Szülők ide!

5 kérdés, amit a hallássérült kisgyerek szülei feltesznek maguknak

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Hallássérült gyermek szülőjének lenni kihívás. Egy gyermek számára a szülő a vezető, az otthon, a menedék, a biztos pont. És ezt a felelősséget szülőként biztosan Te is érzed.

5 kérdés, amit a hallássérült kisgyerek szülei feltesznek maguknak

Forrás: Pexels

Valószínűleg nagyon örültél és meg is hatódtál, amikor a legféltettebb kincsed megkapta az első hallókészülékét, és rácsodálkozott a hangokra.

Emlékszem, anyu nem sokkal azután, hogy rám tették az első hallókészüléket,  elment velem mosdóba, és elkerekedett szemmel figyeltem a víz csobogását.

Anyu gyakran elmeséli nekem ezt a pillanatot, olyan meghatározó momentuma volt az életünknek.

Azonban, ezzel a csodaszép pillanattal befészkelik magukat a kétségek és a kérdések is a szívedbe, igaz? Hiszen amennyire megold egy problémát a hallókészülék, hoz magával ezerszer több kérdést és bizonytalanságot.

Ez egy ilyen út.

Szerencsére sok kérdésre azért van válasz, ezeket próbálom meg most összeszedni Neked. Hallássérült kisgyerek szülőjeként ezeket biztosan feltetted már magadnak.

#1 Vajon hogyan hall?

Az örök kérdés: Vajon ugyanúgy hall, mint Te?

Na jó, kicsit füllentettem. Minden kérdésre vannak válaszok, de ezek nem mindig egyértelműek. Viszont, azt el tudom mondani Neked, hogy ezzel a kérdéssel felnőttkorunkban mi is megküzdünk.  És nem tudjuk akkor sem biztosan.

Nem tudjuk, hogyan hallunk, mások hogyan hallanak, és mi hogyan hallunk hozzájuk képest. Sőt, először azt hisszük, mi is úgy hallunk, mint a többiek.

Talán inkább arra érdemes koncentrálni, hogy ő hogyan hall, mintsem, hogy ugyanúgy hall-e, mint a hallók. Érdemes beszélgetned vele, hogy mit érzékel a világból, hogyan, mikor és mit hall. És azt is tudatosítsd benne, hogy Te hallóként másképp hallod ezt vagy azt, mint ő. Ezzel azt is elősegíted, hogy ő hamarabb megérti a saját maga működését, és hamarabb megérti hallássérült identitását is.

Hasznos lehet az is, ha beszélgetsz idősebb hallássérültekkel, akik meg tudják válaszolni az esetleges kérdéseidet, vagy el tudják magyarázni, hogyan hall a gyerkőcöd bizonyos helyzetekben. Így te is jobban fel tudsz készülni előre egyes helyzetekre.

Például elmondhatod neki, hogy sikíthat a vízben, attól, hogy nem hallja, hogy mások sikítanak. Mert ők bizony sikítanak, csak a készüléke nélkül nem hallja.

5 kérdés, amit a hallássérült kisgyerek szülei feltesznek maguknak

Forrás: Pexels

#2 Vajon biztosan jó neki a hallókészülék?

Nehéz lehet hallóként megértened, hogy hogyan működik a gyermeked fülében lévő készülék, és még nehezebb lehet elképzelned, hogy mit is ad pontosan gyermekednek, amikor a fülében van. Éppen ezért érthető, hogy bizonytalan vagy abban, hogy az a készülék, amit kiválasztotok, az biztosan jó neki.

Pláne akkor ítélheted meg ezt nehezen, ha látod, hogy kitépi, sír vagy nehezen megy a hozzászoktatás. Pedig a helyzet az, hogy a hallókészülék éppen olyan segédeszköz, mint a szemüveg. És a szemüveget sem fogadják mindig lelkesen és kitörő örömmel. Tehát eleve nem biztos, hogy azzal van gond, hogy a készülék nem jó, hanem egyszerűen csak nehezen szok meg egy új dolgot.

Sírhat azért is, mert szokatlan neki az új hang, vagy megijed egy zörejtől. Emiatt vagy a szokatlan érzés miatt tépheti ki a füléből is.

Bízz a szakemberekben. A szurdopedagógusban és az audiológusban. Nekik ez a munkájuk és a szakterületük, hogy a gyerkőcöd megszeresse a hangokat, és hogy megtalálják a neki való tökéletes eszközt.

Persze, ha gyakran fáj a feje, ha nagyon nyűgös, túl érdektelen a hangok iránt, vagy nagyon és tartósan ellenkezik a készülék ellen, akkor érdemes a probléma gyökerét megkeresni. Lehet, hogy

 • rossz a beállítás,
 • túl hangos a készülék,
 • túl halk a készülék,
 • esetleg az illeszték kényelmetlen neki.

Érdemes akár több szakember véleményét is kikérni, ha nagyon bizonytalanok vagytok, vagy nem történik javulás.

