Nézzünk szembe a tényekkel; mindannyian megéltünk már sokféle reakciót amelyek a hallássérültekkel történő első találkozást övezik – a csak kicsit zavarbaejtőtől kezdve egészen az “túl sok” tréfamesterig bezárólag. Az emberek nagy része nem tudja, hogyan reagáljon, hogyan kommunikájon hatékonyan egy hallássérülttel. Az is lehet, hogy csak nincs meg a türelme hozzá. Ezért is vált ki ez az emberekből igen szélsőséges reakciókat.

Ahhoz, hogy le tudjuk küzdeni az elszigeteltség érzését és a magányt, fontos, hogy minél többen tudják, hogyan kell kommunikálni a hallássérült emberekkel – tekintet nélkül korukra és a hallásvesztésük mértékére.

Íme az 5 leggyakoribb reakció, amit szerintünk NEM kellene követendő példa:

1) A tréfamester

Biztos ismered azt a típust, aki azt hiszi, hogy vicces; ráteszi kezét a fülére, és hangosan kiabálja: “Tessék!??!?”. Ez nem vicces már az elsőre sem, nem is beszélve a milliomodik alkalomról, de ennek valahogyan mindig az a vége, hogy udvariasan kuncogsz, mintha még soha nem hallottad volna ezt a “viccet”.

Az 5 leggyakoribb reakció amivel hallássérültként szembesülhetsz

2) A kiabáló

Egy másik igen gyakori reakció a kiabálás. Az emberek gyakran azt hiszik, hogy ha hangosabban beszélnek, akkor sokkal könnyebben megértjük őket. Pedig a titok nyitja nem a hangerő, sőt ez még néha nehezebbé is teszi az életünket, főleg amikor szájról szeretnénk olvasni.

3) A zavart arckifejezés

Gyakran jövünk zavarba, amikor egy nagyothallóval találjuk szembe magunkat , ugyanis nem tudjuk, hogy hogyan kellene kezelni a helyzetet és a beszélgetés helyett inkább csak elcsendesedünk, nehogy valamit rosszul csináljunk.

4) A nyelvcsettintős / A dadogós

Biztos vagyok benne, hogy már mindenki találkozott ezzel a típussal. Az a fajta aki csettint a nyelvével, mikor megkéred, hogy ismételjle meg amit mondott, – mintha zavarba akarna hozni. Gyakran zavarban is érzem magam ilyenkor, amiatt hogy hallássérült vagyok és hogy elnézést kellene érte kérnem. Nem igazán kellemes!


5) A bocsánatkérő

Úgy gondolom, hogy folyamatosan bocsánatot kérni mindenért, megint csak egy olyan szokás, ami elég hamar igen bossszantóvá is tud válni; még akkor is, ha a szándék egyébként helyénvaló.

Szóval most már tudod, hogy mit NE tegyél ebben a helyzetben, de van 5 olyan tanácsom is, amit jó ha megfogadsz azért, hogy jobban szót érthess a hallássérültekkel.

Az 5 leggyakoribb reakció amivel hallássérültként szembesülhetsz

1) Beszélj tisztán és érthetően

Semmi szükség rá, hogy lassan beszélj vagy kiabálj, valójában ez akadályozhatja a szájról olvasást is.

2) Ne artikulálj túlságosan / ne legyenek eltúlzott arckifejezéseid

Sajnos ez is nehezíti a szájról olvasást, ugyanis a szavak eltorzulnak általa

3) Válassz egy jól megvilágított környezetet

Ez egy nagyon hasznos tanács, ugyanis a jól megvilágított környezetben tisztán láthatjuk az arcodat az árnyékból vagy takarásból is, ami ismét csak különösen hasznos szájról olvasás esetén.

4) Fordulj a beszélgető partnered felé

Meglepő? Ez is nagyban segít a szájról olvasásban.

5) Beszéld meg az illetővel, hogy nála mi működik jobban

Mindenki más, ezért az hogy valakinél valami bevált és működik, nem feltétlenül jelenti azt, hogy fog másnál is, szóval azzal hogy ezt megkérdezed azzal azt mutatod meg számunkra, hogy javítani szeretnél a kommunikáción és érdekelnek az igényeink.

Szerző: Tompa Annamária
Fénykép: thinkstockphotos, 123rf
Forrás: Restored Hearing

Írjon nekünk!

Szeretne értesülni róla, ha egy új bejegyzés kerül az oldalra?
Kövessen minket a Facebookon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre!