Bulvár

9 tipp, hogy legyőzd a füles-fáradtságot!

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Ha ősz, ha tavasz, mindig azt mondták, hogy azért vagyok fáradt, mert elért engem is az őszi, tavaszi fáradtság. Igen ám, de hiába szedtem vitamint, hiába sportoltam, ez valahogy sosem bírt elmúlni. Aztán a második egyetemen, amikor még nyáron is küzdöttem a fáradtsággal, diagnosztizáltam magam.

Füles- fáradtságom van.

Már gimiben is feltűnően nagy volt az alvásigényem. Suli után, ahogy hazaértem, gyakran aludtam. Aludtam pár órát, aztán felkeltem estefelé, és tanultam másnapra. De olyan is volt, hogy nem tanultam, hanem nagyjából elkészültem, és aztán aludtam megint reggelig.

Az első egyetemen kicsit felfrissültem, mert végre nem egyhuzamban voltak óráim, és több kikapcsolódást tudtam szervezni a napjaimba. Azonban, amikor a mesterképzés végére értem, és a harmadik egyetem levelező tagozatán reggeltől estig ültem az előadásokon, állandósult a tavaszi fáradtság.

Ekkor már elkezdtem kapiskálni, hogy ennek a fáradtságnak talán nem az évszakokhoz van köze.

9 tipp, hogy legyőzd a füles-fáradtságot!

Forrás: Pexels

Mondjuk, ekkor se diagnosztizáltam magam rögtön jól, mert arra gondoltam, hogy csak túlvállalom magam. Ami igaz is volt, de nem ez volt a fő probléma.

Az egyik hallókészülék váltásom hozta meg a választ. Amikor ugyanis egy rosszabb készüléket kaptam, sokkal fáradtabb voltam, mint máskor. Az új készülékemmel viszont jelentősen javult a helyzet. Ráadásul egy idő után elkezdtem sokkal tudatosabban hordani a készüléket a fáradtságom kezelése miatt, és mára már van annyi tapasztalatom, hogy tudjam, mihez nyúljak, ha elkap a füles-fáradtság.

#1 Aludj és pihenj, amikor csak tudsz!

De komolyan! Ha fáradt vagy, akkor pihenj! Vedd tudomásul, hogy igenis könnyebben elfáradsz, mert dupla energiádba kerül a kommunikáció. Éppen ezért pedig fontos, hogy feltöltsd az energiaraktáraidat, amikor csak tudod.

Ha hétvégi buli helyett pihennél, akkor pihenj. Ha délután le kell dőlnöd, és megteheted, akkor tedd meg! Ha az olvasás kikapcsol és pihentet, akkor olvass, ne sajnáld rá az időt! Utána sokkal fittebb leszel!

9 tipp, hogy legyőzd a füles-fáradtságot!

Forrás: Pexels

#2 Keress egy doppingszert!

Ez mindenkinek más, és nem feltétlenül a kávéra gondolok. Én például a kávétól egyáltalán nem ébredek fel.

Lehet ez bármi, amiről tudod, hogy nálad beválik: gyömbéres tea, zöld tea, fekete tea, ginzeng, zöld turmix, az, hogy lenyomsz hirtelen öt fekvőtámaszt, vagy alszol 20 percet.

A lényeg, hogy ébresztő hatással legyen rád, mert ez jól jön akkor, amikor muszáj jól teljesítened.

#3 Sportolj!

Ez nem nagy titok, én mindig észreveszem, hogy jobban érzem magam, ha rendszeresen sportolok. Kevésbé purcanok ki, és több az energiám. Pont ezért szeretem reggelre időzíteni az edzést, mert utána egész nap fittebb vagyok, bár tény, nehéz nekiindulni kora reggel.

#4 Étkezz helyesen!

Ez sem nagy titok, viszont tényleg hatékony, ha megadod a testednek azt, amire szüksége van, hogy el legyen látva energiával a nap folyamán.

És igen, a sok csoki, édesség, kóla az eléggé fáradttá tesz egy idő után.

Ezeket jobb kerülni.

9 tipp, hogy legyőzd a füles-fáradtságot!

Forrás: Pexels

#5 Erősítsd az immunrendszered!

Évente csinálj egy-egy immunerősítő kúrát, én például a D-vitaminnal védem az immunrendszerem, de a gyógyszertárban tudnak ajánlani jóféle dolgokat. De ha rendszeresen sportolsz, jól étkezel, és a vitaminokra is figyelsz, nagy baj nem lehet!

#6 Alakíts ki egy olyan életteret, ami megfelel az életritmusodnak!

Én például hamar felfedeztem, hogy a nagy társaság nagyon lefáraszt. Emiatt pedig törekedtem arra, hogy otthonról is tudjak dolgozni. Pontosan azért, hogy ne vegyen el tőlem túl sok energiát a másokra való figyelés, kommunikáció, az aggódás, hogy jól beilleszkedek-e.

Gondold át, hogy milyen körülmények mellett boldogulsz a legjobban, és teljesítesz jól.  Próbáld az életedet úgy alakítani, hogy ezek a feltételek létrejöjjenek és összeálljanak.

9 tipp, hogy legyőzd a füles-fáradtságot!

Forrás: Pexels

#7 Válassz jól hallókészüléket!

Nem mindegy, milyen hallókészüléket viselsz. Ugyanis, egy nem jól beállított készülék okozhat erőteljesebb fáradtságot. Egy jól beállított készülék ugyanis nem fáraszt le jobban, sőt, pont hogy tehermentesít.

Minél jobban segít a készülék hallani a hangokat, és megérteni a beszédet, annál kevésbé leszel fáradt!

Szánj elég időt az új készülék kiválasztásának!

#8 Használd jól a készüléket!

Egy hallókészülék, illetve a hangok, sokféleképpen hatnak ránk. Megfigyeltem, hogy bizonyos esetben a hangok fárasztanak, máskor viszont elálmosítanak vagy élénkítenek. A csenddel ugyanígy vagyok. Mostanában kifejezetten pihentet, ha csendnapokat tartok, de volt időszak, amikor rettenetesen elálmosított.

Tanuld meg használni a saját érdekedben a hangokat.

Kiváltságos helyzetben vagy: élhetsz velük és nélkülük is. Szabályozd hát úgy, hogy az az aktuális állapotodnak jó legyen!

9 tipp, hogy legyőzd a füles-fáradtságot!

Forrás: Pexels

Néha, ha diszkomfort érzeted van, lehet, hogy elég, ha lejjebb vagy feljebb veszed a hangerőt. Vagy hogy ki- vagy bekapcsolod a hangokat.

#9 Tarts csendnapokat!

A csendnapokra az utóbbi évekbe szoktam csak rá. Egyszerűen kikapcsol. Pihentet. Feltölt. Mert olyankor nem kell senkire figyelnem, nincsenek hangingerek. Így pedig sokkal frissebb és fittebb vagyok a nap végére.

Neked van valami tuti tipped a füles-fáradtság elűzésére? Ne tartsd magadban, oszd meg velünk!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email