5 kérdés, amit a hallássérült kisgyerek szülei feltesznek maguknak

Forrás: Pexels

Egyébként pedig amikor már gyermeked képes lesz beszélni a hallásélményeiről, és eljön az ideje annak, hogy beleszólása legyen a saját kis tapasztalatai alapján a következő hallókészülékének kiválasztása során, törekedj arra, hogy tudatosan válasszon hallókészüléket. Erről itt írtunk már bővebben.

#3 Mennyire óvjam a víztől?

Főleg nyaranta és fürdésnél lehet dilemma, hogy megfosztjuk-e a gyerekünket a hangoktól, vagy  a hallókészüléket kíméljük meg a víztől. Egészen addig, amíg a gyermek nem tud maga elég jól vigyázni a hallókészülékére fürdés közben, hogy az ne legyen vizes, jobb anélkül megejteni a strandolást.

Én szoktam hallókészülékkel strandolni, csak akkor veszem ki a fülemből, ha kifejezetten a fejem búbjáig vizes szeretnék lenni.

Ne aggódj amiatt, hogy ezt rosszul fogja megélni. Gyerekként a víz egy izgalmas birodalom. Élvezd vele azt, mert hangok nélkül is lehet.

#4 Hogyan fogja megszokni a hallókészüléket?

Tény, minél korábban kap hallókészüléket a pici, annál könnyebben szokja meg. Azok a gyerekek, akiknél később derül ki a hallássérülés, és később kapnak készüléket, előfordulhat, hogy kiveszik, ellenkeznek.

A kulcsszó a türelem. A türelem, és az, hogy megszeresse a hangokat, és összekapcsolja azt, hogy a hallókészülék az, ami megadja számára ezt az izgalmas ingert.

Ebben pedig segítségedre lesz a szurdopedagógusotok.

5 kérdés, amit a hallássérült kisgyerek szülei feltesznek maguknak

Forrás: Pexels

#5 Hogyan tartsam biztonságban a hallókészüléket?

Egy kisgyerek képes pillanatok alatt művelni valami turpisságot, amitől égnek állhat a hajad. Belenyúlna a késbe, lenyelne valamit, amit nem kéne, és kivarázsolja magát a legbababiztosabb kiságyból is. Na, a hallókészülékét legalább ugyanilyen varázslatosan gyorsan teleportálja ki a füléből és küldheti a megsemmisülés útjára.

De ha belegondolsz, ez szinte mindenre igaz, míg a pici meg nem tanulja, mit szabad és mit nem. A hallókészülék biztonsága miatt aggódni pont ugyanolyan, mint minden más hasonló dolog miatt, amit elkövethet.

Láttam már kutya által megrágott implantátumot, és hallottam már vízbe fullasztott hallókészülékről és megmikrózott készülékről is.

Ezek egyszerűen megtörténnek és kész. Az iratait sem tervezi elveszíteni az ember, de mégis elveszhet, akárcsak egy fontos papír vagy a hallókészülék.

Képzeld, én egyszer Londonban egy tíz  négyzetméteres szobában vesztettem el a hallókészülékem felnőtt koromban már. A fáradtságtól beájultam hallókészülékestől az ágyba, és éjjel kiesett a fülemből.

Arra riadtam fel, hogy hiányérzetem van, és nem találtam sehol, pedig még a matracot is átforgattam.  Fél óra rémült keresgélés után a hátam közepére tapadva találtam meg, a pólóm alatt.

A mai napig nagyon röhögök, ha eszembe jut az eset, pedig akkor nagyon nem volt vicces.

5 kérdés, amit a hallássérült kisgyerek szülei feltesznek maguknak

Forrás: Pexels

Persze, felkészülhetsz, hogy kisebb esélye legyen a gyerkőcödnek arra, hogy elveszítse a hallókészülékét. Használhatsz fejpántot, amit ráhúzhatsz a hallókészülékére- ami ráadásul nagyon cuki is-, így nem tudja könnyedén kitépni. Erre a célra tökéletes a füles sapka is, és lehet kapni aranyos láncokat, tartókat, amivel gyermeked pólójához tudod rögzíteni a hallókészüléket. Így, ha ki is esik a füléből, nem hagyja majd el.

Nem utolsósorban pedig jó, ha tudod, hogy bizonyos hallókészülékekhez lehet kapni olyan appot is, amivel meg tudod keresni a hallókészülékeket, ha azok bekapcsolva hevernek valahol. Érdemes rákérdezned erre az audiológusotoknál.

A lényeg azonban az, hogy ne görcsölj rá nagyon ezekre a dolgokra. Ha pedig kérdésed van, akkor kérdezz bátran! Beszélj róla, és kérj tanácsot! De semmiképpen ne gyötrődj rajta egyedül, mert sokszor egyszerű válaszok jelentik a megoldást a kérdéseidre.

Megteheted ezt egy biztonságos közegben!

Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedétől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted hallássérült gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top