fogsz, és nem költi senki sem a pénzét olyan ajándékokra, amiről csak remélik, hogy beválik, egyébként meg mindegy, lett ajándék véve és kész.

Nálunk szokássá vált egy idő után, hogy listákat írtunk egymásnak azokról a dolgokról, amelyekre vágytunk. Így biztosan örültünk, és mivel a lista jó hosszú volt, ezért mindenki kiválaszthatott egy olyan ajándékot, amit szívesen vett meg, pénztárcájához is szabhatta. Még így is meglepetés volt, hogy mi bukkan elő a papír mögül, hiszen a listáról bőven volt válogatnivaló.

5 szuper ajándék ötlet, hogy mit kérj Karácsonyra hallássérültként!

Forrás: Pexels

Néha az is jó, ha csak egy drágább dolgot kértek karácsonyra, amit közösen dob össze mindenki, ez különösen akkor tud jól jönni, ha olyan hobbit űzöl, amihez egy komolyabb eszközre van szükségetek, de a hallássérült létet is sok olyan kütyü teszi könnyebbé, ami nem mindig olcsó.

Mindenesetre, ha nem tudnád, mit kérj idén karácsonyra, én azért jó szívvel ajánlok pár dolgot, ami én is szívesen fogadnék, vagy már kaptam. Mindössze csak annyi a dolgod, hogy ráismerj magadra az alábbi tulajdonságokban!

#1 ha sorozatimádó vagy

Ha szeretsz filmeket nézni, akkor azt valószínűleg otthon teszed a tévén, mivel így feliratot is tudsz letölteni a filmedhez. Érdemes kérned egy rádiófrekvenciás vagy infravörös TV hallgató berendezést, ezzel ugyanis kedvedre állíthatsz a hangerősségen és a hangszínezeten is.

Apropó, remélem, ezeket a hallássérültekről szóló filmeket és sorozatokat nem hagyod ki!

#2 ha könyvmoly vagy

Mint mondjuk én, akkor könyvet biztosan fogsz kérni. Ez jó is, csak ezúttal kérj olyat is, amiben a főhősök hallássérültek, vagy a témát dolgozza fel a történet. Én mindig kutatom az ilyen témájú könyveket, mert kíváncsi vagyok, hogyan látnak bennünket az írók, vagy legalábbis, hogyan próbálják bemutatni a világunkat.

Ha nem tudsz ilyen könyvről, akkor válogass innen!

5 szuper ajándék ötlet, hogy mit kérj Karácsonyra hallássérültként!

Forrás: Pexels

#3 ha álomszuszék vagy

Ugye nem csak én parázok esténként azon, hogy vajon sikerül-e másnap reggel felkelnem? Pedig biztosra megyek:

beállítom rezgőre a telefont, magam mellett tartom, és beállítom a hús-vér ébresztőmet, a férjemet is. De hiába, még így is van, hogy leverem a telefont és bealszunk.

Emiatt én már szemezek egy ideje valami megoldással, a piacon most elérhetőek a villanófényes és rezgő ébresztőórák, de hogy őszinte legyek, nem a szívem csücskei. A fény vakít, egy rezgő órát pedig már sikerült megsemmisítenem, annyira felidegesített.

Persze, lehet, neked ez pont beválik, kérj azt karácsonyra, az érzékenyebbek, mint én, szemezzenek inkább egy karórás verzióval, ami a csuklón rezeg.

#4 ha túl sok mindent nem veszel észre

Oh, igen. Ha rettegsz, hogy egyszer rád ég a ház, mert nem hallod meg a tűzjelzőt, és kizárod a fél családot a lakásból, mert nem hallod a csengőt, akkor mindenképp egy jelző rendszert kell hoznia neked a Jézuskának.

A kínálat óriási: van fényjelzős, rezgős, nagyon hangosan figyelmeztető, sőt ezeket kombinálhatod is!

5 szuper ajándék ötlet, hogy mit kérj Karácsonyra hallássérültként!

Forrás: Pexels

#5 ha telefonfüggő vagy

Ha te tudsz telefonálni, és szeretsz is, akkor jó ajándék lehet egy hordozható telefonerősítő, amit a telefonkagylóra illesztve tudsz használni. Ezzel felerősítheted a hangot és a hangszínezetet is szabályozhatod, ahogy neked tetszik. Némelyik készülékbe pedig már eleve be van építve ez a funkció, nézz utána, hogy neked melyik szimpatikusabb!

#6 ha ragaszkodsz a függetlenségedhez

Lássuk be, vagyunk néhányan, akik nehezebben éljük meg, ha segítséghez kell folyamodnunk, vagy ha érezzük, hogy mások nem látnak bennünket igazán önálló, magabiztos személyiségnek.

Jó hír, hogy ezekre van megoldás, rengeteg segédeszköz segít abban, hogy minél önállóbban élj. Munkahelyen és egyetemen például jól jöhet egy adó-vevő. Ez a vezeték nélküli eszköz ugyanis felerősíti számodra annak a hangját, akinek a kezébe adod az adót. Más eszközök begyűjtik a környezet hangjait, attól függően, kire irányítod a kütyüt.

Keresgélj és tudd meg, milyen eszköz segíthet neked leginkább!

#7 ha piperkőc vagy

Ha piperkőc vagy, akkor biztosan szereted, ha a hallókészüléked mindig tiszta és karban van tartva. Ez egyébként természetesnek is kellene lennie, a mindennapi hallókészülék ápolás a hétköznapok része kell, hogy legyen.

Ehhez kérhetsz izgalmasnak kinéző eszközöket: szárító tégelyt, elektromos szárítót, fertőtlenítő spray-t, törlőkendőt, esetleg egy fülzsír eltávolító pumpát.

#8 ha a legjobbra törekszel

Ha a legjobbat keresed magadnak mindig, akkor biztosan elgondolkodtál már azon, hogy következőre milyen hallókészüléked lesz. Az is lehet, hogy tudod, a számodra megfelelő technológia nem feltétlenül van rajta a TB- támogatott hallókészülékek listáján.

Kérheted, hogy a család ne ajándékot adjon neked, hanem adjon pénzt, amit te félreteszel a hallókészülékedre egy malacperselybe vagy számlára.

Megéri előre spórolni egy hallókészülékre, aminek az extrája például, hogy Bluetooth-on keresztül csatlakozik telefonhíváskor a hallókészülékeidhez és a telefonodhoz is. Így a beszélő hangja, de a zene is úgy fog hangzani a telefonodról, mintha a hallókészülékedből szólna. Ez akkor is klassz ajándék alternatíva, ha zenerajongó és filmrajongó vagy.

5 szuper ajándék ötlet, hogy mit kérj Karácsonyra hallássérültként!

Forrás: Pexels

#9 ha mindened egy kutya

Nem, nem azt akarom mondani, hogy kérj egy kutyát, de megfűzheted a családod, hogy lehessen hangjelző kutyád. Ha megkapod az engedélyt, akkor már csak kérvényezned kell a kutyakiképző szervezeteknél, hogy kaphass hangjelző kutyust, és elindulsz kutyagazdi státusz felé vezető úton.

Egy hangjelző kutya igazi társad lehet a csendben.

Felébreszt, szól, ha kikapcsol a kávéfőződ, szól, ha csengetnek. Szól bármikor, amikor szeretnéd, csak meg kell tanítanod rá. Természetesen ebben a szervezet is segít.

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email