Bulvár

5 tuti randi ötlet, ha a hallásod nem az igazi!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Közeleg a Valentin nap, a szerelmesek ünnepe. Bár én azt gondolom, hogy nem csak ezen az a napon érdemes meglepni egymást és sort keríteni egy randira, a Valentin nap nem rossz dolog, jó, ha van indok plusz egy randira, nem igaz? Ám hallássérültként lehet, hogy nagyobb kihívás kitalálni, hová menjetek pontosan, mit csináljatok. Ezért hozok most néhány randiötletet, amivel nem lőhettek mellé!

Emlékszem, annak idején, amikor sokat randiztam, mindig kulcsfontosságú kérdés volt, hogy hol találkozzunk, mit csináljunk. Ebben a cikkben írtam is erről az időszakról, arról, hogyan és mikor mondtam el a randimnak, hogy hallássérült vagyok. Szerencsére a program és a helyszín megbeszélése soha nem volt gond, mert ügyesen meg lehetett beszélni, hogy olyan helyre menjünk, ahol nekem komfortos kommunikáció szempontjából.
Azaz jók a fényviszonyok, nincs nagy zaj, sem túl nagy tömeg.
Voltam nagyon rossz randihelyszínen is, például az Élesztőben, ahol a zajszint elviselhetetlen volt, és végig kínlódtam a megértéssel, de az elmúlt pár évtized alatt kitapasztaltam, melyek azok a helyek, ahol szeretek lenni, és tudok is beszélgetni másokkal. Most ezekből az emlékekből morzsázgatok, hogy tutibiztos Valentin napi programot találjatok ki magatoknak!
5 tuti randi ötlet, ha a hallásod nem az igazi!

Forrás: Unsplash

Elvonulás, csak kettesben

Ha a dolgos hétköznapok bedarálnak benneteket, nincs annál jobb program, minthogy elvonuljatok a világ szeme elől egy eldugott, csendes helyre. Erre szuper egy wellness-hétvége egy kevésbé forgalmas helyen, de akár egy napra is megmártózhattok a Rudas Gyógyfürdő lélekmelegítő vizében. A Rudasban ráadásul a tetőrészen pár személyes kültéri körmedence is van, ahonnan nyakig elmerülve figyelhetitek a gomolygó gőzt és a csillagokat. Az én személyes kedvenceim azok a kis házikók, amelyek még nem olyan felkapottak, és a természet ölelésében várják a betérőket. Itt tényleg csak kettesben tudtok lenni, és azzal tölthetitek az időt, amivel csak szeretnétek. Ha úgy tetszik, ki sem bújtok, de akár túrázhattok is. Némelyik helynek pedig saját kis medencéje, fürdődézsája is van. Nagyon sok ilyen hely létezik, érdemes felkutatni a még nem felfutottakat a kedvezőbb áruk miatt!
Már az is remek megoldás, ha egy hotel vagy panzió egyik szobáját veszitek ki, és ott lazítotok egy estét, vacsoráztok, isztok egy üveg pezsgőt.
Ezek a helyek tökéletesek arra, hogy csendben, zavaró háttérzaj nélkül tudjátok élvezni az együtt töltött pillanatokat.

Második első randi

Ha az első randi jó volt, miért ne ismételnétek meg? Menjetek vissza oda, ahol először találkoztatok, és éljétek át újra az első találkozásotokat!
Nem volt az olyan jó élmény?
Ha sikerült annak idején beválasztanotok, és olyan helyen randiztatok, ahol nehéz volt neked a beszélgetés, akkor is érdemes visszamenni szerintem. Meglátod majd, mit tesz az, hogy együtt vagytok már pár éve: sokkal jobban fog menni a beszélgetés ennyi idő elteltével, hiszen már összeszoktatok. Ez is ad egyfajta pluszt a kapcsolatotoknak.
5 tuti randi ötlet, ha a hallásod nem az igazi!

Forrás: Unsplash

Egyetek valami finomat!

Egy meghitt vacsora is tud jó lenni, ha találtok olyan éttermet, ahol jók a fények, és nincs nagy háttérzaj. Bátran vállaljatok be egy borkóstolóval egybekötött vacsorát, vagy kóstoljatok bele teljesen új ízvilágba, csupán arra kell figyelnetek, hogy a hely maga megfeleljen nektek kommunikációs szempontból. Érdemes ajánlást kérnetek barátaitoktól, és olyan helyet választanotok, ami nem túlzsúfolt. Ám, ha véletlenül mégis belefutnátok egy elsőre rossznak tűnő helybe, akkor is menthetitek a menthetőt:
  • kérjétek meg a pincért, hogy adjon nektek csendesebb, világosabb helyet,
  • biztosítson plusz világítást, legalább teamécsessel,
  • esetleg halkítson a zenén, ha az nektek zavaró.
Konkrét helyet nem tudok sokat ajánlani, mert én inkább a keleteies ízvilágot szeretem a legjobban és a halakat, így meglehetősen szűk rétegnek tudok csak tippet adni, de a Horizont, a Buddha Original, és a Dzsungel Étterem abszolút csendes. Ha távolabb mennétek, akkor Veresegyházon a Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz és a szigetmonostori Rosinante Fogadó is meghitt nyugalmat tudd biztosítani egy étkezéshez. E kettőt ráadásul medveetetéssel és láblógatással is össze tudjátok kötni a környékbeli adottságok miatt.

Csináljatok együtt valamit!

Nem feltétlenül kell a beszélgetésnek lennie a középpontban, ha randiztok! Sok stresszt levesz a válladról, ha olyan programot választotok, ahol a cselekvésen, a vizualitáson és az élményen van a hangsúly. A lehetőség szinte végtelen, de én például szívesen megyek minigolfozni, szabadulószobába, fotókiállításra, vagy agyagozni (a MadeByYou-nál saját bögrét is csinálhattok együtt), de voltunk már autóverseny szimulátor központban is virtuálisan száguldani egyet.
Ne aggódd túl a dolgot sohasem, ha valamit hallanod kell, amit valószínűleg nem fogsz, abban a halló párod úgyis segíteni fog.
Ha pedig mindketten hallássérültek vagytok, tegyetek meg pár óvintézkedést. A szabadulószobánál például jelezheted, hogy nem fogsz mindent meghallani, és a játékmester segíteni fog neked ebben.
5 tuti randi ötlet, ha a hallásod nem az igazi!

Forrás: Unsplash

Kiránduljatok!

Igazi Jolly-Joker megoldás a kirándulás! Mindegy, hogy egy másik várost néztek meg, megnézitek a vidéket, vagy csak felsétáltok a Budai várhoz, mindent úgy tudsz alakítani, hogy neked az jó legyen:
  • világosban mehettek,
  • lassú tempóban sétálhattok, ami beszélgetéshez is jó,
  • odébb állhattok, ha nagy a zaj,
  • bármikor beülhettek valahová pihenni.
Nekem személyes kedvencem Szentendre, a Margitsziget, egy séta a Citadellához, de bátran vegyétek előő a Google keresőt, biztosan találtok számotokra kedves helyet!

Neked is van ötleted? Mondd el!

Van egy zárt csoportunk Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha 17-30 év közötti hallássérült vagy. Azért érdemes csatlakoznod, mert:

  • közösséget találsz,
  • akikkel évközben találkozhatsz is,
  • és mert elsőként tudsz mindenről: a táborról, lehetőségekről, találkozókról, előadásokról.

Halitalisok – Itt senki sem mondja, hogy semmi!  néven találsz meg bennünket!

Várunk nagyon!

 

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top