Szülők ide!

Hallásfejlesztési gyakorlatok, amivel fejlesztheted gyereked irányhallását!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!
Amikor egy hallássérült gyermek fülére hallókészülék kerül, akkor bizony nem mindig mennek végbe maguktól a fejlődési folyamatok úgy, ahogyan egy épen halló gyermeknél történik. Éppen ezért a fejlesztések során olyan részterületeket is meg kell tanítani a gyermekednek, hogy meg tudja különböztetni a hangokat, felismerje a hangok forrását, vagy éppen, hogy meg tudja határozni, hogy milyen irányból érkeznek a hangok! Szerencsére szuper hallásfejlesztési gyakorlatok léteznek, amelyekkel jól ügyesíthető a hallás!

Az irányhallás fontos szerepet tölt be az életünkben. Elég csak a hétköznapokra gondolni:

 • halljuk, hogy merről jön a mentő, hogy lehúzódjunk az úttestről,
 • halljuk, hogy merről akarnak megelőzni bennünket,
 • halljuk, milyen irányból kiabálják a nevünket, és arra fordulunk.

És ez csak néhány a sok közül, amire használjuk az irányhallást. Érthető hát, hogy miért fontos a hallásfejlesztések során erre is sort keríteni. Most hoztam neked öt egyszerű gyakorlatot, amit te is tudsz a gyermekeddel játszani otthon. Persze, előtte mindenképpen kérd ki a szurdopedagógusotok véleményét, hogy a gyermeked fejlettségi szintjéhez igazítsa azokat!

Keresd a játékot!

Rejts el egy folyamatos hangot kiadó eszközt – például ébresztő órát –  valahol, úgy, hogy a gyermeked ne lássa! Majd induljatok a keresésére! Kérd meg gyermeked, hogy hallgasson a fülére, próbálja meg beazonosítani, merről jön a hang!

Segíts neki, beszélgessetek is kicsit a tapasztalatokról:

 • Hallod az óra hangját?
 • Milyen hang ez? Utánozzuk! Tik-tak, tik-tak!
 • Merről jöhet a hang? Fülelj!
Hallásfejlesztési gyakorlatok, amivel fejlesztheted gyereked irányhallását!

Forrás: Unsplash

Honnan jön a hang?

Kösd be a gyermeked szemét kendővel, vagy kérd, hogy csukja be a szemét. Szólaltass meg a jobb vagy a bal fülénél egy tárgyat, vagy hangszert, és kérd meg a gyermekedet, hogy emelje fel azt a kezét, amelyik oldalról hallotta a hangot.

Először mindenképpen erős hangot használj, közel a füléhez, és ha ügyesen felismeri a jó irányt, akkor növelheted a tétet: távolítsd az eszközt a fülétől, és válassz egyre halkabb hangú tárgyakat!

Nehezítheted a feladatot azzal is, hogy mondja, utánozza a hallott hangot!

Bújócska

A rendkívül népszerű bújócskát is könnyedén átalakíthatod úgy, hogy ügyesedjen a gyermeked irányhallása! Játszhatjátok többen is, a lényeg csak az, hogy azok, akik elbújtak, hanggal jelezzék, hogy merre vannak. Ez lehet kurjongatás, a kereső nevén szólítgatása, de akár egy hangszer is, amit megszólaltatnak.

Így gyermeked nagyon fogja élvezni, hogy kereshet benneteket, és közben tapasztalatot is szerez az irányhallásával kapcsolatban.

Labirintus-játék

Ezt velem is játszották gyerekkoromban, és nagyon izgalmasnak találtam, mindig vártam, hogy játsszuk, és jutalomjátékként mindig ezzel zártuk le a fejlesztést. A gyógypedagógusom különféle eszközöket, alacsonyabbat és magasabbakat is, elszórt a szobában, egyfajta labirintust, vagy sűrű erdőt imitálva. Emlékszem, hogy cintányér állványok, dobozok, plüssök voltak mindenfelé, amit megnézhettem, majd bekötötték a szememet. Át kellett sétálnom a ” rengetegen “, megtalálni az utat a másik oldalra, úgy, hogy ne döntsek fel semmit, és követnem kellett a gyógypedagógus által megszólaltatott hangot. Ezzel próbált megfelelő irányba terelni a fejlesztőm.

Ha ezt játszod a gyermekeddel, arra mindenképpen ügyelj, hogy könnyű útvonalat alakíts ki, illetve, hogy olyan hangot használj, amit biztosan meghall a gyermeked! Ha egy hanggal már ügyesen megy neki, akkor fokozatosan halkíthatod a hangforrást, mélyebb hang helyett választhatsz magasabbat.

Fogócska

A fogócskát minden gyermek szereti, ám ezt is lehet játszani úgy, hogy a gyermeked irányhallását fejlessze! A különbség mindössze annyi, hogy aki fogó, annak bekötött szemmel kell megkeresnie a másikat, aki valamilyen hangszerrel hangot ad ki, ezzel segítve a fogót, hogy milyen irányba keresse! Itt is érdemes először jól hallható hanggal kezdeni, és fokozatosan csökkenteni a hangerőt.

Ne felejtsd el, hogy te is játszol! Tehát ne csak a gyermeked legyen a fogó, hanem cseréljetek is néha szerepet!

iranyhallas

Forrás: Unsplash

Neked mi a kedvenc játékod a gyermekeddel?

Oszd meg velünk és a többi szülővel is! Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedtől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted hallássérült gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

 • itt kiöntheted a szíved,
 • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
 • olvashatsz mások tapasztalatairól,
 • mindenki inspiráció a másik számára,
 • mindenki megoldást keres és kap,
 • segítő közeg vesz körül,
 • jó szakembereket ajánlanak neked,
 • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

 

Megosztom :

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Top