Interjú

Egy fejlesztő könyv, ami különlegesebb a többinél – interjú Diósi Annamáriával, a Hallod? című könyv szerzőjével

Az íróról

Puha Andrea

Születése óta hallássérült, így fő küldetése a hallássérüléssel élők támogatása. 2013-ban kezdett blogolni a hallássérülést övező tabutémákról, ezt jelenleg az Alapítvány blogján teszi. A Csendetlenkedő tábor és a Hali-tali tábor ötletgazdája, és hisz egy akadálymentesebb, szebb jövőben!

Vannak sorsszerű történések. Amikor azért kapunk valamilyen nehezebb csomagot születésünkkor, hogy átgyúrjuk, előnyt kovácsoljunk belőle, teremtsünk valami nagyon jót. Diósi Annamária Hallod? című könyve is így született meg.

Ancsi Zircen születt, ötéves koráig Sümegen lakott, majd családjával Keszthelyre költöztek. Hárman vannak testvérek, ő a legkisebb, egyedüli hallássérült a családban. Másfél éves korában kapta meg az első hallókészülékét, szüleivel Budapestre, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola Gyakorló Intézetébe kezdtek el járni, hogy beszéd- és hallásfejlesztést kapjon. A fejlesztések sikerrel jártak, óvodás korától integrációba került.

Belső gondolatait mindig is a művészeteken keresztül tudta kifejezni: kerámiázott, szőtt, kézműveskedett, festett. Így lett számára szerelem a grafika. Érettségit követően egyből felvették a Budapesti Kommunikációs Főiskolára, ahol alkalmazott grafika szakon végezett, majd a Visart Művészeti Akadémia grafika szakára jelentkezett, ahol nemrég diplomázott. Élettapasztalatát ekkor öntötte a Hallod? című beszéd- és hallásfejlesztő könyvbe, ami ma már kapható a Libri és a Csimota könyvesboltjaiban. Interjúnkban erről faggattam.

Egy fejlesztő könyv, ami különlegesebb a többinél - interjú Diósi Annamáriával, a Hallod? című könyv szerzőjével

Forrás: Diósi Annamária

Hogyan született meg a könyv ötlete?

Néhány évvel ezelőtt a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) meghirdetett egy pályázatot a “Tudom, hogy én is képes vagyok rá” címmel, ahol példaképeket kerestek. Én is indultam a saját élettörténetemmel, és bekerültem a legjobb tíz közé. A pályázat előtt is segítettem a hozzám hasonló problémával küzdő embereknek, amikor tudtam, de a pályázat után  még több inspirációt éreztem erre. Ezért gondoltam azt, hogy egy fejlesztő könyvvel tudnám igazán segíteni a hallássérült kisgyermek fejlődését. Kapóra jött, hogy a diplomamunkám elkészítésének is akkor jött el az ideje, amibe passzolt az elképzelésem, így belevágtam.

Miért pont az lett a címe, hogy "Hallod?" ?

Gyerekkorom fő szava volt ez a szó, ez a kérdés. Hallásfejlesztés során a szurdopedagógusomtól és otthon a szüleimtől is folyton ezt hallottam, így magától értetődő volt, hogy ez az a cím, ami a legjobban kifejezi a könyvem tartalmát.

Hogyan lett a diplomamunkádból kiadott könyv?

A végzős grafikusok diplomamunkáit a VISART Akadémia a leadás után kiállította. Itt figyelt fel rá a Csimota könyvkiadó egyik munkatársa, és a kiadóval történő megbeszélések után megállapodtunk abban, hogy kibővített tartalommal és designnal segítik a könyvem megjelenését.

Egy fejlesztő könyv, ami különlegesebb a többinél - interjú Diósi Annamáriával, a Hallod? című könyv szerzőjével

Forrás: Diósi Annamária

Mennyiben változott a kiadott könyved a diplomamunkádtól?

A koncepció ugyanaz maradt, csak a témakörök bővültek. Több feladatot tettünk hozzá, és vastagabb is lett, mint a diplomamunkám.

Úgy tudom, anyukád segített a könyved kialakításában. Milyen volt együtt dolgozni?

Édesanyám óvodapedagógus, és velem is nagyon sokat foglalkozott gyerekkoromban. Az összegyűjtött tapasztalatokat és feladatokat próbáltuk képi formában megvalósítani a könyvben. Közösen beszéltük meg a témaköröket, a feladatokat, sokat beszélgettünk arról, milyen voltam gyerekként, hogyan zajlott a fejlesztésem. Az én dolgom volt ezt grafikusként élvezhetően megjeleníteni. Nagyon figyeltem arra, hogy a könyv kontrasztos, jól átlátható, de színes legyen, hogy a gyerekek élvezhessék.

