Egyéb

6 apróság, amivel védheted a hallásodat a zajártalom ellen

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

A zajártalom korunk egyik népbetegsége, csak láthatatlansága miatt nem kap még kellő figyelmet. Ma a hétköznapokban olyan nagy zajterhelésnek vagyunk kitéve, hogy muszáj védeni a hallásunkat, ha nem szeretnénk, hogy a fülzúgás örök társunk maradjon, vagy hogy a hallásunk lássa kárát.

Sokan azt hiszik, hogy a hallásvédelem valami ördöngös dolog, és hogy egész nap füldugóval a fülünkben kell mászkálnunk, hogy elkerüljük a baj.

Valójában a hallásvédelem tudatosság.

Döntés arról, hogy meg akarom ismerni a zaj veszélyeit, pontosan tudni akarom, mi jelent rám veszélyt, és akkor védem tőle a fülemet, amikor szükséges. A hallásod védelme nem egy bonyolult dolog. Egészen apró dolgokkal tudsz tenni érte!

#1 Elő a decibelmérővel!

A hallásvédelem ott kezdődik, hogy tisztában vagy azzal, milyen veszély leselkedik a hallásodra! Tölts le az okostelefonodra egy decibelmérő alkalmazást, és figyeld meg, hogy a megszokott környezetedben mekkora zajnak vagy kitéve!

Ha figyelembe veszed, hogy a 8 órán át tartó, 85 dB fölötti zaj már károsítja a hallásodat, meglepő tapasztalatokra teszel szert!

A mentő 120 decibelen szól, ha gyerekek között dolgozol,  110 decibelen is képesek kiabálni, ha koncertre mész, az ugyancsak 100 decibelt is jelent órákon át, ami garantáltan fülzúgást fog okozni neked! Mérd végig egy napod, és gondold át, mikor van szükséged hallásvédelemre, és gondoskodj is róla egy megfelelő füldugóval!

8 apróság, amivel védheted a hallásodat a zajártalom ellen

Forrás: Unsplash

#2 Hallgass a füledre!

Ha fáj a térded, akkor mit csinálsz? Kíméled az edzés során, vagy pihenteted. Orvoshoz mész vele. Nincs ez másképpen a füleddel sem! Ha valami nincs rendben odabent, ha túlterhelődik, annak egyértelmű jelei vannak:

 • nyomás a fülben,
 • fülzúgás,
 • tompa hallás,
 • füldugulás,
 • fülfájdalom.

Ha ezeket észleled, akkor feltétlenül csökkentsd magad körül a zajt, ne hallgass zenét, használj füldugót! És fordulj orvoshoz!

3# Hangos hobbi csak fél pihenés!

A szabadidő a feltöltődésről kell, hogy szóljon, ám tudtad, hogy a zajos tevékenységek csak feleolyan pihentetőek, mintha csendben tennéd azt? (És még a hallásodra is veszélyt jelentenek.) A zaj ugyanis nemcsak a szőrsejtekre van káros hatással, hanem a mentális állapotodra is negatív befolyással van!

A zaj ingerli az idegrendszeredet, így ahelyett, hogy teljesen a kikapcsolódásra koncentrálna, folyamatosan dolgozik.

Mondok néhány példát, amikor a hallásod veszélyben van pedig éppen feltöltődnél:

 • Az edzés során az üvöltő zene miatt.
 • Motorozáskor a szélzaj és a forgalmi zaj miatt.
 • Fesztiválon a hangos zene miatt.

Persze, nem kell lemondanod ezekről a kedvtelésekről, csupán fordíts gondot a hallásod védelmére: egy jó zajszűrős füldugóval élvezheted a hangokat is, csak éppen biztonságos decibelhatárok között!

4# Hallgass zenét- okosan!

A fiatalok hallásromlásáért és fülzúgásáért jelentős mértékben a fülessel való zenehallgatás tehető felelőssé! A fesztiválozás, koncertezés ugyancsak gyakran szed áldozatokat, pedig néhány óvintézkedéssel gond nélkül hódolhatsz ezeknek a szenvedélyeidnek!

A fülhallgatón keresztül körülbelül 100-115 decibelen üvölt a füledbe, ha nem tartod be a telefonod figyelmeztetését, miszerint ne lépd túl a biztonságos hangerősséget! Hallgass mindig erre a figyelmeztetésre, és ne hallgass napi egy óránál tovább fülhallgatón keresztül zenét!

Tarts pihenőket zenehallgatás közben, hogy regenerálódni tudjon a füled!

Zenés rendezvényeken is vonulj el időnként csendesebb helyre, használj zajszűrő füldugót, ami nem ront a zenei élményen, csupán kizárja a káros decibeleket. Soha ne állj a színpad első sorába, és a hangfalaktól is tartsd távol magad! Ha ezekre odafigyelsz, nem lesz semmi baj!

5#. Turbózd fel az egészségedet!

A jó halláshoz megfelelő keringésre, kipihent szervezetre, a stressz minimalizálására van szükség. Ha ezek nem adottak, megnő a kockázata a fülzúgás megjelenésének, és a korai hallásromlás bekövetkeztének. Tegyél meg mindent a szervezetedért és a hallásodért:

 • étkezz egészségesen,
 • ne dohányozz,
 • végezz rendszeresen testmozgást,
 • igyál és aludj eleget!
8 apróság, amivel védheted a hallásodat a zajártalom ellen

Forrás: Unsplash

6# Védd magad a munkahelyeden is!

Ha zajos munkahelyed van, nehézgépekkel dolgozol, fokozottan oda kell figyelned a hallásodra! Ellenőtizd, hogy a munkáltatód biztosítja-e számodra a megfelelő hallásvédelmi eszközöket, az elegendő pihenőidőt, hogy pihentesd a füledet! Ha nem, fordulj mindenképpen a humánerőforrásért felelős kollégához, hogy segítsen képviselni az érdekeidet!

Ne feledd, az életed jelentős részét töltöd a munkahelyeden, nem mindegy, milyen körülmények között dolgozol!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email