Hogyan épül fel a könyved? Miket találunk benne?

A könyv témakörökre épül. Egy-egy témakörön belül játékos formában feladatok találhatók, szinte minden korosztály számára. Olyan feladatokat állítottunk össze, ami minden érzékszervet megmozgat, a hallástól a nagymozgáson át a tapintásig. Ami talán új ebben a könyvben, az a QR -kódok alkalmazása. Nagyon fontosnak tartottam a hallásnevelés fejlesztését is, és a QR-kódokkal hanganyagot tudtam belevinni a könyvbe.

Egy fejlesztő könyv, ami különlegesebb a többinél - interjú Diósi Annamáriával, a Hallod? című könyv szerzőjével

Forrás: Diósi Annamária

A diplomamunkádhoz készítettél plüss figurákat is. Mi a szerepük?

A diplomamunkámhoz készítettem néhány plüss figurát a könyvben szereplő alakokról. Az volt az elképzelésem, hogy a gyermekeknek személyesebb lesz a kapcsolata a könyvvel, ha a benne szereplő figurákat megfoghatja, játszhat velük, esetleg együtt alszanak. Ezáltal szívesebben lapozza a könyvet, szívesebben végzi a feladatokat, és többször előveszi a könyvet. A könyv megjelenésénél azonban erre nem volt lehetőség, így nem kaphatóak hozzá plüss figurák.

Kiknek lehet hasznos ez a könyv és miért?

Óvodás gyermekek számára készítettük, három éves kortól hét éves korig. Nemcsak hallássérült gyermekek, hanem halló gyermekek számára is hasznos lehet, hiszen fejleszti szókincsüket, gondolkodásukat, mozgásukat, értelmi képességeiket, finommotorikájukat, hallásfigyelmüket.

Egy fejlesztő könyv, ami különlegesebb a többinél - interjú Diósi Annamáriával, a Hallod? című könyv szerzőjével

Forrás: Diósi Annamária

Mit üzennél azoknak a szülőknek, akik először veszik a kezükbe a könyvedet?

Az Előszó indítja a könyvet, amit mindenki figyelmébe ajánlanék, hogy ne hagyja ki! Szánjanak időt a feladatokra, tervezzék meg gyermekük számára a játékos foglalkozásokat, és nagyon tudatosan, elszántan kezdjék meg a munkát. A gyermekkel való közös munka fontos része a fejlesztésnek, addig dolgozzanak együtt, amíg az együttlét örömteli, és többször térjenek vissza egy-egy feladathoz. Természetesen egy-egy témakör még nagyon sok lehetőséget rejt magában, ezek a feladatok csak iránymutatók.

Tervezel folytatást?

Igen. Én jelenleg is szabadúszó grafikusként dolgozom. Névjegykártyákat, prospektusokat,  logókat készítek megrendelésre, de vannak saját projektjeim is. Édesanyámmal már dolgozunk egy következő könyvön, ő egy furulya kotta kiadását tervezi óvodás illetve kisiskolás gyerekek részére, ennek leszek az illusztrátora.

Egy fejlesztő könyv, ami különlegesebb a többinél - interjú Diósi Annamáriával, a Hallod? című könyv szerzőjével

Forrás: Diósi Annamária

Neked mi a kedvenc fejlesztő könyved?

Oszd meg velünk és a többi szülővel is! Létrehoztunk egy zárt csoportot Facebookon, ahová te is csatlakozhatsz, ha közösségre vágysz! A csoportnak Csendetlenkedő a neve. Tudjuk, hogy olykor nehéz szülőként eligazodni egy olyan világban, ami a tiedétől ennyire különböző, de ha tudatosan állsz hozzá, ha birtokodban van minden fontos információ, akkor magabiztosan segítheted hallássérült gyermekedet! Segítünk, hogy megtaláld a saját utadat, és támogatunk abban, ahol éppen tartasz!

Azért érdemes csatlakoznod, mert:

  • itt kiöntheted a szíved,
  • beszélhetsz a hétköznapok kihívásairól, örömeiről,
  • olvashatsz mások tapasztalatairól,
  • mindenki inspiráció a másik számára,
  • mindenki megoldást keres és kap,
  • segítő közeg vesz körül,
  • jó szakembereket ajánlanak neked,
  • és segítünk a legtutibb hallókészülékedet is megtalálni!

Ha belépnél, itt találsz meg bennünket! 

Várunk nagyon!

Megosztom :

Facebook
Pinterest
Email